Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Bordo Pasaport Nedir?

Bordo Pasaport Nedir? 

Hangi amaçla olursa olsun yurt dışına çıkmak için mutlaka pasaport ihtiyacımız olmaktadır. Henüz daha önce hiç pasaporta sahip olmayan bireyler hangi pasaport türüne başvuru yapacaklarını, hangi evrakların gerekli olduğunu, başvuru aşamasında hangi adımları takip etmeleri gerektiğini bilemeyebiliyorlar. Bu yazımızda özellikle bordu pasaport hakkında yer alan detaylara yer verdik. Bordo pasaport, resmi sayfalarda adı umuma mahsus pasaport olarak geçmekle birlikte her Türk vatandaşının sahip olacağı bir pasaport türüdür. Resmi adı umuma mahsus pasaport olan bu pasaport çeşidini bordo pasaport olarak halk arasında adlandırmamız ise pasaportun kapak renginin bordo oluşundandır.

Bordo Pasaport Nasıl Alınır? 

Bordo pasaportu almadan önce ilk yapmanız gereken hangi pasaport türüne başvuru yapmanız gerektiğini öğrenmek. Eğer farklı bir pasaport türünü almaya hakkınız yoksa otomatik olarak bordo pasaport başvurusunda bulunmanız gerekmekte. Bordo pasaport alabilmek için ise ilk öncelikle sizden istenilecek evrakları hazırlamanız gerekmekte. Ardından bağlı bulunduğunuz veya size uygun olan zaman diliminde randevu veren il ve ilçe nüfus müdürlüğüne gidip evraklarınızı teslim etmeniz gereklidir. Randevunuzu ise nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğü web sitesinden alabilirsiniz. Böylece bordo pasaport nasıl alınır sorusuna açıklık getirdik.

Bordo Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Randevunuzu aldıktan sonra veya almadan bordo pasaport için gerekli evrakları mutlaka eksiksiz olarak hazırlamanız gerekmektedir. Aşağıda bordo pasaport için gerekli evraklar listesini görebilir dilerseniz randevu.nvi.gov.tr adresinden aklınıza takılan diğer soruların cevaplarını arayabilir veya evrak listesine belirttiğimiz web sitesinden kontrolünü sağlayabilirsiniz. 

  • T.C. kimliğiniz ve/veya geçici kimlik belgeniz 
  • Biyometrik fotoğrafınız (Son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı)
  • Eğer daha önceden almış olduğunuz pasaport var ise eski pasaportunuz mutlaka yanınızda olmalı
  • 18 yaşın altında olan bireyler için muvafakatname
  • Öğrenci Belgesi (Harçsız pasaport başvurusu yapanlar için. İlaveten eğer öğrenciliği sistemde doğrulanıyorsa bu belgeye ihtiyaç olmayacaktır)
  • Pasaport defter ve pasaport harç bedeli (Başvuru öncesinde ödenmeli. Ödeme sistem üzerinden gözükmektedir)


Bordo Pasaport Ücreti 

Her yıl yeniden değerleme raporu ile pasaport harç ve pasaport ücretlerinde artışlar olmaktadır. 2024 pasaport ücretleri henüz belli olmadığından 2023 yılına ait verilere yer vermek istedik. Bordo pasaport ücreti kaç yıllık pasaport talep ettiğiniz ile farklılık göstermektedir. Minimum 6 ay maksimum 10 yıllık geçerli bir pasaporta sahip olabilirsiniz. Ancak 18 yaşın altında olan bireylere ve öğrencilere sistemin izin verdiği kadar sürede geçerli pasaport hakkı sunulmaktadır. Aşağıda 2023 bordo pasaport ücret detaylarını görebilirsiniz.

SüreHarç BedeliDefter BedeliToplam Tutar
6 Ay1.034,55 TL501,00 TL
1.535,55 TL
1 Yıl1.512,45 TL501,00 TL
2.013,45 TL
2 Yıl2.469,15 TL501,00 TL
2.970,15 TL
3 Yıl3.507,75 TL501,00 TL
4.008,75 TL
3+ Yıl4.943,25 TL501,00 TL
5.444,25 TL


Bordo Pasaport Ücreti Öğrenci

Öğrenciler genel anlamda yaşamları için ihtiyaç olan bazı alanları kapsayan indirimlerden faydalanabilmektedir. Bordo pasaportta onlardan biri! Eğer öğrenci iseniz  ve 25 yaşınızı doldurmamışsanız harç bedeli ödemeden bordo pasaport sahibi olabilirsiniz. Bordo pasaport ücreti öğrenci için sadece defter bedeli olan 501 TL'lik ödemeyi yapmanız istenmektedir. Harçsız pasaport için kaç yıllık pasaport sahibi olacağınıza sistem izin verdiği kadar olmaktadır. Örneğin öğrenciliğiniz devam ediyor ancak 25 yaşınızı doldurmanıza 2 sene var ise, 25 yaşınızı doldurmadan hemen önce pasaportunuzun geçerliliği sona ermektedir. 

Bordo Pasaport Vizesiz Ülkeler

Yurtdışı seyahatlerimizde neredeyse zorunlu olarak gördüğümüz vize aslında her ülke için gerekli değil! Sahip olduğunuz pasaport türüne göre vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkeler farklılık göstermektedir. Bordo pasaport vizesiz ülkeler kontrol ettiğimizde örneğin güney Avrupa' ülkelerinden olan Arnavutluk, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Doğu Avrupa'da ise Rusya, Gürcistan, Ukrayna vb. gibi bazı diğer ülkelerine vizesiz seyahat edebileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak tabii bu kadar ile sınırlı değil bordo pasaportunuz ile vizesiz seyahat edebileceğiniz farklı ülkelerde bulunmaktadır. Diğer ülkeleri kontrol etmek için bu link üzerinden T.C. Dışişleri Bakanlığı web sitesini inceleyebilirsiniz.

Bu yazımızda sadece bordo pasaport hakkında önemli en çok aranan ve ihtiyaç duyulan konulara ağırlık vermeye çalıştık. Henüz pasaportun yok ama yurtdışında eğitim almak istiyorsan bize iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz!

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED