Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

SEVIS Nedir? SEVIS Ücreti Ne Kadar?

SEVIS Nedir? SEVIS Ücreti Nasıl Ödenir?

SEVIS açılımı, Student and Exchange Visitor Information System’dir. Eğitim veya değişim programına katılmak üzere Amerika’ya F (akademik), M (mesleki) öğrenci vizeleri veya J değişim programı vizesi ile gidecek olan yabancı öğrencilerin tüm bilgilerini kayıt altında tutan internet tabanlı bir sistemdir.

SEVIS, Department of Homeland Security (DHS) bünyesindeki The Bureau of Immigration and Customs Enforcement (ICE) tarafından yönetilmektedir. ABD’de yer alan okullar ve sponsorlar, yabancı öğrencilerin tüm hareketlerini ülkede kalış süreleri boyunca internet üzerinden kontrol edebilmektedir.

1996 yılında yürürlüğe giren SEVIS, ülke içi güvenliği sağlamak ve 1 milyondan fazla göçmen olmayan öğrencinin ABD’ye yasal girişini kontrol etmek üzere geliştirilmiştir. Okullar ve sponsorlar öğrenci bilgilerini bu önemli izleme sisteminde düzenli aralıklarla güncellemektedir.

SEVIS sisteminde Amerika’ya giriş / çıkışlar, ABD’deki adres değişikliği, programın süresinin uzatılması, okul değişikliği, çalışma amaçlı gidildiyse çalışma programındaki değişiklikler gibi bilgiler yer almaktadır. Yabancı öğrencilerin bu sisteme kayıt olması zorunludur. Ancak bu yüksek standartlardaki güvenlik ve kontrol sistemine kayıt için belli şartları yerine getirmek gerekmektedir. SEVIS ücreti bu şartlardan biridir.

Kimler SEVIS Ücreti Ödemelidir?

SEVIS Ücreti (I-901 ücreti), DHS tarafından 1 Eylül 2004 yılından beri tahsil edilmektedir. Amerika’da eğitim almaya karar veren ve SEVP (Student and Exchange visitor Program) sertifikalı bir okuldan kabul alan öğrenciler için zorunludur. Ülkeye giriş yapabilmek için mutlaka ödemesi gereken bir tutardır.

Kimler SEVIS ücreti ödemelidir ile ilgili bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz.

- F ve M vizesi öğrencileri için başvuru öncesinde SEVIS ücretini mutlaka ödenmelidir.

- Amerika’da eğitim dışında vizesi bulunan ve durumunu F ya da M olarak değiştirmek isteyenlerin de yine SEVIS ücretini ödemeleri gerekecektir.

- 5 aydır Amerika dışında olan F veya M vizesi statüsündeki öğrenciler Amerika’da eğitimine devam edebilmek için yeniden SEVIS ücretini ödemelidir.

- F-1, M-1 veya J-1 vizesine bağlı olup, F-2, M-2 veya J-2 başvurusu yapacak olanlar SEVIS ücreti ödememektedir.

- Vize aldıktan sonra Amerika’da farklı bir üniversiteye geçmek isteyen öğrenciler yeniden SEVIS ücreti ödememektedir.

SEVIS Ücreti ödemesi gerekenler için Department of Homeland Security resmi web sayfasından ulaşabilirsiniz.

SEVIS Ücreti

Öğrenci ve değişim programı ziyaretçi bilgi sistemi olarak tercüme edebileceğimiz SEVIS’e kayıt olabilmek için bir ücret ödenmesi gerekmektedir.

Sevis ücreti, F ve M vizesi öğrencileri için 350 Dolar, J vizesi başvurusu yapacaklar için ise 220 Dolar olarak ödenmektedir.

SEVIS ücreti aşamasına gelene kadar bazı ön şartları yerine getirmeniz beklenmektedir. Yazının devamında SEVIS ücretinin nasıl ve ne zaman ödenmesi gerektiğiyle ilgili bilgiye ulaşabilirsiniz.

SEVIS ID (SEVIS Numarası)

SEVIS Numarası Amerika’da eğitim alacağınız kurum veya değişim ziyaretçi programı tarafından gönderilen kabul belgesinde yer alan 10 haneli bir numaradır.

SEVIS ID, N harfi ile başlamaktadır. SEVIS Numarası I-20 formu olarak bilinen ve okullar tarafından kabul edildiğinize dair resmi belgenin sağ üst kısmında yer almaktadır.

SEVIS ID Nasıl Alınır?

Amerika’da daha önce eğitim almamış olan öğrenciler genellikle SEVIS ID nasıl alınır bilemeyebilir.

Amerika’da eğitim almak isteyen öğrencilerin katılacakları programdan öncelikle resmi kabul belgesi alması gerekmektedir. I-20 ya da DS-2019 formu olarak bilinen bu kabul belgeleri vizeye başvurabilmek için ilk adım kabul edilebilir.

Kabul belgeniz danışmanlık aldığınız acente tarafından temin edilmektedir. Danışmanınız sizden banka hesap bilginiz, dil yeterlilik, pasaport vb. evraklar talep ederek, Amerika’daki okula / sponsora iletmektedir. Kabul almanız durumunda resmi I-20 ya da DS-2019 formunuz acentenize gönderilmektedir.

I-20 belgesi akademik, mesleki veya dil eğitimi alacak olan F ve M vizesi öğrencileri için hazırlanmaktadır. DS-2019 belgesi ise work and travel yapacak, J değişim ziyaretçi vizesi alacak öğrenciler için düzenlenmektedir. SEVIS ücretini ödemeniz için gereken SEVIS ID ya da SEVIS numarası bu belgede yer almaktadır. I-20 kabul belgesi eğitim detaylarınızı, kimlik bilgilerinizi, yıllık ortalama masraflarınızı, konaklama detaylarınızı içermektedir. I-20 kabul belgesinin düzenlenmesi 15-20 gün sürebilmektedir.

sevis-ucreti-ne-kadar

SEVIS ücreti nasıl ödenir?

Siz de Amerika’da ilk defa eğitim alacak olan öğrenciler arasındaysanız SEVIS ücreti nasıl ödenir sorusunun yanıtını mutlaka okumalısınız.

SEVIS ücretini ödeyebilmek için bir önceki başlık altında bahsettiğimiz üzere resmi kabul belgenizi almanız gerekmektedir. Sevis ücretini FMJFee.com adresi üzerinden online olarak kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Resmi web sayfası içerisindeki ödeme ekranına 10 haneli SEVIS ID haricinde istenilen bazı kişisel bilgilerinizi de girmeniz gerekmektedir. Ödeme dekontunu işlem sonrasında hızlıca alabilmeniz mümkündür.

SEVIS Ödemesini Western Union aracılığıyla da yapabilirsiniz. Western Union ile ödeme yapabilmek için I-901 Formu doldurmanız gerekmektedir. Western Union aracılığıyla ödeme aşamalarına ve yönlendirmelere burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz. Western union ile yapılan ödemeniz genel olarak 2-3 gün sonra onaylanmaktadır. Ödeme dekontuna ihtiyacınız olduğundan onay sonrasında vize mülakatınıza gidebilirsiniz.

Yukarıdaki ödeme yöntemlerinin haricinde kurye hizmeti ve Posta yoluyla ödeme alternatifi de sunulmaktadır. Posta yoluyla yapılan ödemelerin onaylanması 2 hafta sürebilmektedir. Kurye hizmeti ile yapılan ödemelerin teslimatı hızlı olsa da ücreti genelde posta tercih edenlere kıyasla daha fazladır.

SEVIS ödemesini sizin yerinize başkasının yapması da mümkün olabilmektedir.

SEVIS ücretini öderken destek almanız gerekirse (US)1-703-603-3400 hattı üzerinden veya fmjfee.sevis@ice.dhs.gov e-mail adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

SEVIS Ücreti Ne Zaman Ödenir?

SEVIS ücreti ne zaman ödenir derseniz, bununla ilgili kesin ve net bir tarihi bulunmamaktadır. Ancak ödemenizi etkileyecek bazı durumlar söz konusudur.

Resmi kabul belgesi olan I-20 / DS-2019 formu üzerinde yazan kayıt tarihinden en fazla 120 gün (4 ay) önce vizeye başvurmanıza izin verilmektedir. SEVIS ücretini ödemeden önce vize randevu almanız mümkündür ancak vize randevunuza gideceğiniz gün SEVIS fee (SEVIS Ücreti)’nin ödendiğine dair dekontu vize evrakları içinde sunmanız gerekmektedir.

Kısaca özetlemek gerekirse;

  • - Amerika’daki kurumdan I-20 / DS-2019 kabul belgesinin getirtilmesi
  • - Belgede yazan kayıt tarihine göre en geç 120 gün önce vize randevusunun alınması
  • - Kabul belgesinde yer alan SEVIS numarasıyla SEVIS ücretinin ödenmesi
  • - SEVIS ücretinin vize randevusundan önce ödenmesi, dekontun teslim alınması süreçleri takip edilmelidir.


SEVIS Ücreti Geçerlilik Süresi

Amerika’da öğrenci vizesine (F-1, F-3, M-1 veya M-3) ilk defa başvuracak kişilerin 1 yıl içerisinde yeniden başvuru yapması durumunda tekrar SEVIS ücreti ödemesi gerekmemektedir.

Vizeye başvurup red alan öğrenciler de daha önce ödediği SEVIS Fee ile yeni başvuru yapabilmektedir. SEVIS ücreti geçerlilik süresi 12 ay’dır.

Ancak F veya M vizesi statüsünde olmasına rağmen 5 ay ve daha fazla süredir. Amerika dışında bulunan öğrencilerin tekrar Amerika’da eğitimine devam edebilmek için yeniden SEVIS ücreti ödemesi gerekecektir.

Yaptığınız SEVIS ücretinin durumunu öğrenmek için FMJfee.com web sayfasında yer alan check I-901 butonunu tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

SEVIS Ücreti İadesi

SEVIS ücreti iadesi öğrencilerin merak ettiği konulardan biridir. Hangi durumlarda SEVIS ücreti iadesi alamayacağınızı yazının devamında ulaşabilirsiniz.

  • SEVIS ödemenizi yaptıktan sonra vize başvurusu yapmaktan vazgeçmeniz,
  • Vizenizin veya başvurunuzun reddedilmesi,
  • Amerika’ya girişinizin reddedilmesi,
  • Statü değişikliği yapma veya yenileme başvurunuzu geri çekmeniz halinde SEVIS ücretinizi geri alamazsınız.


Hangi durumlarda SEVIS iadesi alabileceğinizle ilgili bilgileri aşağıda inceleyebilirsiniz.

  • SEVIS ödemesini yanlışlıkla 1 defadan fazla yaptıysanız,
  • SEVIS ücretinden muaf bir değişim ziyaretçi programına katılım gösterdiyseniz ödemenizi geri alabilirsiniz.


SEVIS iade talebinde bulunmak için SEVP 'nin fmjfee.sevis@ice.dhs.gov e-mail adresine yazabilirsiniz. İade talebi sırasında makbuzda olduğu gibi SEVIS numaranız, adınız ve iade nedeniniz mutlaka yer almalıdır. Sizinle iletişime geçip daha detaylı bilgi alabilmeleri için e-posta adresi veya telefon numarası da eklemeniz gerekmektedir. SEVIS iadesi, ücreti kim ödediyse o kişiye yapılmaktadır. Kredi kartıyla veya hesap kartıyla yapıldıysa aynı hesaba geri ödenmektedir.

**Yukarıda yer alan yazı bilgilendirme amaçlı olup, Amerika İç Güvenlik Bakanlığı resmi sayfası dikkate alınarak hazırlanmıştır.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED