Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Work and Travel Şirketleri

En İyi Work and Travel Şirketleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaz boyunca çalışıp ve aynı zamanda tatil yaparak ülkeyi keşfetme fırsatını bulabileceğini work and travel programları hakkındaki tüm detayları bir önceki blog yazımız olan WAT - Work and Travel Nedir yazımızda paylaşmıştık. WAT - Work and Travel Nedir blog yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu yazımızda ise work and travel şirketleri ve work and travel süresince yapılacak işler hakkında bazı bilgilere değindik.

Work and Travel Şirketleri Hangileridir?

Türkiye’de Work and Travel programını sunan birçok danışmanlık şirketi bulunmaktadır ancak Amerika’da yer alan sponsorlarla ortaklaşa çalışan güvenilir bir work and travel şirketi ile yolunuza devam etmeniz bu program sürecini sağlıklı bir şekilde yürütebilmenizin tek yoludur.

ABD Başkonsolosluğu sayfasında yer alan Türkiye'deki work and travel şirketleri listesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca Amerika’daki sponsorların isim, şehir, adres ve telefon bilgilerinin sıralandığı listeye de buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. CIEE, bu sponsorlar arasında en köklü ve en güçlü olan kurumların başında gelmektedir.

Her ne kadar Amerikan Konsolosluğu yukarıda belirtilen danışmanlık şirketlerinin bilgisini paylaşmış olsa da şirketlerin itibarı ve WAT program sürecini ne şekilde yürüttükleriyle ilgili sorumluluk kabul etmediğinin altını çizmektedir.

Work and Travel Şirketlerini Neye Göre Seçmeliyim?

  • Sektörde uzun yıllardan beri danışmanlık hizmeti sunuyor olması
  • İyi referans sahibi, güvenilir bir şirket olması
  • Work and Travel programında deneyimli olması
  • WAT programının size tam ve doğru aktarılması
  • İş ve konaklama garantisi sunuyor olması
  • Amerika’daki köklü sponsor kurumlarla çalışması
  • Vize işlemleriyle ilgili detaylı bilgi vermesi şirketleri seçerken dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar arasındadır.


Ayrıca, WAT programı sunan şirketlerle ilgili work and travel ekşi sözlük’ten bilgi alabilir, öğrencilerin deneyimlerini paylaştıkları bu platform üzerinden yayınlanan yorumları okuduktan sonra şirket seçiminizi daha kolay hale getirebilirsiniz. Hangi work and travel şirketi ile ilerleyeceğinize, yılın ilk ayı olan Ocak’ta karar vermiş olursanız, erken kayıt olabilir ve diğer işlemlerinizi daha erken tamamlayabilirsiniz.

Work and Travel İş Listesi

Work and Travel’da, Full Placement ve Self Placement olmak üzere 2 farklı program türü bulunmaktadır. İlk defa gidecek olan öğrenciler, genellikle konaklama ve çalışılacak işin anlaşmalı şirketler tarafından belirlendiği Full Placement programını tercih ederken, daha önceden WAT deneyimi olanların seçtiği Self Placement programında ise öğrenciler işlerini kendileri ayarlamaktadır. Kendi işini ayarlamak ise ancak belirli kurallar çerçevesinde mümkündür. Her iki program türünde de Work and Travel’ın sunduğu fırsatlardan yararlanabilmek kişinin kendi çabasına ve isteğine bağlıdır.

Yalnızca Amerika’da geçerli olan WAT programı süresince genel olarak profesyonellik, diploma veya özel yetenek gerektirmeyen,

  • Konaklama işletmelerinde : Resepsiyon, Kat Görevlisi, Komi, Oda Temizlik Elemanı, Cankurtaran
  • Restoran & Fast Food & Süpermarket : Servis yardımcısı, garson, bulaşık elemanı, mutfak elemanı, reyon sorumlusu, genel alan sorumlusu
  • Eğlence & Su Parklarında : Bilet görevlisi, oyun operatörü, yeme içme sorumlusu, animatör,
  • Mağaza & Satış : Satış görevlisi, satış temsilcisi, depo sorumlusu, raf sorumlusu, kasa elemanı vb. alanlarda çalışma fırsatı sunulmaktadır.


Garsonluk, eğlence makinası operatörlüğü, cankurtaranlık, oyun operatörlüğü ve kasiyerlik en çok tercih edilen işler arasında yer alır.

Work and Travel İş Seçimi

İş tercihinizi yaparken İngilizceye seviyenize göre danışmanlık şirketiniz size iş tavsiyelerinde bulunur, eğer İngilizce bilginiz iyiyse müşteri iletişiminin fazla olduğu resepsiyon, garson, satış temsilcisi alanlarına yönelmeniz teklif edilirken, para kazanmak veya İngilizcenizi geliştirmek, çalışırken eğlenmek gibi hedefleriniz doğrultusunda farklı iş kollarına da yönlendirilebilirsiniz. İngilizce seviyeniz iyi olmasına rağmen konuşma pratiğiniz yoksa danışmanlık şirketleri size program öncesinde adaptasyon sorunu yaşamamanız ve pratik yapmanız için etkinlikler düzenleyebilmektedir.

Work and Travel İş Görüşmesi

Genel olarak iş seçiminizi yaptıktan sonra işvereninizle online olarak minimum 5 dakika süren Work and travel iş görüşmesi gerçekleştirmeniz gerekir. Sohbet tarzındaki bu görüşme işvereninizin sizi tanımasına ve İngilizce bilginiz hakkında bir fikir sahibi olmasına yardımcı olacaktır.

Amerika’da uzun yıllardan beri aynı bölgedeki iş kurumlarıyla çalışan danışman şirketler bazı iş kolları için işe uygun olduğunuza karar verebilir ve Amerika’daki işvereninizle birebir görüşmenize gerek kalmadan sizin job offer (resmi iş sözleşmesi) almanızı sağlayabilmektedir.

Job Offer (İş Sözleşmesi) Nedir?

Job Offer, iş görüşmenizin olumlu sonuçlanması durumunda bir gün sonra tarafınıza gönderilen, içerisinde iş adresi, saat başı alacağınız ücret, iletişime geçmeniz gereken yetkili kişi, çalışma tarihlerinizin yer aldığı resmi iş sözleşmesi belgesine verilen isimdir. İş sözleşmesi Amerika’daki sponsor şirketin sizin için özel olarak hazırladığı resmi iş teklifidir. Kontrol edip imzaladıktan sonra, vize alabilmeniz, Amerika’da sosyal güvenlik numarasına sahip olabilmeniz ve ülkenize döndüğünüzde Work and Travel vergi iadesi talep edebilmeniz için mutlaka yanınızda bulundurmanız gereken DS-2019 formunuz en geç 1 ay içerisinde sponsor firma tarafından size gönderilir, böylece geriye sadece J1 vizesine başvurmak kalır.

Work and Travel’da İkinci İşte Çalışabilir miyim?

Amerika’daki kültürel programınız sırasında sadece bir işte çalışma şartınız yoktur. Türkiye’de iken anlaşmasını yaptığınız iş yeriyle olan çalışma saatlerinde sorun çıkarmadığınız ve işinizi doğru yaptığınız sürece Amerika, work and travel 2.iş bulup çalışma konusunda sizi sınırlamıyor. İlk işinize devam ederken sosyal güvenlik numaranız size ulaştıktan sonra alışma sürecinin ardından kendinize bir iş daha ayarlayabiliyorsunuz.

Work and Travel’da Ne Kadar Para Kazanılır?

Work and travel maaş miktarı çalıştığınız eyalete, bölgeye ve iş koluna göre değişmektedir. Amerika’da maaşlar genel olarak 2 haftada bir olacak şekilde ödenir, aylık olarak ödeme yapılacaksa da bu önceden mutlaka belirtilir. Her eyalette asgari ücret farklı olduğundan dolayı öncesinde mutlaka kontrol etmeniz tavsiye edilir. Ayrıca ek mesaileriniz, ikinci işte çalışıyor olmanız gibi durumlar da kazancınızı etkilemektedir. Genel olarak haftada 32-40 saat arasında çalışma süreniz bulunmaktadır ve 2009 yılı itibariyle Amerika’da asgari ücret saat başı minimum $7,25 olarak ödenmekte ve işinize göre14 $’a kadar çıkabilmektedir. 40 saatin üstünde çalışmanız durumunda ise saat başı aldığınız ücretin 1,5 katını talep etme hakkınız olduğu da dikkate alınmalıdır. Bu hesaplara göre tek işte haftada 32 saat çalışarak vergi kesintileri hariç aylık en az $1024-$1792 bandında para kazanabilirsiniz.

Bu yazı yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Global Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak, WAT/Work and Travel programının herhangi bir aşamasında öğrencilere destek vermediğimizin altını çizmek istiyoruz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED