Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere Öğrenci Vizesi ve Çalışma İzni

İngiltere Öğrenci Vizesi ve Çalışma İzni

Eğitim için yurtdışına giden öğrenciler eğitimden sonra ki kalan zamanlarını maddi açıdan değerlendirmek için bir iş arayışına geçmektedirler. Eğitim tercihini İngiltere’den yana kullanan öğrencilerin  sahip oldukları vize türüne göre eğitim süresince ve sonrasında çalışma izinleri bulunmaktadır. Sizin için bu yazımızda İngiltere Öğrenci vizesi ve Çalışma izni konusuna yer verdik. 

* İngiltere’ye dil eğitimi için giden öğrenciler eğitim süreleri fark etmeksizin yasal olarak çalışma izini bulunmamaktadır.

İngiltere lisans ve yüksek lisans için ülkesine gelen öğrencilere eğitim aldıkları süre boyunca haftada yarı zamanlı olarak 20 saat yasal çalışma izni vermektedir. Öğrencilerin İngiltere dil eğitimi bitiminde ise 2 yıl hem iş arama hem de çalışmak için ülkede kalma hakkı tanımaktadır.

Öğrenciler İngiltere’ye gitmek için almaları gereken vize türlerini kısaca açıklamak gerekirse 3 farklı vize tipi mevcuttur.

1) Standart Ziyaretçi Vizesi  (Standart Visitor Visa) 

Standart Ziyaretçi Vizesi hem İngiltere'ye turistik olarak ziyaret etmek isteyen hem de maksimum 6 aya kadar dil eğitimi almak isteyen öğrenciler için uygun bir vize türüdür. Vize bitiminde öğrenciler vizelerini uzatamamaktadır. Dolayısıyla ülkeden çıkmaları gerekmektedir. Bu vize ile İngiltere’ye giden öğrenciler yasal olarak çalışma hakkına sahip değillerdir.

2) Kısa Dönem Eğitim Vizesi (Short Term Study Visa)

Eğitim süresi 6 aydan uzun olan ve maksimum 11 aya kadar eğitim alacak öğrenciler için uygun olan vize türüdür. Bu vize süre bitiminde uzatılmamaktadır. Öğrencilerin vize süresi dolduğunda ülkeden ayrılması gerekmektedir. Bu vizede de yasal çalışma izni verilmemektedir.

3) Öğrenci Vizesi (Student Visa) 

Eski adıyla Tier 4 vizesi olan Student visa uzun dönem İngiltere’de eğitim alacak öğrenciler için uygundur. Üniversite veya yüksek lisans gibi İngiltere’de uzun süreli eğitim almak isteyen öğrenciler Student visa başvurusu yapmalıdır. Öğrencilerin bu vizeye başvuru öncesinde mutlaka üniversiteden kabul belgesi "CAS (Confirmaiton of Acceptance for Studies) Letter" alınması gerekmektedir. 

Student visa türü sayesinde , üniversite veya yüksek lisans eğitim alan öğrenciler eğitim süresince yarı zamanlı  haftada 20 saat, tatillerde haftada 40 saat yasal çalışma iznine sahip olmaktadır. Mezuniyetleri sonrasında ise öğrenciler 2 yıl daha İngiltere’de kalma ve çalışma hakkı elde edebilmektedir.

Student Visa başvuru koşullarıyla ilgili detaylı bilgiyi bu linke tıklayıp danışmanlarımızdan alabilirsiniz.

Dil Eğitimi Alırken Çalışma İzni Veren Ülkeler

İngiltere dil okulları çalışma izni vermese de bazı ülkeler dil eğitimi alırken çalışma izni veren bazı ülkeler vardır. Öğrenciler bu sayede hem eğitim alabilmekte hem de yasal olarak çalışma iznine sahip olabilmektedir. Aşağıda dil okulu eğitiminde yasal olarak çalışma izni veren bazı ülkelerle ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

1) İrlanda Dil Okulu Çalışma İzni

Hem eğitim almak hem de çalışmak denildiğinde ilk akla gelen ülkelerden biri olan İrlanda, büyüleyici ve masalsı havasıyla, ilginç mitolojisiyle ve eşsiz tarihi mimarileriyle sadece öğrencileri değil her yaştan insanı kendine hayran bırakmaktadır.

Öğrenciler Work and Study İrlanda eğitim programı kapsamında katılacakları minimum 25 hafta dil eğitiminde ülkede yasal olarak çalışma iznine sahip olabilmektedir.

Bilinen adıyla Work and Study olan bu eğitim programı öğrencilere eğitim süresince yarı zamanlı olarak haftada 20 saat, tatil günlerinde ise  tam zamanlı haftada 40 saat çalışma imkânı sağlamaktadır. İrlanda dil okulu programına kayıt olan öğrenciler ayrıca  dil programlarının bitiminde İrlanda hükümeti tarafından sunulan ek olarak 8 hafta daha eğitim almadan çalışma hakkına da sahip olabilmektedir.

Öğrencilerin çalışma hakları eğitim programına kayıt olduklarında veya vize aldıklarında otomatik olarak aktif olmamaktadır. Öğrenciler çalışma haklarını aktif edebilmek ve oturum kartlarını ona göre alabilmek için GNIB randevusu almaları gerekmektedir.

**GNIB randevusu, eğitim süreçleri, çalışma hakkı süreçleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için sitemizde buluna Work and Study İrlanda ve Work and Study İrlanda 2 blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

2) Malta Dil Okulu ve Çalışma İzni

13 hafta ve üzeri bir İngilizce dil eğitimi programına dahil  olan öğrenciler Malta’da yasal olarak çalışma iznine sahip olmaktadır. Öğrenciler bu şekilde yarı zamanlı olarak  haftada 20 saat çalışarak yaşam masraflarının bir kısmını karşılayabilmektedir.

* Öğrenciler Schengen vizesi veya mevcut olan geçerli yeşil pasaportu ile maksimum 12 hafta eğitim alabilmektedir. Kural ise çalışma izni için minimum 13 hafta eğitime kayıt olmaktır. Bu sebeple Schengen vizesiyle veya geçerli yeşil pasaport ile alınan 90 güne kadar/ kısa dönemli dil eğitim programına kayıt olan öğrencilere yasal olarak çalışma izni verilmemektedir.

Malta’da çalışma izniniz eğitim aldığınız süre bitiminde sona ermektedir. Devamında ülkede kalarak çalışmaya devam edebilmek veya eğitim süresini uzatmak mümkün değildir. 13 Hafta ve üzeri için farklı bir vize türüne başvuru yapmak gerekmektedir.

3) Avustralya Dil Okulu Çalışma İzni

Güney Yarımküre ’de yer alan Avustralya yaşam kalitesi, samimi ve sıcak insanları ve rahat yaşam tarzıyla son zamanlarda öğrencilerin dikkatini çekmektedir. Küçük bir kıta ama büyük bir ada olan Avustralya tropik bitki örtüsü, büyüleyici doğal güzellikleri ve sevimli kangurularıyla hem insanların hem de öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği bir ülkedir.

Kaliteli bir dil eğitimine ev sahipliği yapan Avustralya dil okulu programları bazı diğer ülkelere nazaran daha uygun fiyatlı olabilmektedir.

Öğrenciler için en çekici özelliği ise 12 hafta ve üzeri dil eğitimi programına kayıt olanlara vize onayı sonrasında otomatik olarak çalışma hakkı sunmasıdır. Öğrenciler Work and Study Avustralya programı ile haftada yarı zamanlı 20 saat yasal olarak çalışabilmektedir.

4) Yeni Zelanda Dil Okulu ve Çalışma İzni

Yeni Zelanda dil okulu da eğitim alırken çalışma izni imkanı arayan öğrenciler için ideal bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Birçok kurum tarafından akreditasyonu bulunan Yeni Zelanda dil okulları, öğrencilerin dil beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılamak için yıl boyunca İngilizce programlar düzenlemektedir.

Vize şartları ağır olan Yeni Zelanda Çalışma İzni için öğrencilerden IELTS sınavından minimum 5,5 skoru ve minimum 6 aylık dil eğitimi şartlarını sağlamasını beklemektedir.

IELTS belgesi olmayan ve en az 14 haftalık dil eğitim programına kayıt yaptırmış olan öğrenciler de çalışma izni için talepte bulunabilir ancak çalışma izni verileceği garanti değildir. izin verilip verilmeyeceği konsolosluğun inisiyatifinde olacaktır. Çalışma iznine sahip olan öğrencileri yasal olarak  yarı zamanlı haftada 20 saat çalışarak kendi harçlıklarını çıkarabilirler.


Global Yurtdışı Eğitim Danışmalığı olarak 1989’dan beri yurtdışında eğitim üzerine hizmet vermekteyiz. Donanımlı ve tecrübeli eğitim danışmanlarımızla bu süreçte sizlerin yanında olmaktayız. Sorularınız için web sitemizde bulunan bilgi istek formunu doldurabilirsiz. Dilerseniz buradan iletişime geçebilir ve randevu alarak ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED