Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Yeşil Pasaport - Hususi Pasaport Nedir? Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport çeşitleri arasında en çok merak edilen; Yeşil pasaport – Hususi Pasaport nedir ve yeşil pasaport nasıl alınır sorularına kısaca açıklık getiriyoruz. Yeşil pasaport, Türkiye Cumhuriyetinin devlet memurlarına tanıdığı özel bir pasaport çeşididir. Devletin belirli kurumlarında çalışan veya emekli olan kişilere verildiği gibi aynı haktan birinci derece akrabaları da yararlanabilmektedir. Ayrıca son üç yıllık ihracat oranı belirli bir rakamın üzerinde olan şirket sahipleri de yeşil pasaport alma hakkına sahiptirler. Yeşil pasaport diğer pasaport türlerine göre farklıdır. Yeşil pasaportun resmi adı hususi pasaport olarak geçmekte olup, pasaport kapak rengi yeşil olduğundan dolayı karşımıza hususi yerine yeşil pasaport olarak çıkmaktadır.

Daha önceki yazılarımızda pasaport nedir ve diğer tüm pasaport çeşitlerine ve pasaport hakkında sıkça sorulan sorulara açıklık getirmiştik. Bu yazımızda ise yeşil pasaport özelinde yer alan ve en çok merak edilenleri bulabilirsiniz. Yurtdışı seyahatlerimizin olmazsa olmazı geçerli bir pasaport sahibi olmamızdır. Özellikle ilk defa pasaport çıkartacak olan kişiler, pasaport başvurusu yapacakları sırada Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlarına sunduğu 5 farklı pasaport çeşidini gördüklerinde kafa karışıklığı yaşayabiliyor. Sizler için yeşil pasaport hakkında en çok sorulan yeşil pasaport nedir, yeşil pasaport nasıl alınır, yeşil pasaport ücreti ve bunun gibi birçok sorunun cevaplarını hazırladık.

Yeşil Pasaport Başvuru

Yeşil pasaport başvuru yapılabilmesi için ilk adım olarak Nüfus ve Vatandaşlık web sitesi olan https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden veya Alo 199 hattını arayarak müsait olduğunuz gün ve saati seçip randevu almanız gerekmektedir. Bu işlemi tamamladıktan sonra yeşil pasaport talep formunu doldurmanız ve yeşil pasaport defter bedeli olan 180 TL’nin ödemesini yapmanız gerekmektedir. Yeşil pasaport talep formu geçerlilik süresi belgenin düzenlendiği tarih itibari ile altmış gün (60) olup, başvuru yapılacak kişi sayısı kadar formun fotokopisi başvuru sırasında sunulması gerekmektedir. Yeşil pasaport talep formuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Randevu

Alo 199 veya Nüfus ve Vatandaşlık web sitesi üzerinden yeşil pasaport randevu talebinizi onayladıktan sonra randevu günü ve saatinde il nüfus müdürlüğüne giderek başvurunuzu şahsen yapmanız gerekmektedir. Randevu saatinizden yaklaşık 15 dakika öncesinde randevu alanında olmanız ve alana girdiğinizde sıra numarası almanız gerekmektedir. Randevudan önce acil bir işinizin çıkması durumunda randevu iptal etme hakkınız bulunmakta veya yeşil pasaport randevunuzu farklı bir tarih ile değiştirebilmektesiniz. Ayrıca yeşil pasaport başvuruları sadece il nüfus müdürlüklerine yapabilirsiniz.

Yeşil Pasaportu Kimler Alabilir?

Kısaca özetlemek gerekirse devlete bağlı çalışan ve ihracat yapan şirket sahipleri yeşil pasaport alma hakkına sahip olmaktadır. Aşağıda yeşil pasaport şartları bilgisini bulabilirsiniz.

  • Birinci, İkinci veya üçüncü derece kadrolu olarak çalışan devlet memurlarına ve bu kadrolardan emekli olanlara
  • Sözleşmeli olarak birinci, ikinci veya üçüncü derece kadrolarda çalışıp, belirtilen kadrolardan birinden emekliliğe ayrılanlara
  • Görev sürelerince İl ve İlçe başkanlarına
  • • Görevini birinci derece kadrodan tamamlayıp emekli olan belediye başkanlarına
  • Eski Bakanlara ve T.B.M.M eski üyelerine
  • Son üç yılda, yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirledi değerin üzerinde olan firma sahiplerine
  • Devletin belirlediği şartlar dâhilinde özelleştirilen T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası, Emlak Bankası ve Türk Telekom çalışan veya emekli olanlara
  • Ayrıca yeşil pasaport almaya hak kazanan kişinin birinci derece aile fertleri de yeşil pasaport avantajından faydalanabilmektedir. (eşiniz, 25 yaşını aşmayan & öğrenciliği devam eden ve şirket sahibi olmayan çocuklarınız, sağlık kurulu raporu ile düzenlenen belgeye göre bakıma muhtaç, evli ve iş yeri sahibi olmayan çocuğunuz/çocuklarınız 25 yaş şartı aranmadan yeşil pasaport sahibi olabilir)


yesil-pasaport-nedir


Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport sadece il nüfus ve vatandaşlık müdürlükleri tarafından düzenlenmektedir. Özetle randevunuzu oluşturmanız, yeşil pasaport defter bedelini ödemeniz, yeşil pasaport için gerekli belgelerinizi hazırlayarak il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne giderek müracaatınızı yapmanız gerekmektedir. Pasaport başvuru işlemi sonrası, pasaportunuz PTT aracılığı ile belirtmiş olduğunuz adrese ortalama 2 ila 7 iş günü arasında ulaşmaktadır.

Yeşil Pasaport Yenileme

İhracat yapan firma sahipleri hariç maksimum 5 yıl süreli verilen yeşil pasaportunuzun süresi bittiğinde mutlaka yeşil pasaport yenileme işlemi yapmanız gerekmektedir. Bunun için öncelikle nüfus ve vatandaşlık işleri web sitesi üzerinden randevu oluşturmanız ve ardından yeşil pasaport için gerekli evrakları hazırlamanız gerekmektedir. Ayrıca başvuru sırasında mutlaka süresi bitmiş ve iptal edilmemiş yeşil pasaportunuzu yanınızda bulundurmayı unutmayın.

Yeşil Pasaport Ücreti

Yeşil pasaport alma hakkına sahip olan kişiler sadece defter bedeli ödemekle yükümlüdür ve harç bedelinden muaf olmaktadırlar. Buda yeşil pasaport avantajları arasındadır. 2021 yılı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı yeni zamlı yeşil pasaport ücreti 180 TL’dir. Pasaport randevu işlemi öncesinde pasaport defter bedelinizi mutlaka ilgili bankalara ödemeniz gerekmektedir. Pasaport başvuru sırasında ödemeniz sistem üzerinden görüntüleneceği için yanınızda ödeme dekontu veya makbuzu götürmenize gerek yoktur. Ödemenizi ne şekilde ve hangi bankalara yapabileceğinizin bilgisine 2021 pasaport harç ve defter bedeli yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yeşil Pasaport için Gerekli Evraklar

Aşağıda yeşil pasaport için gerekli evraklar listesini bulabilirsiniz.

  • T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
  • Son altı ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf
  • Eski pasaport (Sadece iptal edilmeyen eski pasaport başvuru esnasında olmalıdır)
  • Pasaport defter bedeli ödemesi (Başvuru sırasında ödemeniz sistemde gözükeceği için yanınızda dekont götürmenize gerek yoktur)
  • Anne veya babalarından dolayı yeşil pasaport sahibi olacak çocuklar için öğrenci belgesi ve reşit olmayan çocukları için muvafakatname belgesi
  • Emekliler için; son görev yaptığınız kurumdan ıslak imzalı veya elektronik imzalı kadro durumunuzu gösteren yazı
  • Yeşil Pasaport Talep Formu (talep formlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz)
  • - Yeşil Pasaport talep formuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
  • - Avukatlar için yeşil pasaport talep formuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
  • - Öğretim Görevlileri için yeşil pasaport talep formuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
  • - İhracatçılar için yeşil pasaport talep formuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Yeşil Pasaport ile Vizesiz Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler

Farklı ülkelere seyahat edebilmek ve ülkeye giriş hakkına sahip olabilmek için vizeye başvuru yapması gerekirken yeşil pasaport sahiplerinin bazı ülkelere giriş & çıkış yaparken vize almalarına gerek yoktur. Buda yeşil pasaportun bir diğer avantajıdır. Aşağıda yeşil pasaport vizesiz seyahat edilebilecek ülkelerin bazılarını bulabilirsiniz. Aşağıdaki sıraladığımız ülkelere sadece turistik amaçlı girişler için seyahat edebilirsiniz ayrıca her ülkenin bir yıl içinde size tanıdığı maksimum kalış süresi vardır bunu aşmamız gerekmektedir. Genellikle maksimum kalış süresi altı ay içinde 30 veya 60 günü aşmayan seyahatlerden oluşmalıdır. Ancak bazı ülkelerde bu daha sınırlıdır olmaktadır. Bu sebeple seyahatinizden önce gideceğiniz ülkenin giriş ve kalış koşullarını kontrol etmek için lütfen T.C. Dış İşleri Bakanlığı web sitesi olan www.mfa.gov.tr adresinden kontrol ediniz.

Almanya Arjantin Arnavutluk Avusturya
Azerbaycan Bahamalar Bahreyn Belarus
Belçika Birleşik Arap Emirlikleri Bolivya Bosna Hersek
Brezilya Bulgaristan Cezayir Çek Cumhuriyeti
Çin Danimarka Dominik Cumhuriyeti Ekvador
Endonezya Estonya Fas Fiji
Filipinler Finlandiya Fransa Güney Afrika
Gürcistan Hırvatistan Hollanda İspanya
İsrail İsveç İsviçre İtalya
İzlanda Jamaika Japonya Kazakistan
Kırgızistan Kolombiya Kosova Kosta Rika
Kuveyt Kuzey Makedonya Küba Letonya
Litvanya Lübnan Lüksemburg Macaristan
Malezya Malta Mısır Moğolistan
Moldova Norveç Oman (Umman) Özbekistan
Pakistan Peru Polonya Portekiz
Romanya Rusya Sırbistan Singapur
Slovakya Slovenya Tayland Tunus
Türkmenistan Ukrayna Ürdün Venezuela
Vietnam Yemen Yunanistan


*** Bu yazı bilgilendirme amaçlı olup, yukarıda aktarılan bilgiler resmi sitelerden alınıp derlenmiştir.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED