Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Yurtdışına Çıkarken Yapılması Gerekenler

Yurtdışına Çıkarken Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Yurtdışına çıkmak oldukça güzel bir tecrübedir. Yurt dışına çıkan kişi farklı ülkeleri, kültürleri görme şansını elde edebilmekte; bambaşka bir tecrübe yaşamaktadır. Bu güzel sürecin yaşanmasında elbette bir hazırlık süreci mevcuttur. Bu süreci kolayca atlatmanızda yardımcı olacak aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz. 

Valizinizde Olması ve Olmaması Gerekenler

yurtdisina-cikarken-yapilmasi-gerekenler-1

Öncelikle yurt dışına çıkmaya hazırlanırken dikkat edilmesi gereken ilk adım valiz hazırlama aşamasıdır. Valiz konusunda ekstra ücret ödemek istenmiyorsa yanınıza az ve öz eşya almalısınız. Nitekim, hava yolu şirketlerine göre değişiklik gösteren bagaj hakkı kilo aşımında her kilo başına belirli bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Valizler; el bagajı ve bagaj olarak iki farklı şekilde tartılmaktadır. El bagajında; sıvı olan hiçbir şeye, kesici delici alete, yanıcı maddelerin hiçbirine izin verilmemektedir. Eğer yanınızda taşımanız gereken sıvı vb. ilaçlarınız var ise bununla ilgili doktorunuzdan rapor almanız gerekmektedir. 

Ne Kadar Süre Önce Havaalanında Olmalıyım?

yurtdisina-cikarken-yapilmasi-gerekenler-2

Herhangi bir sıkıntı yaşanması durumunda panik yaşamamak ve daha rahat bir şekilde seyahat edebilmek için uçağın kalkış saatinden en az iki buçuk saat önce havaalanında bulunulmalıdır.

Check-in İşlemleri 

yurtdisina-cikarken-yapilmasi-gerekenler-3

Check-in işlemlerini uçağın kalkacağı saatten 24 saat önceden itibaren internet üzerinden yapabileceğiniz gibi, havaalanında da bankolar aracılığı ile yapabilirsiniz. Valizinizi de teslim ettiğiniz bu bankolardan biletinizi de alarak “gate” adı verilen kapılardan geçişinizi sağlayabilirsiniz. Fakat bunun için bazı evraklara ihtiyacınız olacaktır. Bu evraklarlarla ilgili bilgiye bir alt başlıktan ulaşabilirsiniz. 

Hangi Evraklara İhtiyacım Olacak?

iyurtdisina-cikarken-yapilmasi-gerekenler-4

Havaalanında ya da önceden herhangi bir bankada halledilebilecek bir çıkış harcı dekontu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından yurt dışı seyahatlerinde istenen belgelerdendir. 15 TL değerinde olan bu pulsuz, yurt dışına çıkmak mümkün değildir. Evraklar arasında pasaport ve eğer gidilecek ülke vize istiyorsa o ülkenin vizesi gerekmektedir. Aynı zamanda, gideceğiniz yere vardığınızda orada bulunan memur sizlerden uçak biletlerinizi / rezervasyonlarınızı ve konaklama rezervasyonlarınızı görmeyi talep edecektir. Daha garanti olması açısından, telefonunuzdan gösterebileceğiniz bu belgelerin birer çıktısını yanınızda bulundurmanız sizlerin yararına olacaktır. 

Kapıdan Geçiş İşlemi

yurtdisina-cikarken-yapilmasi-gerekenler-5

İlk önce pasaport kontrolü yapılmaktadır. Bu noktada Türk vatandaşları için ayrı, yabancı uyruklu bireyler için ayrı bankolar açılmaktadır. Check-in işlemi sonrasında aldığınız biletinizde uçağa hangi kapıdan (gate) girmeniz gerektiği yazmaktadır. Biletinizdeki ve bulunduğunuz kapıdaki numaraların birbiri ile eşleşmiş olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Uçağa yolcu alımı uçağın kalkmasından 45 dakika önce başlamakta ve uçağın kalkmasına 20 dakika kala son bulmaktadır.  

Son Adım: Valiz Alımı

yurtdisina-cikarken-yapilmasi-gerekenler-6

Gideceğiniz yere vardığınızda kapıdan çıkışta, pasaport memuru sizlere uçak biletleriniz, konaklama rezervasyonlarınız, geliş amaçlarınız hakkında çeşitli sorular sorabilmektedir. Bu soruların cevaplanması ve cevapların tatmin edici olması sizlerin yararına olacaktır. Aksi takdirde, pasaport memurunun sizi ülkeye almamak gibi bir yetkisi bulunmaktadır. Bu kontrolden geçtikten sonra valiz alma bölümünden valizinizi alıp havaalanından çıkabilirsiniz. 

Yurtdışına çıkarken yapmanız gerekenleri aktarmaya çalıştık. Eğer sizde bu deneyimi yaşamak ve İngilizce, Fransızca ve İspanyolca gibi bir çok dili öğrenmek için yurtdışında eğitim almayı isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bizlere bilgi istek formu ya da (0212) 227 0 227 numaralı telefon aracılığıyla ulaşabilirsiniz.


  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED