Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Yurtdışı Yüksek Lisans Bursları

Yurtdışı Yüksek Lisans Bursları

Lisans programınızı tamamladınız. Şimdi ise yüksek lisans eğitimi almak ve bunu yurtdışındaki prestijli okullardan birinde tamamlamak istiyor olabilirsiniz.

Yurtdışında yüksek lisans eğitimi size benzersiz bir deneyim sunar. Ancak eğitim maliyetleri öğrencilerin bu planlarını olumsuz etkileyebilir. Üniversiteler ise bu maddi sebepleri göz ününde bulundurarak çeşitli burs imkânlarıyla öğrencilere destek olur. Okulun burs fırsatlarından yararlanmak için iyi bir not ortalaması ve dil seviyesi en önemli kriterdir. Tabi talep edilenler bununla sınırlı değildir!

Yüksek lisans bursları scholarships, bursaries ve studentships olarak karşınıza çıkabilmektedir.

Scholarships, öğrencilerin akademik başarılarına bakılarak yaşıtları arasında rekabet ederek en iyi öğrencinin seçilmesi ve onun ödüllendirilmesi üzerine sunulan burslardır.

Bursaries, öğrencilerin yüksek lisans yapacak durumlarının az olması veya yeterli olmaması halinde destek amaçlı maddi yardıma ihtiyaç duyulması halinde sunulan burslardır.

Studentships ise doktora düzeyinde eğitim alan öğrencilerin proje çalışmalarına bağlı olarak sunulan burslardır.

Yurtdışına ulaşımın kolaylaşması ve dünya listelerinde üst sıralarda yer alan üniversiteler sayesinde yurtdışında eğitim tercihi her geçen yıl artmaktadır. Sadece lisans diploması günümüzde iyi bir gelecek için maalesef tek başına yeterli değil. Kariyerinizde yükselmek adına eğitim aldığınız bölümde veya okuduğunuz bölüme faydası olacak bir alanda uzmanlaşmanız önemlidir. Bunu yurtdışında bir üniversitede yapacak olmanız ise sizi rakiplerinizi epey geride bırakacaktır.

Yurtdışı yüksek lisans bursları başvurularında sizden istenen daha pek çok önemli doküman vardır. Toplam GPA skorunuz, motivasyon mektubunuz, CV’niz, referanslarınız, IELTS-TOEFL uluslararası geçerli dil yeterlilik belgelerinden birine sahip olmanız, vb gibi kişisel bilgilerinizi içeren ve başarılarınızı belgeleyen bu evrakların en iyi şekilde hazırlanmış olması rakiplerinizi elemenizde destek sağlayacaktır.

Burs başvuruları sırasında dünyanın pek çok yerinden sizin gibi binlerce öğrencinin aynı zamanda başvuru yapacağını ve sıkı bir rekabet içinde olacağınızı unutmayın! Başvuru belgelerinizin doğru biçimde ve zamanında hazırlanıp teslim edilmesi başvurularınızı destekleyen önemli etmenlerdendir. Başvuru yapacağınız üniversitelerin burs şartlarının neler olduğu ve uygun şartlarda hazırlandığından emin olmanız da gerekir.

Yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrencilere sunulan çeşitli burs olanakları bulunmaktadır. Yurtdışı master bursu kabul edilme oranı, başvuru yapan öğrencilerin kalitesine, verilen burs miktarına göre değişebilmektedir. Ayrıca başvurduğu programa ve kaç kişiye burs verilecek olduğuna göre de farklılık göstermektedir.

Yurtdışında burslu yüksek lisans programı başvuruları ülkelere göre de değişiklik göstermektedir. Yazımızın devamında sunulan burs imkânlarının detaylarından bahsedecek ve en uygun burs alternatifini seçebilmenize yardımcı olacağız. Ayrıca yüksek lisans burs başvuru şartları nelerdir? ve yüksek lisans burslarına nasıl başvuru yapmalısınız? Konularından da bahsediyor olacağız.

Başvurunuzu tek başına yapmak yerine tecrübeli eğitim danışmanlarından destek almanız süreci en sağlıklı şekilde geçirmenize yardımcı olacaktır. Başarınızı en doğru burs alternatifiyle değerlendirmeniz için sizi yönlendiren tecrübeli bir eğitim danışmanı ile çalışmanız kabul oranınızı ciddi oranda etkileyecektir.

Yurtdışı yüksek lisans eğitimi ile ilgili detaylı bilgi almak için buradan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yurtdışı Yüksek lisans bursları için gerekenler nelerdir?

Yurtdışı yüksek lisans burs şartları, kuruma göre ve sunulan burs alternatiflerine göre değişebilmektedir. İyi bir mezuniyet not ortalaması, Dil yeterlilik belgesi ve niyet mektubu (motivasyon mektubu) mutlaka talep edilmektedir. Ayrıca iş tecrübeleriniz, mesleki sertifikalarınız, alanınızla alakalı katıldığınız kurslar da önem taşımaktadır.

Not ortalamanız, dil yeterlilik belgeniz üniversitelere ve ülkelere göre değişiklik gösterir. Burs gerekliliklerinin detayları burs programları içeriğinde incelemenize sunulmuştur.

yurtdisi-yuksek-lisans-burslari

Yurtdışı yüksek lisans burs seçenekleri

Yurtdışında yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler çoğunlukla finansal desteğe ihtiyaç duyarlar. Şimdi sıra yıl bazında artarak değişen bu maliyetleri minimuma indirmek üzere sunulan yurtdışı yüksek lisans burs seçeneklerinden bahsetmeye geldi. Hangi ülkede burs başvurusu yaptığınıza, hangi alanda burs almak istediğinize göre burs kapsamı değişmektedir.

Sizler için pek çok yurtdışı yüksek lisans burs alternatifini aşağıda detaylandırdık.


Jean Monnet Burs

Jean Monnet Burs programı,1989 yılında hayata geçirilen ve Türkiye’nin saygın ve en köklü projelerinde biri olarak yürütülmektedir. En az 3 en fazla 12 ay sürelerde burs verilmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinde yer alan üniversitelerde araştırma veya yüksek lisan eğitim hakkı tanınmaktadır. Yılda 1 kez başvuru yapılabilir.

Burs kapsamında okul ücreti, yaşam giderleri, öğrenim materyalleri, gibi okulla alakalı ödemeler de bulunmaktadır. Üniversite son sınıf veya yüksek lisans öğrencisi olmak Joen Monnet bursu şartları arasındadır. Kamu çalışanları, özel sektör ve STK çalışanları, üniversitelerin akademik& idari personelleri de bu burs imkânından faydalanabilmektedir.

Avrupa birliği bursu olarak da kullanılan Joen Monnet Bursu ile ilgili daha detaylı bilgi için https://www.jeanmonnet.org.tr/tr-tr/ tıklayabilirsiniz.


Chevening Burs

Chevening bursu, 1984 yılından beri İngiltere’de yüksek lisans eğitimi almak isteyenlere sunulan küresel çapta bir burs programıdır. İngiltere hükümetinin uluslararası öğrencilere yüksek lisans eğitim süreçlerinde sunduğu bir programdır.

Chevening burs programı öğrencinin tüm masraflarını finanse etmektedir. Programdan faydalanabilmek için sizden istenen belgeleri zamanında sisteme yüklemeniz gerekir.

İngiltere yüksek lisans eğitimi ile ilgili detaylı bilgi için yazıya tıklayabilirsiniz.

Bu burs imkanlarından faydalanabilmek için Chevening bursu şartları yerine getirilmelidir. Kriterleri aşağıda maddeler halinde görebilirsiniz.

  • 1. Güçlü bir akademik geçmişe sahip olmak (Genellikle 2:1 GPA lisans diploması)
  • 2. En az 2 yıl iş tecrübesi
  • 3. Liderlik vasfına sahip olmak, hırslı olmak, azimli olmak
  • 4. Daha önce İngiltere’de burslu eğitim almamış olmak

Chevening burs ilgili detaylı bilgi için https://www.chevening.org/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


YLYS (Milli Eğitim Bakanlığı Bursu)

Milli Eğitim bakanlığı tarafından yürütülen yurtdışı lisansüstü burs programıdır. YLYS dünyanın en iyi üniversitelerinde yüksek lisans veya doktora programı yapmak isteyen öğrencilere destek olmaktadır. Açılımı Yüksek lisans öğrencileri seçme ve yerleştirme olan YLYS, bu zamana kadar farklı ülkelerdeki üniversitelerde yer alan öğrencilere burs vermiştir.

Meb yüksek lisans bursu, Imperial College London, Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Humbolt Üniversitesi Berlin, Cambridge Üniversitesi, vb. gibi pek çok prestijli üniversitedeki yüksek lisans ve doktora öğrencilerine tam burs vermektedir.

YLYS bursu kapsamında okul ücretlerinin tümü, ulaşım ve sağlık giderleri, okul materyalleri, sınav ücretlerinin tamamı bakanlık tarafından karşılanmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı bursu için aşağıdaki başvuru şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir.

  • 1. T.C vatandaşı olmak
  • 2. ALES’den en az 70 puan almak
  • 3. Lisans Diploması sahibi olmak
  • 4. En çok 30 yaşında olmak
  • 5. Diploma notu 4 üzerinden en az 2.50, 100 üzerinden ise 65 ve üstü almak

Milli Eğitim Bakanlığı yüksek lisans bursu ile ilgili bilgi için http://yyegm.meb.gov.tr/ adresini ziyaret ederek detaylara ulaşabilirsiniz.


TEV Bursu (Türk Eğitim Vakfı yurtdışı Yüksek Lisans Bursu)

Türk eğitim vakfı, 1969 yılından beri eğitim, hukuk, sağlık bilimleri, temel bilimler alanlarında yurtdışında yüksek lisans programları için burslar sunmaktadır. Maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere destek olan tev bursu ayrıca lisans ve doktora öğrencilerine de burs seçenekleri sunmaktadır.

  • T.C vatandaşı olmak,
  • 4.00 üzerinden en az 3.00 lisans not ortalamasına sahip olmak,
  • Daha önce burs imkânlarından faydalanmamış olmak,
  • Ücretli bir işte çalışmamış olmak, tev burs başvuruları arasında sayılabilmektedir.

Türk Eğitim Vakfı burs başvuru sürecinde mülakata girme zorunluluğu bulunmaktadır. Mülakat sonrasında gerekli evraklar TEV’e teslim alınır. Başvuru formu bilgilerine göre ön elemeye tabi tutulur ve tev bursu sonuç bilgileri sms/e posta ile gönderilir.

Türk Eğitim Vakfı Bursu başvuruları ile ilgili detaylı bilgi için https://www.tev.org.tr sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


British Council Bursu

British Council tarafından başlatılan British Council Burs Programı, İngiltere’de yüksek lisans eğitimi alacak öğrencilere sunulmaktadır. Her yıl 13 farklı Türk öğrenciye burs verilmektedir. Öğrencilerin her birine 10.000 Pound maddi destek sağlanır. British Council bursu toplam değeri yaklaşık 120.000 Pound olarak belirtilmektedir.

Great Scholarship, Mühendislik, Hukuk, İşletme, Bilgi Teknolojileri, Sanat ve Tasarım gibi daha pek çok alanda geçerlidir. Bu programlardan birine başvuru yapabilmek için;

  • T.C vatandaşı olmak
  • Başvuru yapacağınız üniversitenin akademik ve İngilizce dil gereksinimlerini yerine getirmek
  • Lisans diplomasına sahip olmak şartlarını sağlamanız gerekmektedir.

Great bursu başvuru tarihleri kurumlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Burslar Great Kampanyası, British council ve anlaşmalı üniversitelerle ortaklaşa finanse edilmektedir.

2021-22 yılında ise Türkiye’den öğrenciler 5 üniversiteye burs başvurusu yapabilmektedir.

  • 1. Anglia Ruskin University
  • 2. Cranfield University
  • 3. University of East Anglia
  • 4. University of Essex
  • 5. University of Glasgow

British Council Great yükseköğrenim burs programındaki diğer üniversiteleri incelemek ve detaylı bilgi almak için https://www.britishcouncil.org.tr British Council web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


Fulbright Bursları

Fulbright bursları, 1949 yılında 2 ülke arasında yapılan anlaşma kapsamında kurulmuş bir komisyondur. Türk ve Amerikan Halkı arasında eğitim ve kültür anlamında ortak bir anlayış geliştirmek üzere oluşturulmuştur.

Kurulduğundan bu yana, 6.500’in üzerindeki Türk & Amerikalı öğrenci ve akademisyene burs imkânı sunduğunu açıklamıştır. Bu program sayesinde öğrenciler kendilerini uluslararası alanda geliştirmektedir.

Fulbright Türkiye en fazla 2 akademik yıl destek sunmaktadır. 2.yıl destek alınabilmesi için ilk sene akademik başarı durumuna bakılmaktadır. Bir Akademik yıl için 50.000 Dolar’a kadar burs imkânı verilir. Ödemelere aylık yaşam masrafları, eğitim ücretleri ve sağlık sigortası dâhildir. Uçak gidiş-dönüş bileti de kurum tarafından karşılanmaktadır.

Fulbright yüksek lisans burs imkanından faydalanabilmek için;

  • Üniversite 3. veya 4. Sınıfta olmak
  • Mezunlar için 4.00 üzerinden ez az 3.00 Lisans diploma notuna sahip olmak
  • IELTS 6 veya eşdeğer sınav sonucuna sahip olmak
  • MBA, Pazarlama, Lojistik, ticaret, Mühendislik yönetimi alanlarında burs alabilmek içine n az 1 yıl iş tecrübesine sahip olmak ve Burs kabul edilirse Amerika’da eğitime başlayana kadar çalışmaya devam etmek gerekmektedir.

Fulbright bursları hakkında daha fazla bilgi için https://fulbright.org.tr/ adresini tıklayabilirsiniz.


Hollanda Scholarship

1 yıllığına ve yalnızca bir defa sunulan Holland Scholarship, kişi başına 5.000 Euro’luk maddi destek sağlamaktadır. 2.100’ün üzerinde program seçeneği sunan Holland Scholarship Lisans süreniz daha uzun olsa dahi sadece 1 yıllığına burs desteği vermektedir. Holland Scholarship, Hollanda Eğitim, Kültür & Bilim bakanlığı ile anlaşmalı üniversiteleri tarafından verilmektedir. Öğrencilerin AB üyesi olmayan ülkelerden başvurması gerekir.

Yüksek lisans eğitimi için başvurular Kasım ayı itibariyle başlayıp, Mayıs ayına kadar devam etmektedir.

Hollanda yüksek lisans burs programı başvurusu için,

  • Avrupa vatandaşı olmamak
  • Hollanda diplomasına sahip olmamak
  • Hollanda üniversitelerinden birine yüksek lisans başvurusu yapmış olmak
  • Seçtiğiniz üniversitenin akademik dil anlamında gerekliliklerini sağlamak gerekmektedir.

Hollanda’da burs alabileceğiniz bazı araştırma üniversiteleri ve uygulamalı Bilimler üniversiteleri

  • Tilburg University
  • University of Twente
  • Eindhoven University of Technology
  • Erasmus University Rotterdam
  • Leiden University
  • University of Amsterdam
  • Technological University Apeldoorn
  • The Hague University of Applied Sciences
  • Royal Academy of Art,The Hague
  • Amsterdam University of Applied Sciences
  • Rotterdam University of Applied Sciences
  • Amsterdam University of Arts

Holland Scholarship kapsamında yer alan tüm üniversiteleri görmek ve daha fazla bilgi edinmek için https://www.studyinholland.nl/ adresini tıklayınız.


Yurtdışı yüksek lisans programları hakkında tüm detaylı sorularınız için bilgi istek formu doldurabilir ya da bizimle buradan doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Dilerseniz randevu alarak ofislerimizi de ziyaret edebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED