Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Yurtdışında Lise Eğitimi İçin Gerekli Sınavlar

Yurtdışında Lise Eğitimi İçin Gerekli Sınavlar

Son yıllarda yurtdışında lise eğitimi almak isteyen öğrenci ve ailelerin sayısı bir hayli artış gösterdi. Akademik olarak güçlü bir altyapıya sahip olma ve devamında dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim alma isteği bu artışın en büyük sebepleri arasındadır.

Yurtdışında lise eğitimi başvurularında öğrencilerin dil yeterliliklerini ve akademik becerilerini bir takım sınavlarla kanıtlaması gerekmektedir. Bir çok okul kendi sınavlarını uygularken, bazı okullar ise uluslararası yeterlilik sınavları ile öğrenci kabulü yapmaktadır. Bu sınavlardan bazıları şunlardır:

UKISET Sınavı (UK Independent School's Entry Test)

UKISET sınavı İngiltere’de lise eğitimi için bazı İngiliz kolejleri tarafından istenen ve öğrencinin İngiliz eğitim sistemine uygunluğunu ölçen bir sınavdır. Sınavda öğrencinin hem İngilizce dil yeterliliği hem de akademik yeterliliği test edilmektedir.

ELTIS Sınavı (The English Language Test for International Students)

ELTIS sınavı; başta Amerika’da lise eğitimi almak isteyen öğrencilerin İngilizce dinleme ve okuma becerilerini ölçen uluslararası geçerliliğe sahip bir testtir. İngiltere liseleri, Kanada liseleri ve İrlanda liseleri için de istenebilen ELTIS sınavı öğrencilerin İngilizce derslerini kavrama potansiyelini tespit etmektedir. Yalnızca İngiltere liselerine girişte ELTIS sınavına ek olarak speaking testi de uygulanmaktadır.

SLEP Sınavı (Secondary Level English Proficiency Test)

SLEP Sınavı öğrencilerin İngilizce olarak okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerilerini test etmektedir. SLEP Sınavı; Amerika’da lise eğitimi veya Kanada’da lise eğitimi almak isteyen öğrencilerin İngilizce dil yeterliliğini ölçmek için yapılan bir sınavdır.

PLEP Sınavı (Pre-Intermediate Level English Proficiency Test)

PLEP Sınavı; genellikle Avrupa’da lise eğitimi almak isteyen öğrencilerin İngilizce dil yeterliliğini ölçmek için yapılan bir sınavdır. PLEP Sınavı öğrencilerin İngilizce seviyesini tespit etmek, sınav becerilerini artırmak ve gelecekte karşılaşacakları İngilizce sınavlarına hazırlamayı amaçlamaktadır. Bu sınavı genellikle İngiltere liseleri, İskoçya liseleri, İsviçre liseleri ve Fransa liseleri talep etmektedir. Avrupa dışında ise Kanada liseleri, Amerika liseleri ve Avustralya liseleri bu sınavı talep edebilmektedir.

Cambridge Assessment English Sınavları

Cambridge Assessment English Sınavları uluslararası geçerliliği olan ve 130 farklı ülkede uygulanan bir İngilizce ölçme ve değerlendirme sınavıdır. Seviyeye ve yaşa göre bir çok farklı yeterliliği olan Cambridge Sınavları’nda; yurtdışında lise eğitimi almak isteyen öğrenciler için genellikle KET, PET, FCE veya CAE sınav skorları talep edilmektedir.

CogAT Sınavı (Cognitive Abilities Test)

Cognitive Abilities Test Sınavı öğrencilerin akıl yürütme ve problem çözme yeteneklerini sözlü, niceliksel ve sözel olmayan test öğeleriyle tahmin etmeyi amaçlayan bir testtir. IQ testi ile benzer özellikleri olan CoGAT başta İngiltere liseleri olmak üzere birçok ülkenin lise başvurularında uygulanan bir sınavdır. 

*** Ayrıca bu sınavlar dışında, genellikle yurtdışında üniversite ve yüksek lisans programları için istense de, yurtdışında lise eğitimi başvurularında da şart koşulabilen IELTS ve TOEFL sınavlarına ait detaylar için TOEFL ve IELTS nedir? sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED