Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Yurtdışında Hukuk Denkliği

Yurtdışında Hukuk Okumak ve Denklik Alma

Yurtdışında hukuk okumak oldukça avantajlı bir durum olsa da bazı ülkelerle bizim ülkemizin hukuk sistemindeki farklılık dolayısıyla lisans eğitimi sonrası denklik problemi yaşanabilmektedir. Bunun için öğrencilerin aklına yurtdışında hukuk okumak mantıklı olup olmadığına dair sorular gelmektedir.

Yasal sistemlerin ülkeden ülkeye göre farklılık göstermesi bir öğrenci için iki farklı sonucu olabilmektedir. Yurtdışında hukuk eğitimi alan bir öğrenci eğitim sonrasında Türkiye’ye dönecekse ekstradan ülkeye geldikten sonra ders alması gerekebilmektedir.

Yurtdışında hukuk okumak isteyen öğrenciler gerekli koşulları sağladığı takdirde ülke de kalarak kariyerlerine devam edebilmektedir. Fakat Türkiye’ye dönüp buradaki sistemde çalışmak isteyen hukuk öğrencileri YÖK ve Barolar Birliği gibi kurumların gerektirdiği koşulları sağlaması gerekmektedir. Hukuk sistemindeki farklılıklar nedeniyle hukuk öğrencileri ekstradan Türkiye’de dersler alabilmektedir.

Yurtdışında hukuk eğitimi almak ülkelerdeki farklılıklardan kaynaklı olarak meşakkatli bir süreç olarak gözükse de öğrenciye katacağı sayısız avantajlar göz önüne alındığında değerlendirilmesi gereken bir alandır.

Yurtdışında Hukuk Eğitiminin Avantajları

Evrensel bir kavram olan yurt dışında hukuk eğitimi, günümüzde pek çok öğrencinin okumayı hedeflediği popüler programlardan biridir. Küresel olarak hemen her ülkede sunulan hukuk lisans ve yüksek lisans programları, bireyler ve toplumlar arasındaki etik değerleri gözeterek uyulması gereken kuralları, hakları, düzeni ve denetim mekanizmalarını güncele uygun bir perspektif çerçevesinde öğrencilere öğretmeyi hedeflemektedir. Tüm bu amaçlara yönelik profesyoneller yetiştirmek üzere kurulan hukuk fakültelerinde, mezunlara bazı terminoloji farklılıkları olsa da temelde farklılık göstermeyen ilkeler üzerinde yetkinlik kazandırmak amaçlamaktadır.

Uzun soluklu ve zor bir eğitim sayılabilecek hukuk eğitimini yurt dışında almak isteyen öğrencilerin öncelikle bulunulan ülkenin eğitim diline hâkim olmaları, ayrıca iyi bir hafıza, güçlü iletişim becerileri, özgüven ve eleştirel bakış açısına sahip olmaları gerekmektedir. Hukuk okumak hem okul hem de kariyer hayatı boyunca çok fazla okuma ve araştırma faaliyeti gerektiren bir alandır. Bu nedenle bu bölümü seçmeye karar vermeden önce bölüm derslerini, iş olanaklarını ve mesleki dinamikleri iyice araştırmak gerekir.

Neden yurtdışında hukuk eğitimi almalıyım?

Yurtdışında hukuk eğitimi almanın yeni mezunlar için birçok avantajı söz konusudur. Öncelikle severek yapacak meslek adaylarına eğitimleri boyunca motivasyon düzeylerini artıracak birçok unsur sunulmaktadır. Bu açıdan bakıldığında hukuk bölümünün öğrencilere sunduğu avantajlardan bazılarını aşağıdaki gibi söyleyebiliriz.

- Güçlü bir özgeçmişe sahip olma

Yurt dışında hukuk eğitimi alan öğrencilerin profesyonel hayata bir adım önde başlamaları edinilen deneyimler hesaba katılarak kabul edilmiş bir gerçekliktir. Dünyaca ünlü bir üniversitede bu prestijli eğitimini tamamlayan öğrenciler, mezuniyetleri sonrasında başarılı bir kariyerin kapılarını kolaylıkla aralayabilmektedir.

- Farklı perspektifler kazanma şansı

Hukuk, öğrencilere geniş bir vizyon kazandıran branşlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Eleştirel düşünme, farklı olasılıkları değerlendirme, krizleri yönetme, ikna etme, çözüm bulma ve analiz etme becerilerini kazandırmaya yönelik pek çok modülün yer aldığı hukuk eğitimi ile öğrenciler sadece iş hayatlarında değil sosyal yaşamlarında da daha bilinçli ve objektif bireyler haline gelmektedir. Zaman içerisinde söz yerindeyse insan sarrafı olabilmekteler.

- Kariyer Fırsatları

Yurtdışında hukuk eğitimi sırasında kişiler kendi alanlarında uzman birçok kişiyle ağ kurarak networklerini genişletebilmektedir. Bu da ilerideki kariyerleri için oldukça faydalı bir faktör olmaktadır.

- Yabancı Dil Avantajı

Yurtdışında eğitim almanın en önemli avantajlarından biri de eğitim alınan ülkenin dilini öğrenmek ve geliştirmektir. Ayrıca İngilizce hukuk terminolojisine hâkim olmak, kişilere dünya genelinde küresel piyasalarda yüksek kazanç sağlayan bu mesleği rahatlıkla icra etmelerine imkân tanımaktadır. Yabancı dil yeterliliği sayesinde öğrenciler farklı kariyer olanaklarına yönelebilir ve hatta yurt dışında daha ileri akademik kariyer olanaklarını değerlendirebilmektedir.

Özellikle yurt dışında alınan bir eğitim sonrasında dış dünya ile uyum içinde olmak öğrenci için en büyük kazanç ve yatırımlardan biridir. Bu sayede başarılı mezunlar kendi ülkelerinde veya küresel anlamda söz sahibi hukukçular olabilirler. Yurtdışında hukuk eğitimi lisans düzeyinde gerekli şartlar sağlandığı takdirde ortalama 3 ila 4 yılda tamamlanmaktadır. Eğer devam edilen program hukuk alanında bir yüksek lisans programı ise eğitim süresi 1 ila 2 yıl arası değişiklik gösterebilmektedir.

Yurtdışı Hukuk Başvuru Koşulları Nelerdir?

Yurtdışında bir hukuk fakültesinde eğitim alabilmek için zorunlu olan en kritik şartlardan ilki öğrencinin mevcut not ortalamasının yüksek olmasıdır. Ülkeye ve üniversiteye göre değişmekle birlikte hukuk fakültelerine başvuran öğrencinin minimum 3.0 not ortalamasına sahip olması öğrenci açısından oldukça avantajlı bir durumdur.

Bir diğer önemli konu ise dil yeterliliğidir. Birçok ülke IELTS ve TOEFL sınavlarının sonuçlarına göre öğrencilerin hukuk fakültelerine başvurmalarına izin vermektedir. Almanya ve benzeri ülkeler için TestDaf gibi sınavlardan yeterli puan almak da gerekebilmektedir.

Ek olarak AP ve IB gibi diploma programları da üniversitelerin hukuk fakültelerine kabul sürecinde önemli avantajlar sağlamaktadır. Öğrencilerden istenen diğer belgeler ise niyet mektupları, referans mektupları ve aday özgeçmişleridir.

Bu yazı bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Yurtdışı eğitim hakkında merak ettiğiniz birçok konu hakkında web sayfamızda bulunan blog yazılarımıza buradan göz atabilir dilerseniz de iletişim numaralarımız üzerinden bizimle irtibata geçebilir siniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED