Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Schengen Vizesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen vizesi konusunda ayrıntılı bilgi edinmek için internet üzerinden araştırma yapabilirsiniz ya da konsolosluk iletişim hatlarını arayarak bilgi edinebilirsiniz. Bu yazı yalnızca bir yurt dışı eğitim danışmanlığı olarak Schengen vizesi konusunda küçük bilgiler verme amacı ile yazılmıştır.

Schengen vizesi, 5 Avrupa Birliği ülkesinin 1985 yılında imzaladığı Schengen Anlaşması ile ortaya çıkmıştır. Bu anlaşmaya göre anlaşma kapsamındaki ülkeler kendi içlerinde sınırlarını seyahat amacı ile kaldırmışlardır. Bu şu anlama gelmektedir; normalde başka bir ülkeye geçerken pasaport sahibi ve hatta bazen vize sahibi olmak gerekmektedir. Fakat bu anlaşma sayesinde üye ülkelerin vatandaşları doğrudan anlaşma halinde olan ülkelere giriş yapabilmektedirler. 

Schengen'e üye olan ülkelerden İspanya dil okullarında İspanyolca, Almanya dil okullarında Almanca, Fransa dil okullarında Fransızca öğrenebilirsiniz.

Schengen Vizesi Hangi Ülkeleri Kapsamaktadır?

Schengen Bölgesi Ülkeleri : Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan

* Schengen Vizesi vermeyen ancak Schengen Vizesine sahip olanların girebileceği ülkeler : Bulgaristan, Güney Kıbrıs, Hırvatistan, Monako, San Marino, Vatikan

Hangi Ülkeden Schengen Vizesi Almalıyım?

Türkiye bu ülkeler arasında bulunmamaktadır. Son yılların en çok tartışılan konularından biri olan Schengen bölgesi ve vizesi, maalesef ki şu an için Türkiye açısından olumlu sonuçlanmamıştır. Fakat Türk vatandaşı olup Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaport sahibi olan kişiler belirli süre kapsamında Schengen Bölgesi’nde bulunan ülkelere vizesiz giriş yapma fırsatına sahiptirler. Umuma mahsus pasaport (bordo pasaport) sahibi kişilerin Schengen ülkelerine giriş yapabilmeleri için vize almaları gerekmektedir. 

Herhangi bir Schengen ülkesinden tek girişli vize alınması halinde kişi Schengen bölgesinden çıkmadığı müddetçe farklı Schengen ülkelerini gezebilmektedir. Bunun yanı sıra çoklu giriş (multiple) verilen vizelerde kişi vize süresi boyunca farklı ülkeleri ziyaret edebilmektedir. (Schengen Bölgesi’nden çıksa da tekrar girebilir.)

Schengen vizesi alan kişinin hangi ülkeden Schengen Bölgesi’ne girecekse o ülkeden vize alması önemle tavsiye edilmektedir. Bu durum ihlal edilirse, örneğin İtalya’dan vize alıp giriş Fransa’dan yapılırsa, başka bir dönem vize alma talebi oluşturulduğunda bu durum karşınıza eksi bir hareketiniz olarak çıkacaktır. Bu durum da bir dahaki vize alış işleminizi zorlaştırabilecektir.

Schengen Vize Süreleri Ne Kadar?

Schengen vizesi konusundaki bir diğer konu da vize süreleridir. İlk kez Schengen vizesi alanlara genel olarak orada konaklanacağı süre kadar süre verilir. Bu süre vize alındıkça yani her alınan yeni vizede artış gösterebilmektedir.

Schengen vizesine başvururken sizden istenilen belgeleri toplamanız ve önceden aldığınız randevu ile yetkili kuruma bu belgeleri zamanında götürmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda, diğer vizelerde olduğu gibi bu vizeyi alabilmek için de belirli bir ücretin ödenmesi gerekmektedir. Hangi amaçla gideceğinize ve ne kadar süre kalacağınıza göre de başvuracağınız vize çeşidi farklılık gösterecektir.

Olumlu bir vize başvuru süreci geçirmek istiyorsanız, bu konuda detaylı araştırma yapmanızı ve gerekli belgeleri eksiksiz toplamanızı tavsiye ederiz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED