Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Geçici Pasaport Nedir?

Geçici Pasaport Hakkında Tüm Merak Edilenler

Geçici pasaport nedir, yurtdışı seyahatleriniz sırasında mevcut pasaportunuzu kaybetmeniz durumunda başvurabileceğiniz bir pasaporttur. Türk vatandaşlarının ülkeye veya ikamet ettikleri ülkeye dönüşlerinde kullanılmak üzere dış temsilcilikler tarafından düzenlenmektedir. Geçici pasaport bir defaya mahsus verilmektedir. Geçici pasaport çıkartabilmeniz için bulunduğunuz ülkede Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu, Konsolosluğu veya Büyükelçilik birimlerine başvurarak talepte bulunabilirsiniz.

Geçici Pasaport Başvurusu Nereye Yapılır, Nasıl Yapılır?

Geçici pasaport başvurusu yapmak için Türkiye’de iseniz umuma mahsus pasaport bir diğer tabirle renginden dolayı da sürekli duyulan bordo pasaport için il ve ilçe nüfus müdürlüklerinde, hizmet damgalı ve hususi pasaportlar için vatandaşlık müdürlükleri ve il nüfus müdürlüklerine başvurabilirsiniz. Randevu almak için online platformu kullanarak başvuru yapabilirsiniz. Türkiye dışında farklı bir ülkede bulunuyorsanız geçici pasaport talebinizi mutlaka dış temsilcilik birimlerine bildirmeniz gerekmektedir. Bulunduğunuz ülkedeki Türkiye Dış Temsilciliğini öğrenmek ve randevu almak için konsolosluk.gov.tr adresine göz atabilirsiniz.

Geçici Pasaport Kaç Günde Çıkar?

Geçici pasaport kaç günde çıkar, pasaport başvurunuzdan 2-7 iş günü içerisinde PTT tarafından başvuru esnasında belirttiğiniz adrese teslim edilmektedir. Fakat adreste bulunmayacağınız bir tarih aralığına denk geliyor ise yine geçici pasaport başvurunuzun yapıldığı esnada görevli kişilere sizin dışınızda teslim edilebilecek bireyleri de mutlaka bildirmelisiniz. Aksi taktirde teslim aşamasında başvuru sahibi adreste değil ise teslim edilmemektedir. Başvuru sonrası pasaportunuzun güncel durumunu Alo 199 çağrı merkezi, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden veya E-Devlet üzerinden takip edebilirsiniz.

Geçici Pasaport Süresi?

Geçici pasaport süresi, başvurunuz sonrasında geçici pasaportların bir aylık bir geçerlilik süresi bulunmaktadır. Bu bir aylık süreçte zaman kaybetmeden kayıp bildirimi yaptıktan sonra pasaport yenileme sürecine girmeniz gerekmektedir. Geçici pasaport ile yurt dışına çıkılır mı sorularına da yanıt verecek olursak, seyahatiniz için gerekli olan geçici pasaport sadece bir sayfadan oluşmaktadır ve geçici pasaport ile farklı bir ülkeye geçiş hakkınız bulunmamaktadır. Geçici pasaport sahibi Türkiye’ye giriş yaptığı an itibari ile pasaport kendisinden alınmaktadır.

Kaybedilen Pasaporttaki Vizem Geçerli mi?

Pasaportunuzu kaybetmeniz durumunda kaybolan pasaportunuzdaki güncel vizeleriniz yeni pasaportunuza veya geçici pasaportunuza işlenmez. Güncel vizenizin iptal talebinde bulunduktan sonra tekrardan yeni bir vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Başvuru esnasında pasaportunuzu kaybettiğinizi ve güncel vizenizin olduğunu belirtmelisiniz.

Pasaportumu Kaybettim Cezası Var Mı?

Güncel pasaportunuzu kaybettikten sonra tekrar başvuru yaptığınız esnada ekstra bir ödeme yapılmaz. Yani pasaportu çalınan veya kaybolan kişilere yeni pasaport başvurusunda cezai yaptırım uygulanmamaktadır.

Geçici Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Geçici pasaport başvurusunda gerekli olan evraklar, başvuru esnasında polis tutanağınız bulunuyor ise aslı veya onaylı sureti, 2 adet vesikalık biyometrik fotoğraf, kimlik, ehliyet ya da evlenme cüzdanı kimliğinizi ispat edebileceğiniz belge gereklidir. Büyükelçilikte veya konsoloslukta başvuru yapacaksanız kayıp pasaport için beyanname doldurmanız gerekmektedir. Sonrasında istenilen evraklar beraberinde seyahat planlarınızı doğrulayacak uçak, otel rezervasyonları da belgelemeniz işlemlerinizi kolaylaştırmaktadır.

Pasaport için gerekli belgeler hakkında daha detaylı ve güncel bilgi için T.C. Dışişleri Bakanlığı, T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitelerinden bakabilirsiniz.

Geçici Pasaport Ücreti Ne Kadar?

Yurtdışında kaybolan veya çalınan pasaport sonrasında acil durumlar için kullanılmakta olan geçici pasaport için herhangi bir defter bedeli veya harç ödenmemektedir. Ülkeye giriş sağladıktan sonra görevliler tarafından geri alınmaktadır.

Kayıp Pasaport Ücreti Ne Kadar?

Kayıp pasaport ücreti ne kadar, pasaportunuzu kaybetmeniz ya da çaldırmanız sonrasında yeni bir pasaport çıkarmanız için pasaport harcı ve defter bedeli ödemeniz gerekir. Maliye Bakanlığı tarafından 2024 güncel harç bedeli ve defter bedeli aşağıdaki gibidir.

Pasaport Süresi
Harç Bedeli
 Defter Bedeli 
Toplam Ücret
6 Ay
1.639,30 TL790,00 TL2.429,30 TL
1 Yıl2.396,60 TL790,00 TL
3.186,60 TL
2 Yıl3.912,60 TL790,00 TL
4.702,60 TL
3 Yıl 5.558,30 TL790,00 TL
6.348,30 TL
3+ Yıl7.833,00 TL790,00 TL
8.623,00 TL


Pasaport harcı ve defter bedeli her yıl Maliye Bakanlığı tarafından güncellenmektedir. Diğer pasaportlar hakkında bilgi almak için Pasaport Çeşitleri 2024 blog yazımıza göz atabilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED