Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere Asgari Ücret 2023

İngiltere Asgari Ücret 2023

Yazılarımızın çoğunda İngiltere’de eğitimin ne kadar yüksek standartlarda sunulduğundan, dil okulu, yaz okulu, lise üniversite gibi geniş eğitim aşamalardan bahsettik. Ardından bu eğitimlere katılmak için ne gibi şartların sağlanması gerektiği detaylarına değindik. Bu blog yazımızda ise İngiltere’de çalışacak olanları nasıl bir ücretlendirme sistemi bekliyor, İngiltere’de asgari ücret nedir, nasıl belirlenir, çalışma saatleri nelerdir gibi konular hakkında bilgi veriyor olacağız.

Asgari Ücret Nedir?

Asgari ücret, iş sektörü fark etmeksizin yasal olarak belirlenen ve işçilerin konut, giyim, gıda, ulaşım, sağlık ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını gün üzerinden asgari düzeyde hesaplayarak ödenen en düşük ücret tutarıdır. Asgari ücret tutarı belirlenirken her ülkede farklı olarak ele alınmaktadır. Bu tutar ülkenin ekonomik şartları, yaşam koşulları gibi konular özelinde değerlendirilmektedir.

İngiltere Asgari Ücret

İngiltere’de asgari ücret, orijinal adıyla National Minimum Wage (Uluslararası Asgari Ücret) ilgili politika ve yasalara dayanarak belirlenmektedir. Güncel asgari ücret tutarın, yaşam şartlarına uygun ve sürdürülebilir bir düzeyde olmasını sağlamak amacıyla düzenli olarak ele alınarak gözden geçirilmektedir.

İngiltere’de Ulusal Asgari Ücret (National Minimum Wage) ve Ulusal Yaşam Ücreti (National Living Wage) olmak üzere belirlenen iki farklı ücret bulunmaktadır. Ulusal Asgari Ücret ve Ulusal Yaşam Ücreti, İngiltere’deki tüm çalışanlara uygulanmaktadır fakat genellikle yaşa bağlıdır. Yarı zamanlı işçiler ve geçici işçiler belirli bir tutarda asgari ücret almaktadır.

İngiltere’de Asgari Ücret Nasıl Belirlenir?

İngiltere asgari ücret tutarı belirlenirken çalışanın yaşı ve durumu gibi farklı kategorilerde değerlendirilmektedir. Piyasa koşulları, enflasyon ve yoksulluk sınırı gibi durumlar ele alınmaktadır. Mesela İngiltere’de çalışan çıraklar için ayrı bir asgari ücret tutarı belirlenmektedir. Asgari ücret hesaplanırken farklı faktörlerden bakarak hesaplanmaktadır. Örneğin; saatlik bir asgari ücret belirlenirken, haftalık çalışma süresi, işçinin yaşı ve statüsü dikkate alınmaktadır.

İngiltere’de asgari ücret miktarı, her bölgede yaşam masraflarının farklı olması nedeniyle değişiklik gösterebilmektedir.

Örneğin; Londra’da yaşam masraflarının ve genel maliyetlerin diğer bölgelere göre daha fazla olması nedeniyle bu bölgede saatlik ücret diğer bölgelere göre kıyasla daha fazla olmaktadır. Londra, İngiltere’nin finans ve ekonomi merkezi olarak bilinmekte ve genel olarak da yaşam maliyeti daha yüksek olabilmektedir. Ancak belirtmek gerekir ki, Londra saatlik asgari ücret belirlenirken, Londra için farklı bir ücret standardı belirlenmemektedir. Bu tutar işverenler tarafından belirlenmekte ve gönüllü olarak uygulanmaktadır.

2023 İngiltere Asgari Ücret Nedir?

İngiltere’de asgari ücret miktarı her sene Nisan ayında belirlenmektedir. 2023 yılında İngiltere’de asgari ücret %9.7 oranda artış göstermiştir ve Ulusal Yaşam Ücreti 23 yaş ve üzeri için saatlik 10.42 Pound olarak kabul edilmiştir. Saatlik ücret yaşa göre farklılık göstermektedir.

2023 yılı itibarı ile İngiltere’de saatlik asgari ücret miktarı şu şekilde belirlenmiştir :

• 23 yaş üzeri işçiler için £10.42

• 21-22 yaş arasındaki işçiler için saatlik £10.18

• 18-20 yaş arasındaki işçiler için saatlik £7.49

• 16-17 arasındaki işçiler için saatlik £5.28

İngiltere’de asgari ücretin saatlik olarak değişikliklerini, yaş, önceki ücret ve yüzde artışlarıyla birlikte daha detaylı bir şekilde tablodan inceleyebilirsiniz.

Ücret    
Önceki Ücret2023 Nisan Ücreti  
Yüzdelik Artış
Ulusal Yaşam Ücreti 
£9.50.
£10.42   
 9.7     
21-22 Yaş Ücreti
£9.18 
£10.18      
10.9
18-20 Yaş Ücreti 
£6.83
£7.49  
9.7
16-12 Yaş Ücreti  
£4.81 
£5.28      
9.7


İngiltere’de asgari ücret hesaplanırken yaş sistemi kullanılsa da bir yerde çırak veya stajyer olarak çalışıyorsanız saatlik 5.28£ alırsınız.

İngiltere Çalışma Saatleri

İngiltere’de haftalık çalışma 36-40 saat arasındadır. Kanunlara göre yasal çalışma süresi buna fazla mesailer de dâhil 48 saati geçmemelidir. İşçi 48 saatten fazla çalışmayı seçebilir, ancak işveren işçiye 48 saatten fazla çalışmasını isteyemez. 18 yaşından küçük olanlar için bu süre haftalık en fazla 40 saattir.

İngiltere Yaşam Maliyeti

İngiltere yaşam maliyeti nedir? sorusu sık sık sorulan konulardan biridir. Özellikle İngiltere’de eğitim almak isteyen öğrenciler tarafından oldukça merak edilmektedir İngiltere’de yaşam maliyeti ülkenin bölgelerine göre farklılık göstermektedir. Avrupa’nın en pahalı ülkelerinden biri olan İngiltere de yaşam maliyeti daha masraflıdır. Ev kiraları oldukça yüksektir. Özellikle de büyük şehirlerde daha yükseklik gösterebilir. İngiltere’deki gıda fiyatları diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha yüksektir.

İngiltere’de ortalama bazı temel gıda fiyatları şu şekildedir :

GIDA
ORTALAMA FİYAT
Ekmek (1 adet)
0.90 - 1.50£
Süt (1 litre)     
0.90 - 1.20£
Yumurta (12 adet)
1.50 - 2.50£
Peynir (1 kg) 
5.00 - 10.00£
Tavuk göğsü (1 kg) 
5.00 - 7.00£

                   

İngiltere’de Öğrenci Olarak Çalışmak

Dünyanın birçok ülkesinden, yüksek standartlarda başarılı bir eğitim sistemine sahip olan İngiltere’de eğitim almak isteyen çok fazla öğrenci bulunmaktadır. İngiltere yaşam maliyeti açısından yüksek olduğu için öğrenciler bu konuda tedirgin olmaktadır.

İngiltere’de okurken aynı zamanda çalışma hakkına sahip olmak, alacağınız eğitim türü ve öğrenci vize durumunuzla alakalıdır. Üniversite veya yüksek lisans eğitimi almak için gidiyorsanız İngiltere’de hem eğitim alır hem de çalışarak kişisel ihtiyaçlarınızı ve günlük masraflarınızı karşılayabilirsiniz. Öğrenci çalışma izni için ihtiyacınız olan vize türü ise Student Visa  olarak bilinmektedir. Bu vize kapsamında yasal olarak çalışma imkânı sunulmaktadır.

Tier 4 Vizesi Nedir?

Eski adıyla Tier 4 Vizesi olarak bilinen Student Visa (Öğrenci Vizesi), İngiltere’de yükseköğrenim programı almak isteyen öğrencilere verilen uzun dönem vize türüdür. İngiltere Tier 4 Vizesi, eğitim bitiş tarihinden sonra İngiltere’de 2 yıl kalma imkanı vardır. İngiltere’de öğrencilere Tier 4 vizesi ile eğitim aldıkları süre boyunca haftada 20 saat part-time tatil zamanlarında ise haftada 40 saat yasal çalışma izni verilmektedir.

İngiltere Öğrenci Vizesi ve Çalışma İzni hakkında daha fazla bilgi almak için  bu link üzerinden sayfamızı ziyaret edebilir veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED