Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Pasaport Çeşitleri 2024

Pasaport Çeşitleri 2024

Bordo pasaport genel olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurtdışı seyahatleri için temin edebileceği en standart pasaportlardan biridir. Yabancı ülkelere girişte uluslararası anlamda tanınan resmi bir belge olan pasaport her ne kadar genel hatlarıyla bilinse de farklı çeşitleri bulunmaktadır. 

Çoğunlukla 1 yıl ile 10 yıl arasında verilebilen pasaportlar çeşitlerine göre sunduğu hakları ve süreleri değişiklik göstereceğinden başvurudan önce mutlaka hak kazanılan pasaport türü kontrol edilmelidir. Aşağıda 2024 pasaport çeşitlerini içeren yazımızı bulabilirsiniz.

1. Bordo Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport)

Genel olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurtdışı seyahatleri için temin edebileceği en standart pasaportlardan biridir. Yabancı ülkelere girişte uluslararası anlamda tanınan resmi bir belgedir. Geçerlilik süresi en fazla 10 yıldır.

60'ın üzerinde ülkeye vizesiz giriş imkanı sunan Bordo pasaport Türk vatandaşlarının büyük çoğunluğunun başvurduğu pasaport türlerinden biridir diyebiliriz..

2. Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)

150'den fazla ülkeye giriş imkanı sağlayan yeşil pasaport, sahip olan kişinin ailesine de bu haktan yararlanma fırsatı sunmasıyla dikkat çekmektedir..

Schengen ülkelerinin de yer aldığı,10 yıla kadar sunulan ve bu kadar ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunan Yeşil pasaportu kimler alabilir diye elbette soruyorsunuzdur? bunun için yeşil pasaport türüne sahip olabilmek için neler gerekli, yeşil pasaport almak için neler gerekli vb soruların yanıtlarını bulabileceğiniz blog yazımızı bu linki tıklayarak okuyabilir ve sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

3. Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)

Siyah Pasaport harç ücreti ödenmesi gerekmeyen, meclis üyelerinden, orgenerallere, valilerden Yargıtaylara, diyanet işleri bakanlığından büyükşehir başkanlarına vb Türkiye Cumhuriyeti'ne hizmet veren üst düzey yetkililere Dışişleri bakanlığınca verilen resmi belgedir.  Oldukça ayrıcalıklı olduğundan daha az kişiye verilmektedir. Bu pasaporta sahip olan kişilerin aileleri de bu imkandan faydalanmaktadır.

4 . Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu)

Gri pasaport, milli sporculara, devlet tarafından görevlendirilen kişilere, belediyelere, Kızılay ile Türk hava kurumu tarafından görevlendirilenlere verilmektedir ve görev süresinde kullanımı mümkündür.  Sadece hizmet dönemini kapsayan ve ilgili ülkenin vizesini içeren Gri pasaport için harç ücreti ödenmesi gerekmemektedir. 

5. Öğrenci pasaportu (Harçsız Pasaport)

Standartta bordo pasaporttan tek farkı 25 yaşın altında olan ve sadece öğrencilere göre özel düzenlemeler yapılmıştır. Eğitim veya turistik seyahat amacıyla yurtdışına çıkmak isteyen her öğrenciye verilir. Fakat öğrencinin belirli şartları sağlaması gereklidir. Öğrenci belgesi sunması bu şartlardan biridir.

6. Pembe Pasaport (Geçici Pasaport)

Dış kapak rengi pembe olduğu için bu ismi alan ve sadece 30 günlüğüne geçerliliği olduğu için geçici pasaport olarak anılan pembe pasaport, yalnızca dış temsilcilikler tarafından verilen resmi bir pasaporttur. Pasaportun kaybedilmesi, sınır dışı edilme veya pasaportun süresinin aşılması gibi durumlarda verilmektedir. Tek sayfadır, bir seferlik verilir ve Türkiye'ye giriş yaptığınızda bu pasaport sizden geri alınmaktadır.

7.Yabancılara Mahsus Pasaport 

Dış kapak rengi lacivert olan ve sadece göç idaresi müdürlüğünce verilen yabancılara mahsus pasaport toplamda 60 sayfadır. Yalnızca bir giriş ve bir çıkış için verilebileceği gibi içişlerinin takdirine göre 3 ay, 6 ay, 1 yıl veya 2 yıl olarak da verilebilmesi söz konusu olabilir.

Pasaport için Hangi Belgeler Gerekli?

Pasaport türleri değişkenlik gösterdiğinden elbette istenilen evraklar da değişiklik göstermektedir. o sebeple başvurmak istediğiniz pasaport türüne göre mutlaka resmi web sayfalarından istenilen evrakları kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Genel olarak talep edilen evrakları görebilirsiniz.

  • Var olan eski pasaportlar
  • Kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi
  • Bir adet biyometrik fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş olmalı)
  • Reşit olmayanlar veya engeli olan kısıtlı bireyler için muvafakatname
  • Öğrenci pasaportu (harçsız pasaport) için öğrenci belgesi
  • Pasaport türüne göre doldurulmuş pasaport talep formu
  • Pasaport türüne göre defter ve harç ücretlerinin randevudan önce ödenmesi


Pasaport ile ilgili  dilerseniz pasaport hakkında sıkça sorulan sorular 2024 yazımız üzerinden sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Pasaport konusu oldukça geniş olduğundan bu konu hakkında çok daha fazla bilgiye Pasaport hakkında her şey yazımızı okuyarak erişebilirsiniz. Özellikle avantajlarıyla dikkat çeken yeşil pasaport nasıl alınırhususi pasaport nedir diye öğrenmek için bu link üzerinden bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca T.C vatandaşlığı bulunan bireylerin genel olarak başvurup sahip olabileceği Bordo Pasaport ve Belirli bir görev için verilen Gri Pasaport ile ilgili özelleştirdiğimiz ve sadece bu pasaport türleri özelinde yazmış olduğumuz yazılarımızı da direkt tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Pasaport ile ilgili merak ettiğiniz her ne varsa aşağıdaki linkleri tıklayarak neredeyse tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. 

PASAPORT HAKKINDA HER ŞEY

PASAPORT HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR 2024

HUSUSİ PASAPORT NEDİR?

YEŞİL PASAPORT NEDİR?  YEŞİL PASAPORT NASIL ALINIR?

BORDO PASAPORT NEDİR?

GRİ PASAPORT NEDİR?

Bilgi amaçlı olarak hazırladığımız bu yazımızda resmi verileri dilerseniz TC. Nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğü web sayfası üzerinden de takip edebilirsiniz. 

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED