Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Kanada Co-op Programı

Kanada Co-op Programı / Co-op Nedir?

Co-op, Cooperative Education Program’ın kısaltması olarak üniversite ve iş dünyasının birbirine entegre edilmiş eğitim programıdır. Kanada’daki kolejler tarafından uygulanan Kanada Co-op programları, uluslararası öğrencilere hem eğitim hem de iş deneyimi kazandırmayı amaçlayan sertifika ve maaşlı staj programlarının birleştirildiği eğitim programıdır. Programa katılan öğrenciler işletme, bilişim, satış, pazarlama, turizm gibi birçok alanda eğitim alınan sektöre yönelik iş imkânı sunulmaktadır.

Program süresi 1 veya 2 yıl olabilmekte ve iki yıl eğitim programına kayıt olan öğrenciler ilk yıl genelde eğitim ile beraber part-time (haftada 20 saat) ikinci yıl veya yaz tatili gibi ara dönemlerde ise full-time (haftada 40 saat) çalışma imkânı sağlamaktadır. Kanada devlet kolejlerinde 1 senelik bir programa kayıt olan öğrenciler eğitim süreleri bitiminde 1 seneye kadar bir çalışma izni alırken 2 senelik bir eğitim programına katılan öğrenciler 3 seneye kadar ülkede kalarak çalışma iznine sahip olmaktadır. Özel kolejlerde ise program bitiminde bu izin sunulmamaktadır.

Co-op programları ülkede hem iş tecrübesi kazanma hem de eğitim ve dil eğitimi konusunda kendinizi geliştirme imkanı sağlamaktadır. Kazandığınız para ile Kanada’daki belli başlı giderlerinizi karşılayarak kendinize maddi anlamda da avantaj sağlayabilirsiniz. 2 yıl eğitim görüp bir işte çalışan öğrencilerin eğitimleri sonrasında mevcut iş yerlerinde çalışması veya daha kolay iş bulması mümkündür.

Öğrencilerin programa katılabilmeleri için en az lise mezunu olmaları ve en az IELTS 5,0- 5,5 seviyesinde İngilizcelerinin olmaları beklenmektedir. Devlet kolejleri genellikle IELTS ve TOEFL gibi İngilizce sınav skoru talep etse de özel kolejler kendi sınavlarını uygulayıp buna göre kabul verebilmektedir. İngilizcesi yeterli bulunmayan öğrenciler şartlı kabul alarak kolejlerin anlaşmalı oldukları dil okullarında “Pathway” programına katılıp sonrasında co-op programlarına geçiş yapabilirler.

Kanada Co-Op Programı Şartları

Kanada Co-op programları katılım şartları nelerdir? Şartlı kabul alınabilir mi? gibi soruların yanıtını bu başlıkta bulabilirsiniz.

Devlet kolejlerinin veya özel okullarının Kanada Co-Op program şartları için ilk koşul lise derecesinde bir mezuniyet sağlamaktır. Ancak kolejler lise mezuniyetini kabul etse de yaşı üniversite çağını aşmış kişilerin vize alabilmesi için lisans mezunu olmaları önemlidir.

Akademik yeterliliğinizden sonra okullar sizden İngilizce yeterlilik belgesi isteyecektir. İngilizce yeterliliğinizi IELTS notunuz üzerinden sunabilirsiniz. En az 5.0 – 5.5 IELTS notu istenmektedir. Fakat IELTS notu olmayan öğrencilerde kurumlar tarafından yapılan sınavlara girebilir, yeterli İngilizce seviyeleri varsa kabul edilebilirler. Bazı özel kolejler ek olarak kendi sınavlarını da yapabilmektedir.

Şartlı kabul alarak da yeterli dil seviyesine sahip olmayan öğrenciler, okulla anlaşmalı bir dil okulunda yeterli dil eğitimi aldıktan sonra programa katılabilirler. Bu birçok öğrencinin tercih ettiği yoldur. Çünkü öğrenciler dil eğitimi aldığı sürede hem şehre alışacak hem de diploma alacak olduğu programa yönelik akademik çalışmalarda bulunabilecektir.

*Kanada’ya sertifika vb. programlar hariç sadece bir dil okuluna İngilizce dil eğitimi için gidildiğinde size yasal olarak bir çalışma izni verilmez.

Kanada’da Co-op Programları Bölümleri

Kanada’da Co-op adı altında hangi programların sunulduğu elbette ki merak edilmektedir. Genel olarak Kanada’da Co-Op programları bölümleri hakkında hedeflerinize uygun birçok alanda eğitim alabileceğinizi söyleyebiliriz. Bu programlara örnek olarak işletme, pazarlama, ekonomi, dış ticaret, turizm, insan kaynakları, turizm otelcilik, satış gibi programların yanı sıra mühendislik ve proje yönetimi gibi alalarda gösterilebilir.

Kanada Co-Op Programları Fiyatları

Kanada co-op program ücretleri devlet kolejlerinde senelik ortalama 16.000 CAD seviyelerindedir. Özel kolejlerde ise fiyatlar daha ekonomik olup, program süresine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kanada co-op program maliyetleri için https://www.global-yurtdisiegitim.com/blog/kanada-da-calisma-izinli-co-op-programlari- sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kanada Co-op Programı ile Çalışma Fırsatı

Kanada'da co-op programı süresince yasal olarak çalışma izniniz vardır. Bir çok kolej full time çalışma (co-op) sürecinde öğrencilerine iş bulma konusunda da destek sağlamaktadır.

Co-op programında çalışırken elde edilecek olan kazanç Kanada asgari ücret bazlı olarak hesaplanmaktadır. Kanada Hükümeti’nin asgari ücretleri eyaletlere göre değişmektedir. Başlıca önemli eyaletlerinden olan Ontario’da ve British Colombia’da 2023 yılı itibariyle saatlik asgari ücret 15 CAD civarındadır.

Asgari ücreti baz aldığımızda öğrenciler part-time çalışma dönemlerinde aylık asgari 1.200 CAD, full time çalışma dönemlerinde ise aylık asgari 2.400 CAD kazanç sağlayabilmektedir. Bu kazançlar sizin Kanada’daki yaşam giderlerinizi ve konaklama maliyetinizi karşılamak için katkı sağlayacaktır.

****Çalıştığınız iş yerlerinin size verecek olduğu saatlik ücretlere göre kazancınız çok daha yüksek olabilmektedir.

The Post Graduation Work Permit (PGWP)

Türkçesi, mezuniyet sonrası çalışma izni olan the post graduation work permit öğrencilerin Kanada’da bir okuldan mezun olduktan sonra onların ülkede yasal şekilde çalışmalarına olanak sağladığı bir haktır. Öğrenciler PGWP belgeleri ile sertifika programlarından sonra 3 yıla kadar ülkede çalışma hakkına sahip olabilmektedir.

Kanada’da eğitim hakkında daha detaylı bilgi için ofisimizi arayabilir veya buraya tıklayarak bilgi istek formu doldurduktan sonra size ulaşmamızı sağlayabilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED