Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

SAT Sınavı Nedir? SAT1 ve SAT2 Farkı Nedir?

SAT Sınavı Nedir? Nasıl Hazırlanılır? 

Yurtdışında eğitim almak hayal olmasın!” Değişen sistemdeki adına pek hakim olamadığımız, bir zamanların “ÖSS”si sonrasında “YGS ve LYS”si olarak bilinen sınavlara girmesek de gitsek şöyle yurtdışında bir eğitim alsak dediğiniz anda çıkar karşınıza SAT. Amerika’da lisans eğitimi almak için girilmesi gereken bir sınav olmakla birlikte, dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde geçerliliği olan prestijli bir sınavdır. Peki nedir, ne değildir bu SAT? Yurtdışı eğitimi ya da Amerika’da lisans eğitimi için olmazsa olmaz mı? Gelin hep birlikte bir inceleyelim:

1926 yılında ilk defa The College Board tarafından düzenlenen SAT sınavı günümüze gelene kadar çeşitli isimler almış. İlk başta açılımı Scholastic Aptitude Test olan bu sınav, daha sonra Scholastic Assessment Test adıyla anılmaya başlanmış. Amerika’da lisans eğitimi almak isteyen lise son sınıf öğrencileri ya da lise mezunu kişiler bu sınava girerek çeşitli üniversitelere, yüksek okullara yerleşebiliyorlar. Amerika’da yılda 7 defa düzenlenen bu sınav, Türkiye gibi ülkelerde de yılda 6 defa belirli sınav merkezlerinde organize ediliyor. İstanbul’da bazı özel kolejler bu sınavı düzenleyen yerler arasında. Peki bu sınav Amerika dışındaki ülkelerde ne işe yarıyor? Türkiye’den örnek verecek olursak; yabancı uyruklu iseniz ve SAT’tan iyi bir puan almışsanız tüm kapılar sizlere açılıyor. Aslında bizim YGS ve LYS’ye benziyor gibi görünse de için de ALES’ten de biraz bir şeyler bulmak mümkün. Fakat yine de SAT, Türkiye’deki çoğu sınavdan farklı. Neden mi? Çünkü, ezberden olabildiğince uzak bir sınav olma özelliğini taşıyor. 


SAT Kaç Bölümden Oluşuyor?

İki bölümden meydana gelen SAT’ın ilk bölümü SAT 1, yani Reasoning Test (YGS gibi düşünün) sayısal ve sözel bölümden oluşmakta. 3 saat 45 dakika süren bu ilk oturumda matematik, geometri, eleştirel okuma ve yazma (İngilizce) gibi bölümler var. Her bölümün puanı 200 ile 800 arasında değişmekte. Amerika’da lisans eğitimi almak istiyorsanız bu bölümlerin hepsi çok önemli; fakat Türkiye’de yalnızca matematik, geometri ve eleştirel okumaya bakılıyor. Adı test olsa da aslında problemi çözme şeklinizin, düşünce ve kendinizi ifade etme tarzınızın, yaratıcı ve mantıklı olup olmadığınızın önemli olduğu SAT’ta kendinize karşı duyduğunuz güven, bugüne kadar neler yaptığınız, katıldığınız projeler, üyesi olduğunuz dernekler gibi maddelere de bakılmakta. 

İkinci bölüm olan SAT 2, yani Subject Test (LYS gibi düşünün), pek çok farklı akademik konulu testlerden oluşmakta. Biyoloji, kimya, fizik, Çince, Japonca vb. konularda yapılan sınavların skoru da 200 ile 800 arasında değişmekte. Türkiye SAT 2 sonucuna bakmadan öğrenci kabul ederken, Amerika’da lisans eğitimi için mutlaka birine bakılmakta. Hatta prestijli Amerikan üniversitelerinden bazıları iki akademik konulu test sonucu da isteyebilmekte. 

Her yıl Türkiye’de Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Mayıs ve Haziran aylarında düzenlenen bu sınavın sonucunun 2 yıl geçerliliği var. Testlerdeki şıkların sayısı 5 değil, 4 ve yanlış doğruyu götürmüyor. ALES’te olduğu gibi uzun paragrafların bulunması sizin fazlasıyla kitap okuyup, konsantre sürenizi genişletmenizi gerektiriyor. Yaratıcı yazma kısmında da dil bilgisinden öte, ne kadar akıcı ve etkileyici olduğunuz göz önünde bulunduruluyor. 

Genel olarak bakıldığında bilgi ve beceriyi ölçen bir sınav olarak görülen SAT; kısacası, Amerika’da üniversite eğitimi alacağım diyenler için kaçınılmaz bir sınavdır. Üstelik istediğiniz ülke ve şehirde girebiliyorsunuz, internetten yaptığınız başvuru doğrultusunda. 

Bilgi için, şu linke gidebilirsiniz: SAT hakkında bilgi

Ayrıca IELTS ve TOEFL sınavları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz lütfen tıklayın; TOEFL ve IETLS nedir, ne değildir?

Yurtdışında lisans, yüksek lisans ve mba programları için İngiltere'nin en prestijli üniversiteleri ile çalışmaktayız. İngiltere'de üniversite eğitimi almak isteyenler bilgi istek formu doldurarak ya da bizlere (0212) 227 0 227 numaralı telefondan ulaşabilir.

*** Dipnot: Bu yazı bilgilendirme amaçlı olup, Amerika'daki üniversitelerle çalışmadığımızı, SAT sınav ve başvuru merkezi olmadığımızı önemle bildirmek isteriz.


  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED