Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Yurtdışı Eğitim - Yurtdışında Eğitim

Yurtdışı Eğitim Nedir? Neleri Kapsar?

Yurtdışı eğitim, öğrencilerin veya yetişkin insanların ana dillerinden farklı bir dilde eğitim almak üzere kendi ülkelerinin dışında tercih ettikleri eğitim türüdür. Yurtdışında eğitim almak gün geçtikçe artan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Küçük yaş gruplarındaki öğrencilerden yetişkin öğrencilere, mezunlardan çalışanlara çoğu kişi bu amaç ile yurtdışı eğitim danışmanlıklarına başvurmakta ve katılım göstermek istedikleri kurs doğrultusunda buralarda görev yapan eğitim danışmanlarından bilgi almaktadırlar. Bu uzun ve güzel süreçte ilk olarak yapılması gereken ne eğitimi alınacağına karar verme aşamasından geçmektedir. Bu eğitimler şu şekilde sıralanabilmektedir:

1. Yurtdışı Dil Okulları


Yurtdışı dil okulları denildiğinde aklımıza hemen dil eğitimi almak gelir. Giderek artan artı bir dil öğrenmenin önemini en basit anlatımıyla bir işe girerken, eğitim hayatında, bir yurt dışı seyahatinde ya da herhangi bir dizi/film izlerken dil sürekli insanların karşısına çıkmasıyla anlatabiliriz. Büyük önem taşıyan dil eğitimi, genel olarak eğitimi alınmak istenilen dilin konuşulduğu ülkelerde tercih edilmektedir. Bu durumun çeşitli nedenleri vardır. Örneğin, İngiltere’de dil eğitimi alınıyorsa ders çıkışlarında da İngilizce konuşarak, dil gelişimi sağlanabilmektedir. Dil okuluna giderek kısa sürede dil becerilerinin gelişmesinin yanı sıra gidilen yerin kültürü de tadılmakta, oranın yaşam tarzı tecrübe edilmektedir. 


2. Yurtdışı Yaz Okulları


Yurtdışı yaz okulları ile özellikle yaz aylarında yurt dışına seyahatlerde artış olmaktadır. Bu gidişler arasında yurtdışı yaz okullarının etkisi de oldukça büyüktür. Okulların tatile girmesi ile öğrenciler yurt dışı yaz okullarının yolunu tutmaktadırlar. Özellikle küçük yaş grupları için pek çok yaz kampı, dil okulları tarafından organize edilmektedir. Bu kamplarda öğrenciler yalnızca dil dersleri almamakta aynı zamanda, çeşitli aktivitelere ve gezilere katılmaktadırlar. Dilendiği takdirde, okulun sunduğu kurslar da göz önüne alınarak öğrenciler Futbol, Robotik, Tenis, Geleceğin Liderleri gibi pek çok konuda opsiyonel eğitimleri de alabilmektedirler. Küçük yaşlardan itibaren dile maruz kalan çocukların dili daha kolay öğrendikleri dil bilimciler tarafından öne sürülen bir olgudur. Bu nedenle aileler çocuklarının hem dil öğrenimi için hem de eğlence dolu bir yaz tatili geçirmeleri için onları yurt dışı yaz okullarına göndermeyi talep etmektedirler. 


3. Yurtdışında Lise Eğitimi


Yalnızca dil eğitimi ya da yaz kampları amacı ile değil, aynı zamanda güzel bir lisede kaliteli eğitim almak isteyen öğrenciler de yurtdışında lise eğitimini tercih etmektedirler. Yurtdışında lise eğitimi talep eden öğrencinin not ortalamasına, İngilizce ya da Almanca vb. dil yeterlilik düzey bilgisine, aldığı referanslara ve bazen bazı okullarda sunulan sınavlara girmesine gerek duyulmaktadır. Özellikle İngiltere, Almanya, Kanada ve Amerika gibi ülkeler lise eğitimi için tercih edilmektedirler. Öğrenciler A Level, IB, AP (Advanced Placement) gibi programlara tabi tutulmaktadırlar. Bu programlardan önce öğrencilerin yurt dışındaki programlara uyum sağlamaları amacı ile Pre-A Level, Pre-GCSE ve ESL gibi destek programları da uygulanmaktadır. Okullara kabul edilen öğrenciler, genel olarak aile yanı konaklaması ya da öğrenci yurdu gibi konaklama seçeneklerine sahip olmaktadırlar. Daha iyi bir lise eğitimi için yurtdışı lise eğitimi sıkça tercih edilen yurtdışı eğitim programları arasında yerini almaktadır. 


4. Yurtdışında Lisans Eğitimi


Uluslararası diplomaya sahip olmak isteyen lise mezunu öğrenciler belirli koşulları sağladıkları takdirde yurtdışında lisans eğitimine kabul edilmektedirler. Seçtikleri alanlar doğrultusunda gerekli belgeleri toplayıp, kabul alan öğrenciler buralarda eğitim almakta ve geleceğe emin adımlar ile ilerlemektedirler. Örneğin, İngiltere’de lisans eğitimi almış olan bir öğrencinin kendini geliştirmiş olması ile de herhangi bir iş başvurusunda tercih edilenler olarak ön sıralarda yer alması yüksek bir ihtimaldir. Aynı zamanda, yurtdışında üniversite eğitimi alan bir öğrenci farklı kültürler ile tanışıp farklı bakış açıları edinme fırsatını elde edebilmekte, akademik başarılarının yanı sıra dil becerilerini de geliştirebilmektedir. 


5. Yurtdışında Yüksek Lisans Eğitimi


Üniversite eğitimini tamamlamış bazı öğrenciler yüksek lisans eğitimlerine yurt dışında devam etme talebinde bulunmaktadırlar. Lisans eğitimi aldıkları bölüm de göz önünde bulundurularak yüksek lisans bölümlerine başvurular yapılmaktadır. Yurtdışında yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerde aranan bazı şartlar vardır. Bunlar arasında lisans eğitimi sonucu aldıkları not ortalaması, IELTS gibi İngilizce yeterlilik bilgisini ölçen sınav sonuçları, Amerika’da yüksek lisans eğitimi talep ediliyorsa GRE veya GMAT gibi sınavların sonuçları gösterilebilmektedir. Yurt dışında yüksek lisans eğitimi ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Buna örnek olarak Amerika’da yüksek lisans eğitiminin 2 sene, İngiltere’de yüksek lisans eğitiminin ise 1 yıl (bazı programlarda 15 ay) sürmesi verilebilmektedir. Öğrencilerin yurtdışında yüksek lisans tercih etmesi daha iyi bir kariyere sahip olması gibi etkenlere dayandırılmaktadır. 


6. Yurtdışında Diploma ve Sertifika Eğitimi 


Yurtdışında diploma ve sertifika eğitimi, lise eğitiminden sonra profesyonel eğitim almak, lisans eğitimi alıp kendini alanında ya da farklı bir alanda daha da geliştirmek veya lisans eğitimi sonrası yüksek lisansa devam etmek yerine diploma ve sertifika programları ile daha az maliyetli ve kısa süreli eğitim almak isteyen bireylerin tercih ettikleri programdır. Dil okulları, kolejler, ensititüler ve bazı üniversiteler yurt dışında diploma veya sertifika eğitimi sunmaktadırlar. Yurtdışı diploma ve sertifika eğitimi kapsamında; Mutfak Sanatları Programı’ndan Gazetecilik Programı’na, Kimya Mühendisliği Teknolojileri Programı’ndan Havacılık Sektörü Programı’na pek çok alanda eğitim hizmeti verilmektedir. 

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED