Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere Üniversitelerine Başvuru ve Kabul Şartları

İngiltere Üniversitelerine Başvuru Nasıl Yapılır?

Lisans eğitimine İngiltere’de başlamak isteyen, Türkiye’deki üniversite eğitimini yarım bırakıp İngiltere’de üniversite okumayı hedefleyen veya İngiltere’deki bir yıl süreli yüksek lisans programlarına başvurmayı planlayanların belki de en çok zorlandıkları süreç, başvuru süreci. Kabul etmek gerekir ki, öğrencilerin bireysel gelişimlerini artırmak ve potansiyellerini ortaya çıkarmaya yönelik olan İngiliz eğitim sistemi Türk yüksek öğrenim sisteminden bir hayli farklı. İngiltere'de burslu üniversite okumak, tamamen sizin elinizde. Yeterli bir not ortalaması ile üniversitelerden 3000 - 4000 pound arası burs alabilirsiniz.

Üniversitelerin program başlangıç tarihinden yaklaşık  9 – 12 ay öncesinden başlayan başvurular için çoğu üniversitede son başvuru tarihi bulunmaz. Fakat son başvuru tarihi belirtilen üniversitelerde bile “First Come, First Serve” (Bkz: En popüler İngilizce atasözleri) yani ilk gelen önceliklidir mantığı ile eğitim başlamadan çok daha önceki tarihlerde kontenjanlar dolabilmektedir.

Henüz mezun olmamış adaylar interim denen dönem arası transkriptleri ile başvuru yapıp şartlı kabul alma şansına sahiptir. Buna ek olarak okul tarafından belirtilen IELTS, UKVI minimum skorunu yakalayamamış veya hiç ELTS sınavına girmemiş öğrenciler de başvuru yapıp şartlı kabul alma şansı bulunur.

Peki asırlardır devam eden kalitesi ve yüksek eğitim standartlara sahip olan İngiltere üniversitelerine başvuru yapabilmek ve İngiltere'de üniversite okumak için gerekenler nelerdir?

İngiltere’de yer alan üniversitelerin lisans ve yüksek lisans eğitimi almak isteyen uluslararası öğrencilere yönelik bir takım başvuru kriterleri bulunmakta.

* IELTS İngilizce yeterlilik skoru,

* Niyet mektupları,

* Akademik ve iş yeri referansları,

* CV ve yetenek gerektiren alanlara başvuranlar için portfolyo dosyası,

* Ve tabi ki de en önemlisi öğrencinin önceki lisans veya lise dönemine ait not ortalaması ve transkripti.


Genel olarak dünyanın her yerindeki yüzlerce milletten çok sayıda öğrenci kabul eden bu üniversiteler,  farklı eğitim sistemlerine göre belli başvuru şartları belirtir. Öğrencilerin İngilizce yeterlilikleri, diploma programları ve kendi ülkelerindeki not ortalamalarının İngiliz eğitim sisteminde neye karışılık geleceğini inceleme fırsatı bulunur. Aşağıdaki liste ise Türkiye’deki puanınıza karşılık gelen İngiliz notunu yansıtmaktadır. 

İngiliz üniversiteleri not ortalamaları ve Türkiye'deki karşılıkları :

First Class Onur Derecesi    (1st) : 3.3 - 4.0 GPA             -->     70-100/100

Upper Second Onur Derecesi Üst Sınıf  (2:1) : 3.0 - 3.29 GPA          -->     60-69/100

Lower Second Onur Derecesi Alt Sınıf    (2:2) : 2.7 - 2.99 GPA          -->     50-59/100

Third Onur Dereces (3rd)                 : 2.0 - 2.6  GPA            -->     40-49/100 

Her üniversite farklı programlarına başvuru için minimum not ortalaması belirlemiştir. Sizin de başvuru gerçekleştirmeden önce ilgilendiğiniz bölüm için istenen en düşük not ortalamasına bakmanız gerekecektir. Siz de diğer başvuru koşullarını incelemek isterseniz, web sitelerinde yer alan “International Students” bölümlerini inceleyebilirsiniz. İngiltere'de çalışmış olduğumuz dünyanın en prestijli üniversitelerine ev sahipliği yapan İngiltere üniversiteleri sayfamızı ziyaret ederek İngiltere devlet üniversiteleri ücretleri, puanları ve başvuru tarihleri hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.


İngiltere’de her not ortalaması ile girilebilecek Foundation, Pathway gibi lisans hazırlık programları, Pre- Master programları veya direk kabul alabileceğiniz lisans ve yüksek lisans programları bulunabilir. Yalnız önemli üniversiteler ve prestijli bölümler en düşük 2.7 /4 GPA not ortalamasından itibaren öğrenci kabul etmektedir. Önemli bir not olarak, Türkiye’den bir çok lise ve üniversiteyi de tanıyan İngiliz üniversiteleri akademik başarısı yüksek ve rekabetin yüksek olduğu eğitim kurumlardan gelen öğrencilerin not ortalamalarını daha farklı değerlendirebiliyor. Akademik başarısı yüksek okullardan gelen ortalama notları daha olumlu değerlendirebiliyorken, daha düşük okullardan gelen öğrenciler için ise başarı ortalaması çıtasını hayli yüksek tutuyor. 

İngiltere'de üniversite, yüksek lisans, master gibi konularda merak ettiğiniz her şey için danışmanlarımızdan ücretsiz destek alabilirsiniz. Bilgi istek formumuzu doldurabilir ya da (0212) 227 0 227 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED