Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Pasaport Sıkça Sorulan Sorular 2024

Pasaport Sıkça Sorulan Sorular 2024

Pasaport başvuru süreci dahil olmak üzere hem pasaport sahibi olan hem de pasaport sahibi olmak isteyenlerin merak ettiği ve akıllarını kurcalayan birçok soru var. İşte bu yazımızda biz de sizler için pasaport hakkında sıkça sorulan sorular nelerdir derledik ve yanıtlarına yer verdik. 

Pasaport randevu sürecinden pasaportunuzu teslim aldığınız zamana kadar sorular sorular ile pasaportunuzu teslim aldıktan sonraki süreçte merak edilen sorular farklılık göstermektedir. Biz de randevu sürecinden pasaportunuzu teslim aldıktan sonraki tüm aşamalarda ne tür sorunlarla karşılaşıp çözüm bulmak isteyebilirsiniz sizin için yazının devamında araştırdık.

Pasaport Başvurusunu Nereye Yapabilirim?

Pasaport başvurusu yapmak çok kolay. İster telefonla ister online web sayfası üzerinden kolayca randevunuzu alabilirsiniz. Aşağıda aramanız gereken telefon numarasını ve web sitesini bulabilirsiniz.

  • Telefonla 199 numaralı telefon üzerinden randevu alabilirsiniz.
  • Dilerseniz internet üzerinden randevu.nvi.gov.tr adresinden randevu alabilirsiniz.


Pasaport Ücretini Nasıl Ödemeliyim?

Pasaport için ödeme yapabileceğiniz anlaşmalı bankalar mevcut. Dilerseniz PTT veya Vergi dairelerine ödeme yapabilirsiniz .Ancak en kolay alternatif olan ve online olarak tamamlayabileceğiniz resmi interaktif vergi dairesine  https://ivd.gib.gov.tr  adresi üzerinden kolayca yapabilirsiniz.

Pasaport Randevuma Gitmezsem Ne Olur?

Pasaport randevunuza herhangi bir sebepte dolayı gidemeyecek olabilirsiniz. Konunun ne olduğu fark etmeksizin mağdur olmamak ve sistemde olası bir problemle karşılaşmamak adına pasaport randevunuzu iptal ettirmeniz gerekmektedir. En geç yarım saat öncesinde iptal etmeniz yeterli olacaktır. Aksi halde takip eden 15 gün içerisinde yeni randevu almanız mümkün olmayacaktır.

Pasaport Ücreti İadesi Mümkün Mü?

Pasaport başvurusu yapmaktan vazgeçmeniz halinde vergi dairesi müdürlüklerinden pasaport harç ve cüzdan bedeli ödemelerinizin iadesi mümkündür, ödemenizi geri alabilirsiniz. 

Başkasının Adına Pasaport Başvurusu Yapılır mı?

Pasaport başvurusu bizzat pasaport sahibi olmak isteyen kişiler tarafınca yapılmalıdır. Vekaletname ile başkasının adına pasaport başvurusu yapılması mümkün değildir. 

Pasaport Başvuru Takibi Nasıl Yapılır?

Pasaport başvuru işlemi tamamlandıktan sonra ne zaman pasaportunu takip edebileceğini biliyor muydun? tabiki pasaportunun aynı gün teslim edilmesini beklemiyoruz ancak dilersen E-devlet üzerinden,  randevu.nvi.gov.tr  adresi üzerinden veya ALO 190 hattından pasaportunuzun durumunu sorgulatabilirsiniz.

Pasaport Teslim Süresi Nedir?

Pasaportların basım işlemi tamamlandıktan sonra pasaport teslim süresi 56 il merkezine 1 gün, kalan  il merkezlerine 2 gün ve ve ilçe merkezlerine ise en geç 4 iş günü içinde PTT tarafından başvuru esnasında belirtilen adrese  teslim edilmektedir. Pasaportumu teslim almazsam ne olur diye düşünüyor olabilirsiniz.

Pasaportumu Teslim Almazsam Ne Olur?

Pasaportunuz tahmini teslim süresinde eğer size teslim edilemezse PTT'de 10 gün kadar bekletilmektedir. Eğer 10 gün içinde PTT şubesinden de teslim alınmaz ise başvuru yapmış olduğunuz merkezine teslim edilir.

Pasaport Süresi Uzatmak Mümkün Mü?

Pasaport sürenizi takip etmeniz seyahatleriniz için önemlidir. Pasaportlarınızın süresinin dolmasına kısa bir süre kalması durumunda ülkeden çıkışınıza izin verilmemesi söz konusu olabilir. Örneğin yeşil pasaportunuzun sonlanmasına 3-5 ay kalmışsa havaalanından dahi geri dönmeniz söz konusu olabilir. Aynı şekilde diğer pasaportlarınız için de her ne kadar geçerli vizeniz olsa ve seyahat sürenizi kapsıyor olsa da seyahat öncesinde danışmanız ve  dikkat etmeniz gereklidir. Pasaport süresi uzatmak söz konusu değildir. Yeniden pasaport başvurusunda bulunmanız gerekir. 

Pasaport Buldum Ne Yapmalıyım? 

Pasaport sadece kişiye özel düzenlendiği için herhangi birine ait bir pasaport bulduğunuzda yurtiçinde il veya ile müdürlüklerine teslim edilebileceği gibi yurtdışında pasaport bulmanız durumunda dış temsilciklerine götürülmelidir.

Pasaportumu Kaybettim Ne Yapmalıyım?

Pasaportunuza gözünüz gibi bakmanı önemli. Ancak bazen de sakınan göze çöp batar misali ne kadar dikkat etseniz de pasaportunuzu kaybetmeniz de ihtimaller arasında maalesef. Pasaportunu kendi ülkenizde kaybettiyseniz  il veya ilçe müdürlüklerine durumu bildirmeniz gerekmektedir. Yurtdışında pasaportunuzu kaybettiğinizi fark ettiğiniz ilk an ise aşağıdaki adımları izlemeniz tavsiye edilir.

  • - Öncelikle size en yakın polis karakoluna gitmeniz ve kayıt için tutanak tutturmanız gerekli.
  • - T.C konsolosluklarına veya büyükelçiliğe kayıp pasaport için başvuruda bulunmalısınız.
  • - Dış temsilcilikler tarafından pembe pasaport düzenlenmesi için vesikalık ve kimlik bilgilerini sunmalısınız.
  • - Pembe pasaport ile ülkenize giriş yapabilirsiniz. 
  • - Ülkenize döndüğünüzde yeniden pasaport başvurusunda bulunabilirsiniz 
  • - Yeniden pasaport başvurusu için ücret ödemeniz gerekecektir.
  • - Pasaportunuz kaybolduğu için geçerli vizeniz vardı ise iptal ettirmeniz gerekecektir. Aksi halde yeniden vize başvurusu yapamazsınız. 


Pasaport hakkında sıkça sorulan soruların tamamına bu linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Pasaport konusu oldukça geniş olduğundan bu konu hakkında çok daha fazla bilgiye Pasaport hakkında her şey yazımızı okuyarak erişebilirsiniz. Özellikle avantajlarıyla dikkat çeken yeşil pasaport nasıl alınırhususi pasaport nedir diye öğrenmek için bu link üzerinden bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca T.C vatandaşlığı bulunan bireylerin genel olarak başvurup sahip olabileceği Bordo Pasaport ve Belirli bir görev için verilen Gri Pasaport ile ilgili özelleştirdiğimiz ve sadece bu pasaport türleri özelinde yazmış olduğumuz yazılarımızı da direkt tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Pasaport ile ilgili merak ettiğiniz her ne varsa aşağıdaki linkleri tıklayarak neredeyse tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. 

PASAPORT ÇEŞİTLERİ 2024

PASAPORT HAKKINDA HER ŞEY

HUSUSİ PASAPORT NEDİR?

YEŞİL PASAPORT NEDİR?  YEŞİL PASAPORT NASIL ALINIR?

BORDO PASAPORT NEDİR?

GRİ PASAPORT NEDİR?

** Yukarıda yer alan yazı genel bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Pasaport başvurusu yapacaklar 02 Nisan 2018 tarihi itibariyle İlçe Nüfus Müdürlüklerine veya İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne randevu alarak bizzat yapabilmektedir. Resmi verileri dilerseniz TC. Nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğü web sayfası üzerinden de takip edebilirsiniz. 

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED