Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere mi? Amerika mı?

İngiltere mi? Amerika mı?

Gelecekte güçlü bir eğitim ve kariyer hayatına sahip olmak için hepimiz kendimizi geliştirmeye çalışıyor ve daha donanımlı hale getirmek için çaba göstermekteyiz. Bunu sağlamanın yolların biri de yurtdışında eğitim almak diyebiliriz. Eğitim alırken aynı zamanda yeni yerler keşfetmek, farklı kültürleri tanımak size harika bir deneyim yaşama fırsatı sunacaktır.

Günümüzde oldukça popüler bir hale gelen ve öğrenciler tarafından sıkça tercih edilen yurtdışı eğitimi hakkında en çok kafa karıştıran konulardan biri ülke seçimidir. Eğitim sisteminde önde gelen ülkelerinden olan İngiltere ve Amerika oldukça rağbet görmekte ve tercih edilmektedir. Bu sebepten dolayı yurtdışında eğitim almak için İngiltere mi Amerika mı? sorusu öğrenciler ve veliler tarafından çok fazla sorulmaktadır.

Kesinlikle budur ya şudur demek doğru olmaz. Öğrencinin kendisi, öğrencinin yaşam tarzı ve eğitim beklentilerine göre bu seçim değişebilmektedir. Öğrenci kendini yeterince tanıyıp buna göre bir karar vermelidir.

Öğrencilerin gözdesi olan bu iki ülkeyi farklı yönlerden ele alıp değerlendirdiğimiz yazımızı aşağıda okuyabilirsiniz.

Eğitim Sistemleri

Güçlü ve donanımlı öğretim sistemine sahip oldukları için öğrenciler seçim yapmakta zorlanırlar. İngiltere ve Amerika kıyaslandığında eğitim sistemleri açısından önemli farklılıklar vardır.

- Dil Eğitimi

Amaç İngilizce dilini öğrenmek ise anadili İngilizce olan bu iki ülkede alacağınız dil eğitimi oldukça iyi sonuçlar verecektir. Dil açısından değerlendirildiğinde yalnızca İngiliz aksanı ve Amerikan aksanları birbirinden farklıdır. Hangi aksanla eğitim alırsanız alın sonuç olarak İngilizce konuşuyor olacaksınız. Bildiğiniz üzere İngiltere ve Amerika’da yaşam maliyetleri yüksektir ve arada büyük bir fark yoktur. İngiltere ise İngilizcenin anavatanı olması sebebi ile rağbet görmekte ve ülkemize yakınlığı iyi bir avantajdır. Amerika farklı kültürlerin bir arada bulunduğu kozmopolit bir ülke olması ve dil eğitimi için çok farklı şehir alternatiflerinin olması tercih sebeplerinden bazılarıdır.

İngiltere dil okulları ve Amerika dil okulları hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

- Lise Eğitimi

Lise eğitimi olarak bu iki ülkenin farklı sistemleri olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Amerika’da lise eğitimi almak için özel ya da devlet liselerine gidebilir, en az 1 dönem en fazla 4 yıl olmak üzere eğitim süreniz devam edebilir. Amerika devlet liselerinde 1 yıl eğitim alabilirsiniz. Eğer lise eğitimini Amerika’da tamamlamak istiyorsanız, devlet lisesi eğitiminden sonra özel bir liseye devam edebilirsiniz veya Amerika’daki tüm lise eğitimini özel bir lisede tamamlayabilirsiniz.

Daha farklı bir sisteme sahip olan İngiltere’de üniversite hayaliniz de varsa lise eğitiminde İngiltere’yi tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Çünkü farklı ülkelerin lise eğitim sistemini kabul etmeyen İngiltere üniversitelerinde eğitim almadan önce A Level veya Foundation programlarına katılmanız istenmektedir. Böylelikle lise eğitiminizi de İngiltere’de almak hem zaman hem bütçeniz için faydalı olacaktır. Amerika’dan diğer bir farkı ise İngiltere’de yalnızca özel liselerden eğitim alabilirsiniz. İngiltere’yi hem gezerek hem de tanıyarak birçok üniversiteye rahatlıkla giriş yapabilirsiniz.

İngiltere lise eğitimi ve Amerika lise eğitimi hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

- Üniversite/Yüksek Lisans Eğitimi

İngiltere üniversitelerinde bölümünün ana konularına daha çok yoğunlaşırken, Amerika’da daha özgür ve araştırmaya yönelik bir sistem mevcuttur. Tam olarak ne okumak istediği ve mezun olduktan sonra ne yapmak istediğini bilen bir öğrenci için İngiltere daha idealdir. Her iki ülke için de yeterli seviyede İngilizce bilmeniz ve seviyenizi IELTS veya TOEFL gibi sınavlarla belirtmeniz gerekmektedir. Aralarındaki en belirgin fark Amerika’da lisans eğitimi 4 yıl sürerken, İngiltere’de 3 yıl sürmektedir. Hedefiniz Amerika’da okumak ise 2 yıllık meslek yüksekokullarını (community college) da tercih edebilirsiniz.

İngiltere ise 3 yılda üniversite eğitiminizi tamamlamanız için sizden IB, AP vb. gibi ek diploma programı almanızı beklemektedir. Bunlarsa sahip değilseniz üniversite öncesi İngiltere’de Foundation eğitimi alarak üniversiteden mezun olabilirsiniz. Amerika’da yüksek lisans eğitimleri ise genellikle iki yıllık süreci kapsamakta olup, İngiltere’de yüksek lisans eğitiminizi toplam 1 yılda tamamlayabilirsiniz.

Yaşam

İki ülke de yaşam maliyetleri açısından çok uygun olmayabilir, tabii hangi şehri tercih ettiğiniz maliyetlerinizi büyük oranda etkileyen faktördür. Özellikle Amerika’da New York, San Francisco, Los Angeles İngiltere’de ise Londra, Cambridge ve Oxford kıyaslandığında aralarında çok ciddi farklılıklar olmadığını görebilirsiniz. Ancak özellikle akademik anlamda eğitim almayı tercih ediyorsanız genel anlamda İngiltere Amerika’ya kıyasla daha uygun kalmaktadır. Her iki ülkede yaşam kalitesi olarak yüksek ve eğitim seçenekleri konusunda ise oldukça zengin bir portföye sahiptir.

Genel anlamda İngiltere köklü tarihinin de etkisi ile mimari açıdan çok daha zengindir. Örneğin İngiltere’deki öğrenciler eski kiremit evlerden, modern öğrenci kentlerine kadar birçok alternatife sahiptirler. Amerika’da ise modernlik daha ön planladır. Ulaşım konusunda ise Amerika yüz ölçümü bakımından oldukça büyük olduğu için genellikle toplu taşıma ile seyahat daha zor olurken, İngiltere’de özel aracınız olmadan okul & konaklama veya şehir değişikliği yapmak istediğinizde gelişmiş ulaşım ağlarından faydalanabilirsiniz.

Çalışma Fırsatları

İngiltere, öğrenci vizesi almak için en zor ülkelerden biri olarak görülse de, üniversite eğitimi almak için başvuracağınız Tier4 (Student Visa), olarak adlandırılan öğrenci vizesi ile İngiltere’de haftada 20 saat part-time şeklinde bir işte çalışabilirsiniz. Amerika’da ise eğitim süresince yalnızca kampüs içinde çalışma izniniz olacaktır. Her iki ülkede de dil eğitimi ve lise eğitimi döneminde yasal çalışma hakkınız olmayacaktır.

Yurtdışında eğitim almak için İngiltere mi Amerika mı arasında karar veremiyorsanız Global Yurtdışı Eğitim danışmanlık hizmetlerinden yardım almanız sizin için faydalı olacaktır.

Ücretsiz eğitim danışmanlık hizmetinden yararlanmak için bizimle doğrudan iletişime geçebilir, dilerseniz randevu alarak ofislerimizi ziyaret edebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED