Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

TESOL ve CELTA Arasındaki Fark

TESOL ve CELTA Arasındaki Fark

Herkesin İngilizceyi öğrenmek için farklı birçok sebebi vardır. Kimisi dünyayı keşfetme amacıyla çıktığı yolda kendini daha rahat ifade etmek ve yepyeni kültürler öğrenmek için öğrenirken kimisi de çalışma hayatında fark yaratmak ve bir adım önce olmak için İngilizce öğrenmek ister. Bazı insanlar ise sahip olduğu İngilizce bilgisini yepyeni ve büyüleyici öğrenciler ile tanışmak ve onlara yeni beceriler kazandırmak var olan becerilerini geliştirmek amacıyla kullanmak ister.

İşte bu aşamada kendiniz için doğru İngilizce dil öğretim kursunu seçmek zor olabilir. Bizlerde bu yazımızda sizin için TESOL ve CELTA sınavları hakkında genel bir bilgi vermek istedik. Blog yazımızın içerisinde hangi konulara değindiğimizi ve konuların başlıklarını aşağıda görebilirsiniz.

TESOL Sertifikası Nedir?
CELTA Sertifikası Nedir?
TESOL Sertifikası Şartları Nelerdir? 
CELTA Sertifikası Nasıl Alınır / Şartları Nelerdir?
TESOL Sertifikası Ne İşe Yarar?
CELTA Sertifikası Ne İşe Yarar?
TESOL Sertifikası Ücreti
CELTA Sertifikası Ücreti


TESOL Sertifikası Nedir?

TESOL Sertifikası (Teaching English to Speakers of Other Languages) uluslararası tanınmış bir İngilizce öğretmeni olmanızı sağlayan eğitim programı niteliğindedir. Türkçe açılımı olarak “diğer dilleri konuşanlara İngilizce öğretme” olarak adlandırılan TESOL, ülkemizde de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından tanınmaktadır. Bu durum da sertifika sahibi bireylerin ülkemizde dil okulları, özel okul ve kolejlerde eğitim verebileceği anlamına gelmektedir.

TESOL Sertifikası Ne İşe Yarar?

Sıklıkla öğretmen eğitimi programı olarak da karşımıza çıkan TESOL, Kanada, ABD, Birleşik Krallık, Asya, Avrupa ve Güney Amerika ülkeleri tarafından kabul görmektedir. TESOL eğitimini başarı ile tamamlayan kişiler bu sertifika sayesinde birçok kurum ve okulda atama yolu ile İngilizce öğretmeni niteliğinde çalışabilmektedir. TESOL eğitiminizi İngiltere'de almayı planlıyorsanız ETC International College sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

TEFL ve TESOL sınavı birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir. Aslında amaç olarak birbirine benzeyen programı birbirinden ayıran bir temel fark bulunmaktadır.

TEFL ve TESOL Farkı

TEFL teknik olarak anadilin İngilizce olmadığı ülkelerdeki bireylere İngilizce öğretmeyi hedeflerken, TESOL İngilizcenin anadil olduğu ülkelerdeki ana dili İngilizce olmayan kişileri hedef almaktadır. Fakat TESOL sertifikasının uluslararası geçerliliği olması sebebiyle herhangi bir denklik sorunu yaşamadan ana dili İngilizce olmayan ülkelerde de İngilizce öğretmenliği görevi sürdürülebilmektedir.

Bu terimler uygulamada dünya genelinde birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir. Aslında TESOL ve TEFL terimlerinin aralarındaki farkı anlayabilmek, ilgili terimi duyduğumuz anda ki hangi ülkede bulunduğumuza bağlıdır.

TESOL Sertifikası Şartları

Aşağıda TESOL sertifikası için gerekli olan bazı şartları görebilirsiniz.

  • En az 2 yıllık ön lisans mezunu olmak yeterlidir.
  • Herhangi bir dil programından mezun olma gerektirmemektedir.
  • İngilizce dil yeterliliğinin ileri seviye olması gerekmektedir. (tavsiye edilen seviye C1’dir.)
  • Gerçekleştirilen TESOL kurs, eğitim ve sınavları başarıyla geçmek.


*Eğer yurtdışında çalışmak düşünülüyorsa lisans eğitimi bu konuda önemli rol oynamaktadır.

TESOL Sertifikası ve MEB Ataması

TESOL sertifikası milli eğitim bakanlığı tarafından da tanınarak ülkemizde kabul görmektedir. Sertifika sahibi kişiler liseler dışında MEB tarafından onaylanmış kurslar, dil okulları, etüt merkezleri, özel okullar ve kolejler gibi kurumlarda İngilizce öğretmenliği yapabilmektedir. Fakat MEB tarafından Türkiye’deki herhangi bir okula atama yapılmamaktadır.

TESOL Sertifikası Nasıl Alınır?

Dünyanın birçok yerinde TESOL sertifikası alabileceğiniz kurumlar bulunmaktadır. Kayıt olduğunuz kurumda alacağınız yüz yüze veya online eğitimleri ve sınavları başarı ile tamamlayarak sertifika almaya hak kazanabilirsiniz. Sertifika alma süreci sizin ihtiyacınız olan eğitime göre değişiklik gösterebilmektedir.

TESOL ücreti ihtiyacınız olan eğitim programına göre değişiklik göstermektedir. Fiyat bilgilendirmesi için sertifikayı almak istediğiniz kurumla iletişime geçmenizi tavsiye etmekteyiz.

CELTA Sertifikası Nedir?

CELTA, Türkçe açılımı ile “diğer dilleri konuşanlara İngilizce Öğretimi “ sertifikası olarak ilk 1962 yılında International House tarafından yetişkinlere İngilizce öğretimi amacıyla tasarlanmıştır. Adaylar CELTA kursunda kelime öğretimi, grammer, konuşma, dinleme, okuma ve yazma gibi becerileri öğrenmekte ve öğrencilere nasıl yaklaşılması, sınıfın nasıl yönetilmesi gerektiği gibi konularda eğitimler almaktadır.

CELTA Sertifikası Ne İşe Yarar?

CELTA Sertifikası, hiç öğretmenlik deneyimi olmayan veya az çok deneyim sahibi olan adaylara dünyanın farklı yerlerinde İngilizce eğitimi verebilmesine olanak sağlamaktadır. Sertifika veren kurumlar Cambridge Üniversitesi tarafından denetlenmektedir. CELTA eğitimini İngiltere'de almayı planlıyorsanız Bell English Londra Dil Okulu sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

CELTA Sertifikası Nasıl Alınır / Şartları Nelerdir?

CELTA sertifikası alabileceğiniz birçok kurum bulunmaktadır. Kayıt olduğunuz kurumda alacağınız yüz yüze veya online eğitimleri ve sınavları başarı ile tamamlayarak sertifika almaya hak kazanabilirsiniz. Sertifika alma süresi ihtiyacınız olan programa göre değişiklik göstermektedir. Genellikle 4-5 hafta süren kursu başarıyla tamamlandıktan sonra sertifika almaya hak kazanabilirsiniz. Kurs bitiminde yazılı bir sınav olmayabilir. Bunun yerine ödevler, stajyer öğretmen deneyimleri istenebilmektedir. Bu aşamalar Cambridge Üniversitesi denetçisi tarafından izlenmektedir.

Adaylar için en önemli şart ileri seviye İngilizce dil yeterliliğine sahip olmaktır. CELTA Sertifikası ücreti ihtiyacınız olan program süresine göre değişiklik gösterebilmektedir.

CELTA Kimler İçin Uygundur?

- Deneyim sahibi olmayan öğretmenler,

- Orta düzey deneyime sahip öğretmenler,

- İngilizce konuşma becerisine sahip olan kişiler,

- İngilizceyi seyahat ederken veya öğretmek amacıyla yola çıkan öğretmenler.

Bu yazı bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Size uygun sertifika programı hakkında daha detaylı bilgi için ilgili kurumlar ile görüşmenizi tavsiye etmekteyiz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED