Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Master of Arts ve Master of Science nedir?

Master of Science (MSc) ve Master of Arts (MA) Nedir?

Daha önce, lisans programlarını ifade etmek üzere kullanılan, içeriklerine göre unvanı değişen, üniversite öğrencilerini yakından ilgilendiren, %100 İngilizce eğitim veren Türkiye’deki üniversitelerde ve yurtdışındaki üniversitelerde, mezuniyet sonrası verilen Bachelor of Arts (BA) ve Bachelor of Science (BSc) derecelerinden detaylı olarak bahsetmiştik.

Şimdi ise lisans programını tamamlayanların, özellikle yurtdışında öğrenimine devam etmeyi planlayanların sıklıkla karşılaştığı yüksek lisans dereceleri olan Master of Arts (MA) ve Master of Science (MSc) kelimelerinin tam olarak ne anlama geldiği ve hangi bölümleri içerdikleriyle ilgili konulara değineceğiz.

Bir konuda uzmanlaşmak için gerekli olan ve akademisyenliğe atılan önemli bir adım sayılan yüksek lisans programları, sundukları eğitimler açısından bakıldığında yurtdışında öncelikli olarak İngiltere, Kanada, Hollanda ve Amerika ülkelerinde fazlasıyla talep görmektedir.

Özgeçmişinizi zenginleştirmek, eğitiminizi daha üst seviyeye taşımak veya kariyerinize yeni bir yön vermek için lisans eğitiminizle alakalı bir alanda ya da programa uygunluğunuzun olduğu farklı bir alanda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Özellikle farklı milletlerden binlerce öğrencinin her yıl dünyanın en iyi üniversitelerinden birinde eğitim almak konusunda aylar öncesinden sıraya girdiği ülkelerden biri olan İngiltere, sadece 1 yıl süren master programları ile öğrencilerin odak noktası olmayı başarmış, eğitim sonrası sunduğu kazanımlarla da bunu kanıtlamış bir ülke olarak ilk sıralarda yer almaktadır.

Tarihi, eğitim kalitesi, hareketli hayatı ve uluslararası öğrenci çeşitliliğiyle adından çokça söz ettiren İngiltere, yakın konumu, eğitim süresince part time, sonrasında ise +2 yıl çalışma izniyle dikkatleri üzerine çekmektedir. İngiltere’de yüksek lisans eğitimi almanın avantajları ile ilgili tüm detaylar için yazıya tıklayabilirsiniz.

MSc (Master of Science ) Nedir?

Yurtdışında yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız uzun bir bölüm listesine sahip olan Master of Science programlarından birini seçmeniz gerekecektir ama öncelikle tam olarak Master of Science ne demek onu öğrenmenizde fayda var.

Latincede Magister Scientiae olarak geçen, dünya çapında sunulan en popüler yüksek lisans derecelerinden olan Master of Science kısaltması MSc, Sc.M, M.S ,S.M ifadeleriyle üniversitelerin sayfalarında sıklıkla yer almaktadır.

Master of Science, Matematik, Mühendislik, Bilgi Teknolojileri, Tıp, Biyoloji, Fizik, Kimya, Jeoloji gibi kesin bilimler içeren yüksek lisans programlarına verilen derecenin genel adıdır. Ayrıca Finans, Ekonomi, Psikoloji, Sosyoloji, Yönetim konuları da Msc programları olarak üniversitelerde sunulabilmektedir. Çalışma alanına göre MSc programlarında genel olarak mezun olmadan önce tez hazırlanması da beklenmektedir.

Tam zamanlı bir Master of Science programı ülkeye ve seçtiğiniz alanda aldığınız eğitime göre değişmekle birlikte çoğu Avrupa ülkesinde 2 yılda tamamlanırken, İngiltere’deki programların tümünde ve Amerika Birleşik Devletlerinin programlarının ise bazılarında 1 yılın sonunda Master Degree alınabilmektedir.

Laboratuvar çalışmaları, analizler, değerlendirmeler ve bilimsel araştırmaların ön planda olduğu;

- Dijital Sağlık (Digital Health),

- Dijital Pazarlama Yönetimi (Digital Marketing Managemet),

- Bilgi teknolojileri (Information Technology),

- Mühendislik (Engineering),

- Klinik Psikoloji (Clinical Psychology),

- Bilgisayar Animasyonu ve Görsel Efektler (Computer Animation and Visual Effects),

- Siber Güvenlik (Cyber Security) ve bunun gibi bölümler Master of Science degree kategorisine girmektedir.

Bu bölümlerden herhangi birini başarıyla tamamlayan öğrenciler eğitimlerinin sonunda MSc Degree sahibi olarak hem kariyer seçeneklerini hem de kazançlarını arttırmaktadır.

master-of-science

MA (Master of Arts) Nedir?

Yurtdışında yüksek lisans eğitim programlarını araştırıyorsanız, üniversitelerin internet sayfalarında çoğunlukla Master of Arts ve Master of Science derecelerine yer verilmiş olduğu mutlaka dikkatinizi çekmiştir.

Latincede Magister Arium veya Artium Magister olarak bilinen Master of art ne demek diye soranlara, Coğrafya, Tarih, Felsefe, Beşeri Bilimler, Teoloji, Müzik, Dilbilim, İletişim, İngilizce, Eğitim kapsamındaki konularda analiz, yaratıcılık ve tartışma üzerine uzmanlaşmayı amaçlayan yüksek lisans programları derecelerine verilen ad olduğunu kolaylıkla söyleyebilirsiniz. Master of arts kısaltması MA olarak geçen ve yukarıda belirtilen alanlarda teoriye dayalı eğitim görerek yüksek lisans programlarından mezun olan öğrenciler MA Degree sahibi olarak mesleki anlamda pek çok kişiyi arkalarında bırakmış olurlar.

MA Degree programları iş/çalışmaya dayalı öğrenme (Work-based), araştırmaya dayalı öğrenme (Research-based) veya her ikisinin kombinasyonu şeklinde sunulmakta ve toplamda 1 yıl veya 2 yılda tamamlanabilmektedir. İş ve araştırmaya dayalı programlarda ilk yıl Work- based, 2.yıl Research- based olarak verilmektedir.

Master of Arts programları, Msc programlarına oranla daha az araştırma gerektiren veya alanınıza göre küçük bir proje sunmanızın yeterli olduğu eğitim dönemlerinden geçmektedir.

- Design Management (Tasarım Yönetimi),

- 3D Computer Animation (3D Bilgisayar Animasyonu),

- Advertising (Reklamcılık),

- Architecture (Mimarlık),

- Fashion Design (Moda Tasarımı),

- Internal Design (İç Mimarlık),

- Music Business Management (Müzik İşletme Yönetimi) 

- Digital Effects (Dijital Efektler),

- Directing Film and TV (Film ve Televizyon yönetmenliği) gibi birçok tartışma ve araştırmaya dayalı öğrenme odaklı yüksek lisans programlarından mezun olan öğrenciler Master of arts Degree elde ederek daha çok kariyer alternatiflerini çoğaltmakta ve daha çok kazanç sağlayacakları iş alanlarına geçiş yapabilmektedir.

MSc ve MA Programlarına Giriş Şartları

Akademik başarının yanında iyi bir İngilizce seviyesine sahip olmak, yüksek lisans programlarına kabul alabilmek için en önemli koşulların başında gelir. Uluslararası geçerliliği olan pek çok dil yeterlilik sınavı bulunmaktadır. Yurtdışı yüksek lisans eğitiminde en çok tercih edilen ülkelerden İngiltere genel olarak IELTS skoru talep ederken, Amerika TOEFL sonucu istemekte ancak alternatif olarak IELTS, Cambridge gibi testleri de kabul edebilmektedir.

Dil yeterlilik sınavları skorunu üniversiteler kendileri belirlemektedir ve MA ve MSc programlarına göre bu dil skoru seviyeleri değişiklik göstermektedir. İngiltere, genellikle IELTS skoru 6,0 altında olan öğrencileri kabul etmezken, İngilizce seviyesinin beklenen skorun altında kalanları şartlı kabul ederek üniversitedeki yerini ayırma avantajı sağlayabilmektedir.

IELTS sınavından yüksek skor almanın yolları nedir diye merak ediyorsanız yazıyı tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Aynı şekilde henüz üniversite eğitimini tamamlamamış öğrenciler de erken başvuru yaparak şartlı kabul alabilmekte ve transkript belgeleriyle diploma notunu ortalama alarak mezuniyetten sonra üniversiteye sunabilmektedir. Yine MA ve Msc programlarına göre talep edilen GPA skoru (diploma notu) değişiklik gösterebilmektedir.

Böylece gerekli evraklarınızı toparlamak ve dil yeterlilik belgesini almak için vaktiniz olur. Dil yeterlilik belgesinin dışında Diploma notu, transkript belgesi, iş deneyimleri, üniversite döneminizde dersini aldığınız hoca referanslarınız, ders dışı ilgi alanlarınız da master programına kabul alabilmeniz açısından önemlidir. Bazı bölümler özelinde yurtdışı yüksek lisans programlarına giriş için iş deneyimi veya portföy talep edilebileceği de unutulmamalıdır.

MA ve MSc farkları

Yazımızın içerisinde hepsini detaylandırdığımız Ma ve Msc farklarını sizin için aşağıda özetledik.

  • 1. Programda alınan derslerin içerikleri
  • 2. Giriş şartları
  • 3. İş beklentileri
  • 4. Alt Disiplinleri
  • 5. Farklı araştırma ve tez konuları

Yurtdışı yüksek lisans eğitimi denince en çok rastlanan kısaltmalar olan MA ne demek ve Msc ne demek öğrendiniz. Artık MA ve MSc farkı nedir diye sorduklarında da kolayca cevaplayabilecek bilgiye sahipsiniz.

Global Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak, yüksek lisans programlarıyla ilgili siz öğrencilerimizin hedefleri ve isteklerine özel bir çalışma yapıyor, İngilizce seviyenizi, diploma notunuzu, ülke seçiminizi, maddi olanaklarınızı önemseyerek, burs fırsatlarını da göz ardı etmeyerek en uygun üniversiteye karar vermenize yardımcı oluyoruz.

Yüksek lisans eğitiminde dünya sıralamalarında yer alan üniversiteler, master programları, başvuru tarihleri, burs imkânları ile ilgili bilgi almak için bilgi istek formu linkine tıklayabilirsiniz. Dilerseniz bizi buradan arayıp randevu alarak ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED