Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Yurtdışı Dil Eğitiminde Yaşanabilecek Zorluklar

Yurtdışı Dil Eğitiminde Yaşanan Zorluklar

Yurtdışında eğitim denilince aklımıza hemen yeni bir dil öğrenmek, dil eğitimi almak, yurtdışında master yapmak ve daha pek çok farklı konu gelmektedir. Bazılarımız bunu aklından geçirmekle kalmaz,tecrübe ederler. Peki, tecrübe edenler yurtdışı eğitim sırasında ne gibi zorluklar yaşarlar? Gelin, hep birlikte inceleyelim…

Yurtdışında ilk günler 

Yurtdışında yaşamanın ne kadar zorlukları varsa bir o kadar da güzellikleri var. Zorluk demişken de ağır bir yükten bahsetmiyoruz burada. Çok basit bir örnek verirsek; ertesi gün bir yere gidilecekse, o gece uyku tutmaz, yatakta dönüp durulur. Yastığa başınızı koyduğunuzda ertesi günün stresi başlar. Kafanızda sorular: “Yurtdışında eğitim almaya geldim fakat uyum sağlayabilecek miyim? İngiltere’nin en iyi dil okulu acaba hangisi? İnsanlara, kültürlerine alışabilecek miyim? Dil okulumun eğitim sistemi nasıl?” gibi daha birçok yurtdışı okulları ile ilgili düşüncelere dalıp gitmişken,bir bakmışsınız sabah olmuş. Dil okuluna yolculuk başlar,gideceğiniz yere varırsınız nihayet. İlk günün verdiği heyecandan dolayı şarja takmayı unuttuğunuz telefonu, dil okuluna vardığınız an “Telefonumu şarja takayım.” dersiniz, bir bakarsınız ki priz girişi farklı. Daha ilk günden ufak bir zorlukla başa çıkmanız gerekir. Çıkışta İngiltere’nin büyük marketlerinden birinden priz almayı aklınızın bir köşesine yazarsınız.

Yurtdışı dil okulunda ilk günler 

Zil çalar, sınıflara girilir demeyeceğim elbet. Dünyanın birçok yerinden öğrenci gelip çoktan sınıflara geçmiştir. Bulunan boş bir yere oturulur ve etraf meraklı, biraz da ürkek gözlerle izlenir. Türkiye’deki gibi ilk dersten kaynaşıp ‘kanka’ olmak gibi bir duruma genelde rastlanmaz. Sosyal farklılıklar bu noktada kendini gösterir. Dizilerden, filmlerden izlendiği kadarıyla belki de, bilinir ki Amerikan kültürü, İngiliz kültürü, Arap kültürü vs hepsi birbirinden bu anlamda oldukça farklıdır. Farklılıklar güzeldir fakat alışılmış, altına gizlenilmiş kabukların altından bakıldığında bu farklılıklar; acımasız ve ürkütücü gelirler insana. Yalnız hisseder insan kendini, bunca insanın içinde. Tam o anda tatlı bir gülümseme ile biri gelip sizinle tanışır. Belki "kanka" demez ama onun da söyleyecek bir şeyleri mutlaka vardır.

Günler geçtikçe 

O ilk geceki uykusuzluk, ertesi gün yaşanan yalnızlık hissi çoktan gitmiştir. Gittiğiniz dil okulundan bir sürü arkadaş edinmişsinizdir. Malum zengin Türk mutfağı sonrasında, gidilen ülkedeki yemekler genelde beğenilmez. Annenizin güzel yemeklerini, lezzeti dillere destan Türk dönerini yemek istersiniz. Elbette oralarda da Türk yemekleri satan restoranlar mevcuttur ama bir bakarsınız sahibi aslında Hintli. Bir süre sonra kendinizi sürekli aç hissetmeye başlarsınız. Hele kahvaltılar tam bir işkence olabilir. Domates, salatalık, zeytin, peynir, bal – kaymak, çeşit çeşit reçel,sucuk, yumurta, menemen, ah çay…. Hepsi geride, Türkiye’de kalmıştır. Her gün kahvenizi yudumlar, corn flakesinizi yersiniz. Ya da evde / yurtta yemeği bırakıp her gün dışarıda arkadaşlarınızla takılırken bir şeyler yemeyi tercih edersiniz ve bir bakmışsınız paranız suyunu çekmiş. Belki de en güzeli, o an oradayken o mutfağın tatlarını tadarak beslenmek ve geri kalan paranızla sosyal hayatın doruklarında yaşamaktır. Unutmadan söylemek isterim, malum Türkler dünyaca ünlüdürler. Bazen garip ve ırkçı sorulara ya da yorumlara maruz kalınabilir. Bu noktalarda sakinliğinizi koruyup gereken cevabı karşı tarafa vermeniz sizin faydanıza olacaktır.

Dil okulunun son günleri

Yurtdışında dil eğitimi aldıktan sonra ev özlemi burnunuzun direğini sızlatırken içinizin bir tarafı da gitmeyi asla istememektedir. Bu tecrübenin hayatınızda başınıza gelen en güzel şey olduğunu düşünürsünüz. Yabancı dil konusunda ilerlemiş, birçok kişiyle güzel anı birikmiştir. Ne kadar çok zorlukla baş başa kalmış olsanız da Yurtdışındaki Dil Okullarının eğitim sistemini artık benimsemişsinizdir. Şimdiyse dönmeniz gerekmektedir. Arkadaşlarınız, aileniz sizi sabırsızlıkla beklemektedirler. Diğer ülkelerden gelen arkadaşlarınız da yavaş yavaş gitmektedirler. Hep sorulur ya gitmek mi daha zordur kalmak mı diye, işte bu öyle bir süreçtir ki hem giden hem de kalan olursunuz. Elinizde bavulunuz, sırtınızda çantanız ve kalbinizde kocaman bir sevgiyle ayrılırken bu yerden, yüzünüzde minicik bir tebessüm olur. İçinizden bir ses duyarsınız: “İyi ki Yurtdışında dil eğitimi almışım.İyi ki yurtdışında dil okullarına gitme konusunda kararsız kalan insanlardan olmamışım. İyi ki yurtdışında eğitim denilince ilk akla gelen İngiltere’nin dil okullarının tercih etmişim!”.

İngiltere dil okulları, yurtdışı eğitim danışmanlığı, yurtdışı dil ve yaz okulları gibi ve daha bir çok konuda ücretsiz danışmanlık hizmeti almak ve sorularınızı iletmek için bilgi istek formumuzu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım. 

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED