Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere'nin En İyi Üniversiteleri

İngiltere’nin En İyi Üniversiteleri

İngiltere, yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin en gözde ülkelerinden biridir. Köklü eğitim altyapısı ile, öğrencilere sağladığı olanaklar ile, tarihi kütüphaneleri, öğrenciyi araştırmaya teşvik edici eğitim metotları ile eğitim dünyasına önemli ve özel bir yere sahiptir.

Kariyer planlarınız için çok sağlam adımlar atmanıza yardımcı olacak İngiliz eğitim sistemi ve üniversite mezuniyeti sonrası çok daha geniş iş imkanları ile İngiltere öğrencilere prestijli olanaklar sunmaktadır. Yüksek öğretim İngiltere’de Undergraduate yani lisans ve Postgraduate yani yüksek lisans olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bazı bölümler dışında genel olarak üniversite eğitim süresi 3 sene sürmektedir.

IB (International Baccalaureate), AP (Advance Placement), Fransız Bakalorya, Abitur gibi Herhangi bir uluslararası diplomaya sahip olmayan, Türkiye'de standart Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) diplomasına sahip olacak öğrenciler de İngiltere’de üniversite okuma imkanı bulabilirler. İngiltere Uluslararası öğrencileri için International Foundation ile toplamda 4 yılda veya International Year One programı sayesinde de toplam 3 yılda İngiliz üniversitelerinden mezun olma fırsatı sunmaktadır.  Bu programlara katılım gösterebilmek için üniversitelerin belirlemiş olduğu İngilizce koşulunu ve akademik başarı koşulunu sağlamak gerekmektedir. Öğrencilerin üniversiteye başvuru yapmak içi liseden veya üniversiteden mezun olmayı beklemeleri gerekmez. Eğitimlerinin son yılında başvurularını yapıp şartlı kabul alabilirler.

Türkiye’deki liselerden IB, AP, Abitur, Fransız Bakalorya gibi uluslararası diploma ile mezun olan ve iyi skorlar elde eden öğrenciler ise Foundation programına ihtiyaç duymadan UCAS olarak adlandırılan sistem üzerinden direkt olarak başvuru yaparak İngiliz öğrencilerle birinci sınıftan başlayabilme imkanı elde edebilmektedir. 

İngiltere üniversite başvurusu ile ilgili detaylı bilgi için danışmanlarımızla buradan iletişime geçebilirsiniz.

Dilerseniz İngiltere üniversiteleri sayfamızdan daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Times Higher Education, her yıl düzenli olarak uluslararası öğrenci oranı, öğretimi, araştırmaları, eğitmen sayısı vb başlıklar altında genel bir değerlendirme yaparak dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasını yayınlamaktadır. Bizler de sizler için QS Higher Dünya Sıralaması ve 2023 Times Higher Education'un hem Dünya hem de Birleşik Krallık’ın sıralamasındaki en iyi 10 üniversitesine yer verdik.

Listenin tamamına ve diğer en iyi üniversitelerinin dünya sıralaması için Times Higher 2023 Dünya Üniversite Sıralaması blog yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz.

2023 Times Higher ve QS Higher sıralamasına göre dünyada en iyi Birleşik Krallık üniversitelerinin sıralaması şu şekildedir ;

ingiltere-universiteleri

Oxford Üniversitesi (University of Oxford)

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin kuruluş tarihi net olarak bilinmese de 1096 yılında eğitimin verilmekte olduğuna dair belgeler bulunmaktadır. Dünyanın en eski üniversitelerinden olan Oxford, kuruluş yılından bu yana halen eğitim vermeye devam eden dünyanın en eski üniversitelerinden biridir.

Oxford Üniversitesi İngilizce dilinin konuşulduğu dünyanın en eski üniversite olarak da bilinmektedir. Üniversite hakkında diğer şaşırtıcı bilgi ise 1875 yılana kadar kadın öğrencilerin girmelerine izin verilmemesidir. 1875 yılında alınan bir kararname ile kadınlar lisans düzeyinde sınavlara girmeye başlamışlardır. Fakat 1920 yılına kadar mezun olan kadınlar diploma alamamışlardır.

Daha sonraları ve günümüzde de hala mükemmellikle eş değer görülen Oxford Üniversitesi her yıl üstün yetenekli kız ve erkek öğrenci sayılarına yenilerini eklemektedir. Bu mezunlar arasında İngiliz Başbakanları, Nobel ödülü ve Olimpiyat Madalyası sahipleri bulunmaktadır. Albert Einstein, Oscar Wilde, Margaret Thatcher, J.R.R Tolkien, Stephen Hawking, Hugh Grant gibi dünyaca bilinen isimler Oxford Üniversitesi mezunları arasındadır.

Üniversitenin mottosu orta çağ bilim dili olan Latince’de “Dominus IIIuminatio Mea” anlamına gelen “Tanrı benim ışığımdır.” İfadesidir.

  • Times Higher Birleşik Krallık 2023 sıralaması : 1
  • Times Higher Dünya Sıralaması 2023 : 1
  • QS Higher Dünya Sıralaması 2023 : 4


ingilterenin-en-iyi-universiteleri

Cambridge Üniversitesi (University of Cambridge)

Cambridge Üniversitesi 1209 yılında kurulmuş dünyanın en eski dördüncü, İngilizce konuşulan ise en eski ikinci üniversitesidir. Üniversitenin resmi tam adı The Chancellor, Masters, and Scholars of the University of Cambridge’dir.

Oxford Üniversitesi ile aralarında bazı benzerliklerden dolayı her iki üniversiteyi de kastetmek amaçlı zaman zaman “Oxbridge” ifadesi kullanılmaktadır. Üniversitenin içinde Fitzwilliam Müzesi ve botanik bahçelerin olduğu sanat, kültür ve bilim müzeleri bulunmaktadır.

Cambridge Üniversite’sine bağlı olan Cambridge University Press dünyanın en eski yayınevi ve en eski ikinci üniversite basımhanesi olarak bilinmektedir. Üniversite bilim insanları, ekonomistler, felsefeciler, yazarlar, politikacılar gibi birçok önemli mezunlara ev sahipliği yapmıştır. Nobel ödülüne layık görülmüş en az 90 kişi mezunları arasındadır. Isaac Newton ve Matematikçi Alan Turing bu üniversitede eğitim almış olan ünlülerden bazılarıdır.

  • Times Higher Birleşik Krallık 2023 sıralaması : 2
  • Times Higher Dünya Sıralaması 2023 : 3
  • QS Higher Dünya Sıralaması 2023 : 2


Imperial College London

Londra’da bulunan üniversite 1907 yılında kraliyet lisansı elde etmesiyle beraber Royal College of Science, Royal College of Mines ve City and Guilds College birleşmesiyle kurulmuştur. İlk eğitim dalları olarak mühendislik, fizik, metalürji gibi alanlarda eğitim veren üniversite daha sonra beşerî bilimler bölümü ve hastanelerle ilişkili tıp eğitimi vermesiyle eğitim kapsamını genişletmiştir.

2014 yılında ise İşletme Fakültesini açmıştır. Ayrıca Penisilin keşfedildiği üniversite olarak da adından söz ettiren Imperial College holografinin geliştirilmesi gibi önemli çalışmaları da sürdürmektedir. Penisilini keşfeden Alexander Fleming, ünlü piyanist Brain May, Hintli politikacı Rajiv Ghandi bu üniversitede eğitim almıştır.

  • Times Higher Birleşik Krallık 2023 sıralaması : 3
  • Times Higher Dünya Sıralaması 2023 : 10
  • QS Higher Dünya Sıralaması 2023 : 6


UCL (University College London)

1826 yılında kurulan UCL, İngiltere’nin ilk laik eğitim kurumu olarak bilinmektedir. Kendisinden daha önceleri kurulan Oxford ve Cambridge Üniversitesi İngiliz kilisesine bağlı olmayanları bünyesine kabul etmediği için UCL bu yaklaşıma son vererek her dinden insana eğitim vermeyi amaçlamıştır. İngiliz Film Yönetmeni Christopher Nolan, Coldplay grubunun solisti  Chris Martin bu üniversitede eğitim almıştır.

Bir diğer ilk sayılabilecek hareketlerinden biri ise kadın öğrencilere erkek öğrenciler ile eşit haklarda eğitim alma imkânı sunmasıdır.

  • Times Higher Birleşik Krallık 2023 sıralaması : 4
  • Times Higher Dünya Sıralaması 2023 : 22
  • QS Higher Dünya Sıralaması 2023 : 8


ingiltere-egitim-sistemi

Edinburgh Üniversitesi (University of Edinburgh)

1583 yılında kurulan Edinburgh Üniversitesi dünyanın en saygın üniversiteleri arasındadır. Edinburgh Üniversitesi’nin kurulduğu yıllarda Avrupa’daki çoğu üniversite Papalık Makamının emriyle kurulmakta ve desteklenmekteydi, Edinburgh Üniversitesi ise Kral VI. James’in emriyle kurulup yerel belediye tarafından finanse edilmiştir. Bu durumda Edinburgh Üniversitesini dünyanın ilk sivil üniversitesi yapmıştır. Alexander Graham Bell,  Charles Darwin ve İskoç Filozof David Hume bu üniversitede eğitim almıştır.

Geleneklerine bağlı olarak eğitimine devam eden üniversite günümüzde yapay zekâ, nörobilim ve bilişsel bilimler gibi birçok alanlarda ilklere adını yazdırmaya devam etmektedir.

  • Times Higher Birleşik Krallık 2023 sıralaması : 5
  • Times Higher Dünya Sıralaması 2023 : 29
  • QS Higher Dünya Sıralaması 2023 : 15


King’s College London 

King’s College London, İngiltere’nin en eski ve köklü eğitim kurumlarından biridir. 1828 yılında kurulan üniversite Tıp, Diş Hekimliği, Hukuk, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Felsefe gibi alanlarda en kayda değer bölümlerle eğitim vermeye devam etmektedir. İngiliz yazar Virginia Wolf bu üniversitede eğitim almış ünlü isimlerden biridir.

  • Times Higher Birleşik Krallık 2023 sıralaması : 6
  • Times Higher Dünya Sıralaması 2023 : 35
  • QS Higher Dünya Sıralaması 2023 : 37


London School of Economics and Political Science

Kısaltılması LSE olarak bilinen London School of Economics, 1895 yılında Londra’da kurulmuştur. Bugün Londra Üniversitesi’ne bağlı kolejlerden biridir. Dünyanın en büyük sosyal bilimler kütüphanelerinden biri olan İngiliz Siyasal ve İktisadi Bilimler Kütüphanesi LSE bünyesinde bulunmaktadır. Antropoloji, İktisat, İşletme, Hukuk, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Felsefe gibi 30’dan fazla alanda lisans ve yüksek lisans programı sunulmaktadır.

  • Times Higher Birleşik Krallık 2023 sıralaması : 7
  • Times Higher Dünya Sıralaması 2023 : 37
  • QS Higher Dünya Sıralaması 2023 : 56


Manchester Üniversitesi (University of Manchester)

İngiltere’nin ve dünyanın en iyi araştırma üniversitelerinden biri olan Manchester Üniversitesi 2004 yılında The Victoria University of Manchester ve The University of Mancherster Institute of Science and Technology üniversitelerinin birleşimi ile kurulmuştur. Ünlü fizikçi Brian Cox, İngiliz dizi, tiyatro ve sinema oyuncusu Benedict Cumberbatch'de bu üniversiteden mezun olmuş ünlülerdir.

  • Times Higher Birleşik Krallık 2023 sıralaması : 8
  • Times Higher Dünya Sıralaması 2023 : 54
  • QS Higher Dünya Sıralaması 2023 : 28


Bristol Üniversitesi (University of Bristol)

1909 yılında kurulduğu bilinen kamuya ait bir yüksek eğitim kurumu olan Bristol Üniversitesi’nin kökleri 1876 yılana kadar uzandığı söylenmektedir. Russel Grup üyesi olan üniversite Edebiyat, Mühendislik, Tıp, Dişçilik, Sosyal Bilimler, Hukuk gibi alanlarda öğrencilere eğitim vermektedir. 

  • Times Higher Birleşik Krallık 2023 sıralaması : 9
  • Times Higher Dünya Sıralaması 2023 : 76
  • QS Higher Dünya Sıralaması 2023 : 61


Glasgow Üniversitesi (University of Glasgow)

İskoçya’da bulunan Glasgow Üniversitesi dünyanın en eski araştırma üniversitelerinden biridir. Glasgow Üniversitesi en iyi araştırma üniversitelerinin üye olduğu Russel Group Universities ve Universitas 21’in kurucu üyelerindedir. Türk Matematikçi ve eğitmen Nermin Arık, Türk Nükleer Fizikçi İskender Akkurt ve Ünlü oyuncu Gerard Butler bu üniversitede eğitim almış önemli isimlerden birkaçıdır.

  • Times Higher Birleşik Krallık 2023 sıralaması : 10
  • Times Higher Dünya Sıralaması 2023 : 82
  • QS Higher Dünya Sıralaması 2023 : 81
  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED