Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Yurtdışında Üniversite Okumak

Yurtdışında Üniversite ve Popüler Bölümler

Yurtdışında üniversite okumak yıllardan beri öğrencilerin hayalini kurduğu ve talep ettiği eğitim türlerinin başında gelmektedir. Üniversiteyi yurtdışında okumak deyince ilk akla gelen ülkelerin arasında İngiltere, Amerika, Almanya, Kanada gibi popüler ve eğitim sistemi kaliteli ülkeler gelmektedir.

Son dönemlerde Hollanda, Polonya, İrlanda, İtalya gibi popüler Avrupa ülkeleri de oldukça talep edilmektedir. Bu ülkelerde hem devlet hem de özel üniversiteler bulunmakta ve her üniversitenin başvuru şartları ve kabul belgeleri değişiklik göstermektedir.

Yurtdışında lisans okumak isteyen öğrencilerin avantajlarından biri birçok ülkede geçerli olan akademik sürecinin tek seferlik bir sınava bağlı kalmadan aldıkları notlar, not ortalamaları, sosyal projeleri, yeteneklerinin göz önüne alınarak kabul aşamasını geçebilmektir. İngiltere, Amerika, Kanada ve birçok Avrupa ülkelerinde üniversiteler çoğu bölümde öğrencilerden herhangi bir geçiş sınavına ihtiyaç duymazken, Almanya üniversitelerinde eğitim almak isteyen öğrencilerden Türkiye’deki üniversite sınavına giriş şartı koymaktadır.

Yurtdışında Nasıl Eğitim Alınır?

Yurtdışında eğitim sürecinin zorlu ve stresli adımlarından çekinen öğrenciler için aşağıda bazı onları sürece hazırlayacak noktalara değinmek istedik. Öğrencilerde adımları izleyerek yurtdışında eğitim almaya hazırlanmak için girişimlerde bulunabilirler.

- İstenilen program ve üniversite mutlaka araştırılmalı!

Öğrenciler ne okumayı istediklerini planlamalı ve ilgilerini çeken ülkeleri ve üniversiteleri listeleyerek başlayabilirler. Ardından, uluslararası öğrenciler için sıralamaları, kurs tekliflerini ve kabul koşullarını karşılaştırarak o ülkedeki üniversitelerin istedikleri belge ve şartları inceleyebilirler.- İlgi alanları ve istekleri doğrultusunda bir program seçilmeli. Yurt dışında eğitim almanın birçok yolu vardır, ancak en popüler iki seçenek doğrudan kendinizin kayıt olması veya bir acente yardımıyla süreci ilerletmektir. Doğrudan kayıtla, kendi üniversiteniz aracılığıyla başvurabilir ve programlarının süreci kolaylaştırmasına izin verebilir veya doğrudan yurtdışındaki bir üniversiteye kayıt olabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise acente yardımıyla başvurarak hem belgeler konusunda yardım alabilir, stresli geçecek olan süreci daha yumuşatmış olabilir, deneyimli danışmanlar yardımıyla size uygun olabilecek programları inceleyebilir, vizeler ve başvuru süreci konusunda ekstra destek sağlayabilirsiniz.

- Başvurunuzu hazırlayın!

Gereksinimler üniversiteye göre değişse de yurtdışında eğitim almak için genellikle bir başvuru formu doldurmanız, transkriptinizin ve tavsiye mektuplarınızın kopyalarını göndermeniz ve kişisel bir niyet mektubu yazmanız (essay, personel statement vb. gibi.) gerekmektedir.

- Vize başvurunuzu zamanında yapın!

Programınıza kabul edildikten sonra, ülkeye bağlı olarak, öğrenci vizesine başvurmanız gerekmektedir. Bu süreçte sizi strese sokabilecek, zaman ayırılması gereken bir aşamadır. Ve başvuruların son ana bırakmadan erkenden yapılması olası bir ret almaya karşı tekrardan başvuru yapmanız için size zaman avantajı sağlayacaktır.

- Konaklamanızı ayarlayın ve uçuşunuzu ayarlayın!

Programınızı acente ile yürütmeye karar verdiğinizde sizin en uygun konaklama alternatiflerini de sizlere sunacakları için gitmeden bir konaklama yeri ayarlamış olacaksınız. Ancak, doğrudan kendiniz istediğiniz üniversitenize başvurduysanız, aile yanında konaklama, kampüs içi yurt veya özel daire gibi konaklama türlerinden birini seçerek programınız başlamadan önce kesinlikle kendinizi güvence altına almanız gerekecektir. Ki zaten mutlaka vize görüşmesine giderken konaklayacağınız yerin ve konaklama planlarınızın kesinleşmesi gerekmektedir. Ne tür bir konaklamada kalacağınızı vize de açıklamanız gerekmektedir.

Bütün bunların kesinleşmesi ardından uçuş ve bilet işlemlerinize geçebilirsiniz. Planlarınız tamamlanırken sağlık sigortanızın da kesinleşmesi önemlidir.

- Bütün zorlu aşamaları geride bırakarak valizinizi toplayın ve denizaşırı seyahat etmek için hazırlanın!

Artık yurt dışındasınız ve eğitim deneyiminizin tadını çıkarabilirsiniz! Yurt dışında geçirilen zamanın mutlaka en iyi şekilde değerlendirmeye özen gösterilmelidir. Akademik ve kültürel daldırma fırsatlarından yararlanılmalı, yeni arkadaşlar edinilmeli ve “comfort zone” denilen konfor alanından çıkmaktan ve yeni maceralar peşinde koşmaktan asla korkulmamalıdır.

Popüler Yurtdışı Lisans Programları

1. Computer Science & Information Systems

2. Engineering & Technology

  • Computer Science & Information Systems
  • Chemical Engineering
  • Civil & Structural Engineering
  • Electrical & Electronic Engineering
  • Mechanical Engineering
  • Mineral & Mining Engineering
  • Petroleum Engineering


3. Business & Management Studies

4. Medicine

5. Economics & Econometrics

6. Law

7. Mechanical, Aeronautical & Manufacturing Engineering

8. Architecture

9. Art & Design

10. Accounting & Finance

Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2024

Aşağıda dünyadaki ilk 10'da yer alan dünyanın en iyi üniversitelerine göz atabilirsiniz. Aşağıdaki liste Times Higher Education 2024 verileri dikkate alınarak dünyanın en iyi 10 üniversite listesi yer almaktadır. QS World 2024 listesini de ayrıca incelemek isterseniz bu linki tıklayabilirsiniz.

SıralamaÜniversite Ülke
1 University of Oxford 
İngiltere
2 Stanford University 
Amerika
3 Massachusetts Institute of Technology
Amerika
4 Harvard University
Amerika
5 University of Cambridge
İngiltere
6 Princeton UniversityAmerika
7 California Institute of Technology
Amerika
8 Imperial College London 
İngiltere
9 University of California, Berkeley 
Amerika
10 Yale University 
Amerika


Yukarıdaki yazı bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Sizlerde 2024 yılındaki dünyanın en iyi üniversitelerinin tamamını öğrenmek isterseniz internet sitemizde yer alan Dünyanın en iyi üniversiteleri 2024 blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer blog yazılarımız arasında Times Higher Üniversite Sıralaması 2024 ve QS 2024 Üniversite Sıralaması bloglarımızı incelemek için yazımızın üstüne tıklayabilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED