Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Yurtdışında Lisans Tamamlama

Yurtdışında Lisans Tamamlama Yapılabilir Mi?

Türkiye’de 2 yıllık ön lisans mezunu olduktan sonra yurt dışında lisans tamamlayabileceğinizi biliyor musunuz? Cevabınız ‘’hayır’’ ise aşağıda yer alan yurtdışında lisans tamamlama hakkındaki yazımıza mutlaka göz atmalısınız. 

Ülkemizde 2 yıllık ön lisans mezunu olan öğrencilerin çoğu, lisans tamamlamak için DGS sınavı ile 4 yıllık üniversitelere dikey geçiş yapmayı istiyorlar fakat üniversitelerin kontenjan problemleriyle karşılaşıyorlar. Buna çözüm olarak lisansınızı yurt dışında tamamlayabilme şansına sahip olabilirsiniz. Bu sebepten dolayı birçok öğrenci yurtdışı lisans tamamlama programı ile lisansını başka bir ülkede tamamlamayı tercih etmektedir.

Yurtdışında Lisans Tamamlama Nedir?

Ön lisans mezunu olan veya lisans öğrencisi olanların kendi bölümlerini yurt dışındaki lisans bölümleriyle tamamlayarak lisans mezunu olabilme imkanına sahip olmalarıdır.

Türkiye’de öğrencilerin ön lisans programından lisans programına geçiş yapmaları için ‘’DGS’’ adı verilen Dikey Geçiş Sınavı’na girmeleri gerekmektedir ve bu sınav süreci yorucu olabilmektedir fakat ön lisans bölümlerini yurt dışında lisans bölümlerine tamamlamak için böyle bir sınav şartı yoktur, DGS’ye girmeden girmeden yurt dışı üniversitelerinde lisans tamamlanabilmektedir. Yurt dışında lisans tamamlamak için farklı gereklilik ve şartlar bulunmamaktadır.

Yurt dışında lisans tamamlama program süreci ülkede eğitim sistemi, bölümünüz ve transkript durumunuza göre değişiklik gösterebilir. Bu süreç bazı ülkelerde 2yıl, bazı ülkelerde 3 yıl hatta 4 yıla kadar sürebilmektedir.

Yurt dışında lisansınızı dikey geçişle veya sınavsız geçiş yolu ile tamamlayabileceğiniz prestijli üniversiteler ve çeşitli eğitim programları bulunmaktadır.

Yurt dışında lisans tamamlamak isteyen öğrencilerden en merak ettiği konulardan biri lisans tamamlama programlarının ücretli olup olmadığıdır. Genel olarak, yurt dışında alacağınız lisans tamamlama programları ücretlidir. Ancak, ücretler eğitim alacağınız ülke, üniversite ve programa göre farklılık gösterebilmektedir. Ayrıca, bazı ülkelerde öğrenciler için burs ve diğer maddi yardım imkanları da bulunabilir.

Yurtdışında Lisans Tamamlama için Gerekli Şartlar ve Belgeler

Yurt dışında lisans tamamlamak için gerekli şartlar ve belgeler eğitim alacağınız ülkeye, üniversiteye ve programa göre değişiklik gösterebilir fakat genellikle gerekli olan şartlar ve belgeler aşağıdaki şekildedir:

  • 2 yıllık ön lisans mezuniyet belgeniz
  • Not ortalamanızı gösteren transkript belgesi
  • Referans mektubu
  • Lisans tamamlama için gittiğiniz üniversitenin hangi dilde eğitim veriyorsa o dildeki yeterlilik belgeniz
  • Türkiye’de aldığınız derslerin yurt dışındaki lisans dersleri ile denk olması


Her ülkede ve üniversitede istenilen gereklilikler farklı olduğunda dolayı eğitim almak istediğiniz üniversitenin web sitelerini ziyaret ederek gerekli şartlar, belgeler ve başvuru süreci hakkında detaylı bilgi almanız sizin için daha yararlı olacaktır.

Yurtdışında Lisans Tamamlamanın Avantajları

- DGS şartı olmadan lisans eğitiminizi tamamlarsınız.

- Yeni bir eğitim sistemi ile tanışırsınız.

- Gideceğiniz ülkede eğitim alırken aynı zamanda dil becerilerinizi geliştirirsiniz.

- Uluslararası düzeyde tanınan ve geçerli bir lisans diplomasına sahip olabilirsiniz.

- Yeni bir kültürü tanıma fırsatınız olur.

- Eğitim alacağınız ülkede daha önce görmediğiniz yerleri keşfedersiniz.

- Farklı milletlerden arkadaş edinerek sosyal çevrenizi genişletirsiniz.

- Aileniz ve arkadaşlarınızdan uzak yaşamak sorumluluk duygunuzu arttırır.

- Eğitim alacağınız ülkeye göre çalışma hakkına sahip olabilirsiniz.

- İş istihdam olanağınız artar, yüksek standartlara sahip iş piyasalarında kariyerine başlarsınız.

- Eğitiminizi tamamladıktan sonra ülkenize döndüğünüzde daha bilinçli ve öz motivasyonu yüksek hissedersiniz.

Yurt dışında lisansınızı tamamlayabileceğiniz oldukça iyi ülkeler ve üniversiteler bulunmaktadır. Yurtdışında eğitim almak deyince şüphesiz ilk akla gelen ülkelerden biri İngiltere’dir. Dünyada lisans eğitiminde önde gelen ülkelerden biri olan İngiltere, başarılı eğitim sistemi ve ev sahipliği yaptığı birbirinden donanımlı üniversiteleri ile öğrencilerin üniversite eğitimi için en sık tercih ettiği ülkeler arasında yer almaktadır. Bu sebepten dolayı aşağıda yer alan yazımızda İngiltere’de lisans tamamlama hakkında bilgi verdik.

İngiltere’de Lisans Tamamlama (Top Up)

Top Up programı, ön lisans mezunu ve lisans öğrencilerinin gerekli şartları yerine getirmek kaydı ile İngiltere’deki üniversitelerde lisans eğitimini tamamlamasıdır. İngiltere’de lisans tamamlama sürecinde farklılık olabilir. Lisans tamamlama süreci, öğrencinin alacağı eğitim programı, öğrenci profili ve İngilizce dil yeterliliği gibi unsurlar göz önüne alınarak değişiklik gösterebilmektedir. İngiltere’de lisans eğitiminiz tamamlamak sizin için oldukça faydalı bir seçim olacaktır. Uluslararası düzeyde tanınan ve geçerli bir lisans derecesine sahip olurusunuz. İngiltere’deki üniversitelerden mezun olarak iş istihdam olanaklarınızı arttırır ve daha yüksek pozisyonlarda, uluslararası iş piyasalarına atılma şansınızı arttırır.

İngiltere’de üniversite eğitimi almak ve İngiltere üniversiteleri hakkında detaylı bilgi almak için bu link üzerinden sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İngiltere’de eğitim almayı düşünüyorsanız Global Yurtdışı Eğitim sayfamızdan bilgi istek formu doldurabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED