Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İrlanda Work and Study 2

Work and Study İrlanda Hakkında Merak Edilenler

Work and Study İrlanda hakkında bilinmesi gerekenlere, Work and Study nedir, neden İrlanda’yı seçmeliyiz ve programa katılım şartları nelerdir? gibi detaylı bilgiye bir önceki blog yazımızda yer vermiştik. Program hakkındaki detaylı birinci yazımıza Work and Study İrlanda üzerinde tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu yazımızda birinci blogumuzun devamı olarak çalışma hakkı, çalışma hakkının nasıl alındığı, gerekli evrakları ve iş alanları nelerdir gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

İrlanda Work and Study Çalışma Hakkı

Work and Study programına katılıp dil eğitim için gittiğinizde yasal olarak çalışma hakkına sahip oluyorsunuz fakat çalışma izni otomatik olarak gerçekleşmemektedir. Sizi vakit alacak bir süreç beklemektedir. Çalışma izni alabilmek için öğrenciler “Garda National Immigration Bureau” ya da “Garda” merkezlerine başvuruda bulunması gerekmektedir. “GNIB Card” randevusu için size verilen süre 6 hafta veya daha fazla süreye kadar uzayabilmektedir.

Bu sebeple eğitime başladıktan sonraki birkaç ay çalışma izninizin boşa gitmemesi için İrlanda dil okulu başvurunuzu erken yapıp çalışma kartları için de başvuru yapabilirsiniz. Böylelikle de kursunuz başladıktan hemen kısa süre sonra randevu işleminizi tamamlayarak çalışma kartlarınızı alabilirsiniz. Vakit kaybetmeden çalışma izninizin size sağladığı avantajlardan yararlanabilirsiniz.

25 haftadan daha uzun süreli kalmak isteyen öğrenciler eğitime devam etmek koşuluyla 2 yıla kadar İrlanda’da kalma imkanı bulabilirler.

Work and Study İrlanda Dil eğitimi ve Çalışma Saatleri

İrlanda ’ya dil eğitimi için giden öğrencilerin program süreleri, eğitim alınacak okula göre eğitim saatleri ve süreleri değişiklik göstermektedir. Work and Study (WAS) kapsamında 25 haftalık bir eğitime katıldığınızda (haftada en az 15 saat) ülke size yasal olarak haftada 20 saat part time çalışma imkânı vermektedir. Eğitim süreniz olan 25 haftanın bitiminde size ek olarak 8 hafta daha kalmanız için süre vermektedir bu süre zarfında da haftada full time olarak 40 saat çalışabilir ve para kazanabilirsiniz.

GNIB Kart Nedir?

GNIB kart veya diğer adıyla Irısh Residence Permit, İrlanda’ya eğitime gittiğiniz zaman size yasal olarak çalışma hakkı sunan bir karttır. Kart başvurusu randevusu için İrlanda’da bulunmak zorunluluğu yoktur. Eğitim programınız başlamadan önce kart başvurusunda bulunmak için Türkiye’den de online randevu alabilirsiniz. Randevunuzu GARDA’nın resmi web sayfasından yapabilirsiniz. Böylelikle de eğitim süreciniz başladığında zaman kaybetmeden çalışmaya başlayabilirsiniz. GNIB Card başvuru ücreti 300 Euro olarak belirlenmiştir ve nakit kabul edilmemektedir. GARDA merkezlerine yanınızda mutlaka bir banka veya kredi kartı ile gitmeniz önerilir.

**GARDA randevusu için bu link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

GNIB Kart gerekli evraklar ;

  • Pasaportunuz ve vizeniz,
  • Dil okulunuz tarafından verilen öğrenci kartınız ve ödemeye dair belge
  • Okul tarafından verilen öğrenci belgeniz (eğitim başlangıç süreniz, eğitim süresi ve ödeme bilgileri gibi konuları içeren)
  • Randevu mailinin çıktısı
  • Özel sağlık sigortası (seyahat sigortası geçerli değil)
  • Başvuru ücreti (300 €)


Neden GBIN Card Almalıyım?

GNIB Kart İrlanda, oraya eğitim için gelen öğrencilerin çalışmasını yasallaştıran karttır. Eğitim için İrlanda’ya giden öğrencilere 90 günlük vize verilmektedir. Uzun dönem için programın kayıt olsanız dahi 90 günlük vize verildiği için ülkede uzun dönem kalabilmek adına bu karta başvurmak zorunda kalmaktasınız. Böylelikle de size verilmiş olan vizenizi (oturma izninizi) uzatmış olur ve size verilen part-time çalışma izninizden faydalanabilirsiniz.

İrlanda PPS Numarası Nedir?

PPS Numarası, İrlanda’da çalışma süreciniz boyunca Acil Durum Vergisi kesilmesini engellemek için size özel bir vergi numarasıdır. GNIB Kartınızın randevusundan sonra çalışmaya başlamadan bu özel vergi numarasını edinmeniz gerekmektedir.

PPS Numarası alabilmek için çalışmaya başlayacağınız yerden alınan Proof of Employment yani işe kabulünüzün olduğunu gösteren bir belge almalısınız. Pasaportunuz ve bu işinizi kanıtlayan belge ile PSS Numarası almaya gidebilirsiniz.

PPS Numarası için randevularınızı online olarak www.mywelfare.ie sitesi üzerinden alabilirsiniz. Sitede ilgili seçeneğe tıkladığınızda sistem sizi www.mygovid.ie adresine yönlendirecektir. Bu kısım Türkiye’deki gibi e-devlet kısmıdır. Buraya kaydınız olduktan sonra PPS Appointment kısmından randevunuzu alabilirsiniz.

Work and Study Nerelerde Yapılır?

Work and Study (WAS) öğrencilere dil eğitimi alırken yasal olarak çalışma izni veren ülkelerde yapılmaktadır. Hem eğitim alıp hem çalışabileceğiniz ülkeler arasında İrlanda, Malta ve Avustralya bulunmaktadır.

Work and Study İş Alanları

İş alan ve olanakları bakımından yüzlerce alternatife sahip olan Work and Study İrlanda öğrencileri market, otel, mağaza, kafe, restoran gibi işlerde çalışarak kendi harçlıklarını kazanabilirler. Yeterli İngilizce ’ye sahip olan öğrenciler iş yerleri ve şirketlerle görüşerek iş başvurusunda bulunabilirler.

İrlanda Apple, Google, Intel, Facebook, Yahoo gibi dünyaca tanınmış kuruluşların Avrupa üssüdür. Bu sebeple bu firmalarda çalışma imkânı bulabilirisiniz. Bu firmalar Elektrik ve Elektronik Mühendisleri, Yazılımcı, IT uzmanları, Bilgisayar Mühendisi gibi alanlarda Türkçe bilen çalışan arıyor olabiliyorlar.

Bu firmalarda çalışma imkânı için yukarıda belirttiğimiz alanlardan mezun, bu alanları okuyan veya bu alanlara yakın bölüm öğrencileri iş bulma konusunda avantajlı olabilirler. Tabii ki sadece bu alanlarda çalışılmamaktadır. Öğrenciler bu sektörlerden ayrı olarak farklı onlarca alanlarda kendilerine uygun işler bulabilir, çalışabilir ve kendi masraflarını karşılayabilirler.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED