Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İyi Bir Essay Yazmanın 7 Püf Noktası

İyi Bir Essay Yazmanın 7 Püf Noktası

Daha önceki yazılarımızda essay nedir ve essay nasıl yazılır? gibi ana soru başlıklarımızı netleştirdiğimize göre şimdi bir Essay’i etkili yazmanızı sağlayacak bazı noktalara değinmenin vakti geldi.

Başvurmak istediğiniz üniversitelerin genel kabul şartları hemen hemen her üniversitede aynı oluyor diyebiliriz. Lise not ortalamanız ve İngilizce sınav skorlarınız ilk akla gelen en önemli başvuru kriterlerinden biri olmakla birlikte bunların dışında üniversitelerin en çok önem verdiği 3. kriter essaydir. Yapılan araştırmalara göre özellikle Amerikan üniversiteleri ve İngiliz üniversiteleri öğrencinin yazdığı essayi yukarıda bahsettiğimiz iki kriter kadar önemli görmektedir. Essay yazmak, ders ve sınav notlarınız dışında üniversitelere güçlü yönlerinizi anlatmanız için çok iyi bir fırsat sunar.

Etkili bir essay yazmanız için dikkat etmeniz gereken unsurları şöyle sıralayabiliriz;

1- Öncelikle essay yazmaya başlamak için erken hareket edin! Başvurmak istediğiniz üniversitelerin istediği şartları ve başvuru tarihlerini içeren bir listeyle hazırlığınıza başlayabilirsiniz. Erkenden hazırlıklarınıza başlamanız durumunda yazacağınız essayin konusu ve üzerinde yapacağınız revizeler için yeterince vaktiniz olur.

2- Bir taslak oluşturun! İlk taslağınıza başvurmak istediğiniz üniversitenin belirlediği bir konuya göre yoğunlaşarak başlayabilirsiniz. Üniversitenin belirlediği bir konu yoksa essayin detaylarını oluşturarak başlamanızda fayda var. Taslağınızı hazırlarken, başvuruda bulunduğunuz üniversitenin sizden neden bir essay yazmanızı istediğini iyi düşünün. Sizi diğer rakiplerinizden ayıracak ve öne çıkaracak bir konu belirlemeye çalışın ve bir essay başlığı seçmeyi unutmayın. Bu çalışmayı yaparken işe önce maddelerle ne yazacağınızı belirleyerek başlayın. Ardından; giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olacak şekilde yazacağınız essayinizi bu gerekli kalıplara oturtun ve kelime sayısının 500-600’ü geçmemesine dikkat edin.

3- Örnekler okuyun! Bazı üniversitelerin sayfalarında essay örnekleri bulabilirsiniz. Bu örneklere bakmak, başvuruda bulunacağınız okulun güçlü bir essayde ne aradığını daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Eğer okulların sayfalarında örnekler bulamıyorsanız, online örnekler üzerinden üniversitelerin bir essayden ne beklediğini daha iyi anlayabilirsiniz. Tabii ki hiçbir zaman online bulduğunuz bir essayi kopyalamayın ve farklı kaynaklardan sadece ilham almaya odaklanın!

4- Fark yaratın! Üniversite başvuru sırasında hazırladığınız CV’niz, lise notlarınız, TOEFL, IELTS, DUOLINGO gibi İngilizce test skorlarınızdan bahsetmekten öte belirleyeceğiniz konu başlığında hazırlayacağınız essayi kendi yaratıcılığınızı ve görüşünüzü kullanarak yazmaya odaklanın. Burada size vereceğimiz püf nokta: Essay yazmak aslında kendinizi yansıtmak için en güzel yollardan biri! Giriş yapmak istediğiniz okula yazacağınız essay ile kendinizi metin üzerinden tanıtın ve okulu heyecanlandırın. Essaye nasıl başlayacağınızı düşünün. Bir anekdotla mı, diyalog tarzında mı, soruyla mı yoksa mizah katarak mı? Siz bu kriterlerden kendinize en yakın metin dilini bulun ve harekete geçin.

5- Hazırladığınız essay bitse bile tekrardan kontrol edin ve yazım hatalarınızı düzeltin! Bu noktaya gelene kadar birçok kez üzerinden geçip düzelttiğiniz essayin herhangi bir gramer veya imla hatası olmamasına özellikle dikkat edin. Yazdığınız essayi bir kez okuyup geçmeyin. Farklı zamanlarda tekrar tekrar okuyup gözden geçirin ve güncelleyin. Unutmayın ki her okuduğunuzda farklı noktalarda değişiklikler yapmanız oldukça normal. Kullandığınız gramer hataları düzenleme programları varsa bile sadece onlara güvenip essayin bittiğini düşünmeyin. Birkaç kez sesli okuyun ve farklı zaman geçişleri yapmadığınızdan emin olun.

6- Essayi mümkünse birkaç kişiye daha okutun. Bu kişi yazdığınız dili bilen yurtdışı eğitim danışmanınız, güvendiğiniz bir arkadaşınız, öğretmeniniz, okulunuzdaki rehber öğretmeniniz olabilir.

7- Essay içerisinde başvuruda bulunmak istediğiniz üniversitenin adı geçiyorsa ve başka üniversitelere de başvuru yapacaksanız her başvuru için okulların isimlerinin değiştiğinden emin olun.

Essay yazmak zaman ve çaba gerektirir. Essayi yazmayı bitirip gönderme aşamasına geldiğinizde, genel bir kabul e-mail adresine gönderecekseniz, iletişim bilgilerinizi eksiksiz bir biçimde eklemeyi unutmayın. Hangi okula ne zaman gönderdiğinizi not alın ve takibini yapmayı ihmal etmeyin.

Yurtdışı üniversite başvurularınız hakkında bizimle iletişime geçip uzman kadromuzdan detaylı bilgi almak için buraya tıklayınız.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED