Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Gri Pasaport Nedir?

Gri Pasaport Nedir?

Türkiye sınırları içinde kimliğimiz ne ifade ediyorsa yurtdışında hangi amaç ile seyahat ediyor olmanız fark etmez sizi tanımlayan en önemli belge pasaporttur. Tabi ki pasaportunuzun olması büyük resme bakınca yurt dışına çıkmak için yeterli olsa da sahip olduğunuz pasaport türüne göre çıkış amacınızdan kalış süresine kadar belirli farklılıklar bulunuyor.

Yeşil Pasaport ve Bordo Pasaport akla gelen ve en sık kullanılan pasaport türleri arasında yer alıyor. Genel olarak her Türk vatandaşının sahip olabileceği pasaport türü olan Bordo Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport) üzerinden başvurduğunuz ve sahip olduğunuz vizeyle sadece o ülkeye giriş yapmanız gerekmektedir.

Amacınız turistik veya kısa süreli eğitim olabilir her şartta vize süreniz kadar en fazla kalabilir veya eğitim alabilirsiniz. Bordo pasaport süreleri 6 ay, 2 yıllık, 5 yıllık veya 10 yıllık olabilir. Ancak vize süreniz uzun olsa dahi kalış süreleriniz kısıtlıdır. Yeşil pasaport (Hususi Pasaport) sahibi olanlar ise Schengen ülkelerine vizeye ihtiyaç duymadan belirlenmiş olan sürelerde seyahat edebilmekte ve 12 haftaya kadar eğitim dahi alma fırsatını elde etmektedir. 

Türkiye'de ayrıcalıklı vize türlerinden biri olan Yeşil Pasaport kimlere verilir, yeşil pasaport için gerekli belgeler hangileridir, yeşil pasaport başvurusu nasıl yapılır diye merak ediyorsanız detaylı bilgi için bu linki tıklayabilirsiniz.

Tabi pasaport türleri bu iki pasaport ile sınırlı değil. Siyah Pasaport, Geçici Pasaport ve Gri Pasaport da olmak üzere toplamda 5 farklı pasaport türü bulunmaktadır. Öğrenci pasaportu da oldukça yaygın bir kullanıma sahiptir ancak ayrı bir pasaport türü değildir. Öğrencilere belirli şartları sağlaması durumunda harç bedeli alınmaksızın sadece defter bedeli ödeyerek sunulmaktadır. Bugünkü yazımızda biz gri pasaport nedir konusunu işleyeceğiz.

Gri pasaport resmi adıyla Hizmet Pasaportu, Türk Hava Kurumu, Türk Kızılay Cemiyeti tarafından görevlendirilen, uluslararası kurumlarda memur olarak çalışan kişilere, görevi göz önünde bulundurularak düzenlenen 30 sayfadan oluşan pasaport türüdür. Gri pasaporta kişiler, yeşil veya siyah pasaportları olmaması durumunda belirlenen görevleri gereğince başvurabilmektedir.

Gri Pasaport Süresi 

Gri pasaport gidilecek olan ülkenin vize koşulları da dikkate alınarak en az 6 ay süreyle verilmek şartıyla düzenlenmektedir. En fazla 5 yıla kadar düzenlenen pasaport, görevin süresine ve kanunda belirtilen koşullara göre belirlenmektedir. 

Gri Pasaporta Nasıl Başvuru Yapılır

Gri pasaport başvurusu için öncelikle randevu alınması gerekmektedir. Bu link üzerinden randevunuzu alabilirsiniz.

Gri pasaport talep formu doldurulması gerekir. Bu link üzerinden başvuru formlarının yer aldığı sayfaya ulaşabilirsiniz. Gri pasaport talep formu geçerliliği form doldurulduktan sonraki 60 gün içinde kullanılabilir. 

Gri Pasaport Başvurusu için Gerekli Belgeler 

Gri pasaport başvurusu için gerekli belgelerin temin edilmesi sorunsuz bir başvuru yapabilmeniz için önemlidir. Yazının devamında gerekli belgelerle ilgili detayları bulabilirsiniz.

1- Nüfus Cüzdanı, geçici kimlik belgesi veya T.C Kimlik Kartı

2- Son 6 ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf

3- Gri Pasaport Talep Formu

4- Varsa iptal edilmemiş olan eski pasaportlarınız

5- Engeli olan ve ebeveyn hakkından faydalanacak olan ergin çocuklar için sağlık kurulu raporu

6- Ebeveyn dolayısıyla gri pasaporttan yararlanacak olan ve reşit olmayan çocuklar için Muvafakatname (yasal vasiler başvuru merkezinde olmayacaksa gerekli)

7- Ebeveyn dolayısıyla gri pasaporttan yararlanacak çocuklar için Öğrenci Belgesi (18 yaşına kadar öğrenci olmasa dahi çocuk ebeveyn dolayısıyla gri pasaport alabilir)

8- Başvuru öncesinde ödenmiş olan defter ücret bedeli (Ödemeler sistem üzerinden görüldüğünden ödeme dekontunu yanınızda götürmenize gerek yoktur)

Gri Pasaport Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1- Gri pasaport süresi görev süresi kadar geçerlidir. Görev tamamlandıktan sonra bağlı olunan kuruma geri iade edilmesi gerekmektedir.

2- Görev tamamlanmış olduğu halde süresi devam eden Gri pasaportlar için yeni bir talep formu oluşturarak aynı pasaport kullanılmaya devam edebilir.

3- Gri pasaport alacak olan kişinin görev yapacağı ülke için vize ihtiyacı olacaksa 60 gün öncesinden vize gerekmeyecekse 20 gün öncesinde başvuru yapılması gerekmektedir.  

4- Gri pasaport sahibi kişilerin aileleri de bu pasaportu alabilmektedir. 

5- 25 yaşın üstünde, engeli bulunan, işsiz ve evli olmayan, bakıma muhtaç kişiler sağlık raporuyla bu durumun kanıtlamaları durumunda yaş şartı aranmaksızın ebeveyn hakkından kaynaklı gri pasaporta sahip olabilir.

*** Yukarıda yer alan yazı bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Pasaport ihtiyacı olanlar 02 Nisan 2018 tarihi itibariyle İlçe Nüfus Müdürlüklerinde veya İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünden randevu alınarak bizzat yapılabilmektedir.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED