Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Essay Nedir? Nasıl Yazılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Essay Nedir? Akademik Essay Nasıl Yazılır?

Essay, verilen bir konuda yazmış olduğunuz giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan ve konunun farklı yönleriyle tartışıp ele alan bir ya da iki sayfalık üniversite düzeyinde başvuru yazısı ya da kompozisyonudur. Essay nedir sorusunu cevapladık. Şimdi de iyi bir Akademik Essay yazmanız için dikkat etmeniz gerekenleri adım adım anlatmaya çalışalım.

Üniversite Başvuru Yazınızı Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Üniversite başvuru yazıları yurtdışında üniversite eğitimi ve yüksek lisans yapmayı hedefleyen her öğrenciyi ilgilendiren okullara giriş anahtarı da denilebilir. Etkili bir üniversiteye başvuru yazısı yazmak sizi rakiplerinizden bir adım öteye götürecektir. Uzun sürede yazılan ama göz ucuyla değerlendirilen bir yazı olması dolayısı ile kısa sürede dikkat çekecek ve güçlü bir etki yaratacak yazılar sunmak önemlidir.

Sizinle birlikte aynı üniversiteye ve aynı bölüme başvuran yüzlerce başarılı öğrenci, binlerce belge arasından sıyrılıp öne çıkmak için en önemli hamleniz üniversiteye başvuru yazınızı hem içerik anlamında hem de ifadelerinizin düzgünlüğü anlamında olabildiğince dolu ve etkileyici bir hale getirmek olmalıdır.

Peki hayallerinizdeki üniversiteden nasıl bir başvuru yazısı ile kabul alırsınız?


1. Adım : Yazınızı kendi reklamınızmış gibi düşünün!

CV’nizden ve transkriptinizden farklı olarak kendiniz ile alakalı bir çok konuya değinebileceğiniz bu başvuru yazısı adeta kendi reklamınız gibi düşünebilirsiniz.  Alanınız hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunuzdan, bu alan ile ilgili ön çalışmalarınızdan bahsedin. Üniversiteler arka planı veya yaşı ne olursa olsun,  öğrenim görmek istedikleri konu hakkında yeterince bilgi sahibi olan çeşitli ilgi ve deneyimleri olan motive olmuş öğrencileri kabul etmeyi tercih ederler. Bu yüzden yazınızı oluştururken tüm yapmanız gereken güzel bir içerik ve tabi ki uygun bir yazı stili ve standart, hatasız İngilizce kullanmaktır.

2. Adım : Başvurduğunuz bölümle ilgili ne kadar çok şey bildiğinizi ve ileriye yönelik planlarınızı belirtin!

Başvurduğunuz bölüm hakkında bildikleriniz ve tecrübe ettikleriniz ile ilgili bir beyin fırtınası yapın. Daha önceki eğitim veya varsa profesyonel hayatınız boyunca aldığınız eğitimlerden, okul müfredatı içerisinde gördüğünüz veya özel girişimleriniz sayesinde aldığınız kurslardan bahsedin. İlgilendiğiniz konulara getirdiğiniz farklı bakış açılarını ve bu anlamdaki yönelimlerinizi, sizi en çok etkileyen yönlerini belirtin. Eğitiminizin yanı sıra, çalışma alanınızla ilgili bir hobi veya iş deneyiminiz gibi başka bir konudan da bahsedebilirsiniz.  Bu üniversite ve bölümde alacağınız eğitim sonucundaki hedeflerinizi açıkça ortaya koyun. 

3. Adım : Başvurduğunuz bölüm için en ideal aday olduğuna karşınızdakine inandırın!

Akademik ve profesyonel anlamda o ana kadar ne kadar yol kat ettiğinizi kanıtladınız. Şimdi de sıra ne kadar uygun ve entegre bir aday olduğunuzu karşı tarafa yansıtmakta. Çok ilgi çekmek için üniversitelerin kayıt kabulüne kendinizi olmadığınız bir şekilde yansıtmak tabi ki doğru olmayacaktır. Kaldı ki kabul edilmek için tek kıstas çok sosyal olmak, sayısız ilgi alanına sahip olduğunuzu göstermek değil. Önemli olan boş zamanınızı en iyi şekilde nasıl kullandığınızı açıklamakla ve hedeflerinize ulaşmanın keyfini çıkarmakla ilgilidir. Yazabileceğiniz, kişisel yeteneklerinizi ve motivasyon, merak, kalıcılığınızı, organizasyon becerilerinizi, takım çalışması becerilerinizi ve benzeri becerilerinizi gösteren ders dışı veya gönüllü faaliyetleri, ücretli iş, hobi ve spor dahil boş zaman etkinliklerini tanımlamaya çalışın. Eğitim, spor, diğer becerilerinizi veya o ana kadar aldığınız ödülleri veya diğer kazanımlarınızı ekleyin. 

4. Adım : Gözden geçirme ve kontrol 

Üniversite başvuru yazıları genellikle belli kelime sayısı ile sınırlandırılır. Bu yüzden yazının ne çok uzun ne de çok kısa olmamasına özen göstermelisiniz.

Muhtemelen bu aşamaya kadar yazınızı birden çok kez revize ettiniz veya belki de en baştan tekrar yazdınız.

Bazen üzerinde çok çalıştığımız yazılar ve çalışmalarla ilgili tabiri caizse bir körlük ve görememe sorunu yaşanır. Bu anlamda ne kadar kendinize güvenseniz de öğretmenlerinizden veya danışmanlarınızdan yazınızı kontrol etmelerini isteyebilirsiniz. Hem yazım yanlışlarını kontrol etmek hem de kendinizi her anlamda yansıtabildiğinize emin olmak açısından faydalı olacaktır. Son olarak aşağıdaki soruları da yazınızda açık biçimde yanıtladığınızdan emin olun.

• Bu bölüm ve üniversite ile neden ilgilendiğinizi ifade edebildiniz mi?

• İlgilendiğiniz bölüm ile ilgili önceden katıldığınız dersler, stajlar, workshoplar, seminerler veya okuduğunuz kitapları yeteri kadar belirtebildiniz mi?

• Seçtiğiniz bölümle ilgili etkinlikler ve deneyimler açısından neler yaptınız?

• Alacağınız eğitim ile sahip olacağınız bilgi, beceri ve kişisel nitelikleri nasıl başarılı bir deneyim haline getireceksiniz?

Elimizden geldiğince Essay nedir? İyi bir Akademik Essay nasıl yazılır? gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Başvurduğunuz üniversiteye seçilmeniz dileğiyle.


  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED