Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Kanada'da Sınavsız Üniversite Eğitimi İmkanı!

Kanada'da Sınavsız Üniversite Eğitimi İmkanı!

Eğitim hayatımız boyunca öğrendiklerimiz belirli aralıklarla test edildi. İlkokul, ortaokul, lise, üniversite derken saatlerce süren sınavlara boğulduk. Bir sonraki adım için hep bir sınava girmek zorundaydık; tüm hayatımızı etkileyen o en büyük sınava. Türkiye’deki eğitim sisteminin aksine; Kanada’da Üniversiteler ve Kolejler sınav şartı olmadan öğrencileri not ortalamalarına göre kabul ediyor. Üniversitelere giriş için not ortalamanızın B(70-80) olmalı; Kolejler içinse C(55-60) olmalı.

Üniversite ve Kolej(College) Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kanada'daki Kolejler ve Üniversiteler arasındaki en büyük fark; kolejler kariyer odaklı olurken, üniversitelerin teori odaklı ve araştırmaya yönelik olmasıdır. 2,3 ve 4 yıllık programlara sahip olan Kolejlerde, aynı zamanda 1 ya da 2 yıllık post graduate programlar da mevcuttur. Bu programlarda, 2 yıllık teknisyenlik, aşçılık, insan kaynakları, işletme gibi bölümler de vardır. Bu bölümlerde staj yapmanız da gerekir. Bu sayede okurken aynı zamanda iş tecrübeniz de olmuş olur. Bunun dışında, eğer herhangi bir dil eğitim programına dahil değilseniz diliniz yeterliyse, kendi asıl programınıza başlar başlamaz çalışmaya da başlayabilirsiniz. Eğitim sürecinde part-time 20 saat çalışma izni veriliyor. Fakat, mezun olduktan sonra eğer 1 senelik bir bölüm bitirdiyseniz 1 yıl full-time çalışabiliyor; 2 senelik bir bölümü bitirdiyseniz 3 yıla kadar çalışma izni alabiliyorsunuz. Kanada'daki kolejler sizi direk iş hayatına hazırladığı için okulun bulunduğu bölgedeki endüstrinin ihtiyacına göre programlar mevcuttur. Örneğin Niagara College Welland’de bulunmaktadır. Bulunduğu bölge itibariyle şarap çok fazla vardır. Bu sebeple, bu bölgenin en çok tercih edilen programı Şarap Teknisyenliği’dir. Üniversiteler ise 4 yıllık bölümlerden oluşur. Teori odaklı, araştırmaya yönelik bölümleri içerir. Ücret olarak Kolejlere göre fiyatları daha yüksektir. Kanada'daki kolejlerin ücretleri 15.000-30.000 CAD (Kanada Doları) arasında değişirken, üniversitelerde ücretler 22.000-50.000 CAD arasında başvurulan bölüme ve okula göre değişiklik göstermektedir.

Pathway Programı

Eğer ingilizceniz yeterli seviyede değilse ve Türkiye’de Hazırlık eğitimi almadıysanız o zaman böyle durumlarda Pathway Programı sunuluyor. Pathway programı, öğrencileri Kanada’da College ya da üniversite programlarına hazırlar. Çünkü eğitim sistemi çok farklı olduğundan bir geçiş programı olan Pathway Programına ihtiyaç duyuluyor. Sunulan birkaç farklı program vardır: Bunlardan ilki dil okullarında verilen pathway programıdır. Öğrenciyi bir okula şartlı kabul alırlar. Program bittikten sonra başvuru yaptıkları kolej ya da üniversiteleri garanti etmiş olurlar. Bu program sayesinde öğrenciler, Kanada'da eğitim sistemini, essay yazmayı, grup çalışması yapmayı, araştırma yapmayı ve okula girmeyi sağlamanın dışında okulda nasıl başarılı olacaklarını da öğrenmiş oluyorlar. İngilizcesine pek güvenmeyenler için önce gelip üniversiteye geçiş programlarında akademik olarak Kanada’nın sistemine uyum sağlayıp ondan sonra  Kanada dil okullarından herhangi bir sınava girmeden anlaşmalı okullara geçiş yapabilmektedirler. Dil okullarının yanında üniversitelerde de pathway programları var. Kolej ve üniversiteler de kendi pathway programlarını sunuyorlar. Kolej ve üniversitelerdeki pathway programları daha uzun ve daha pahalı. Bazı üniversitelerde hazırlık programları var. Öğrenciler dil ve bölüm için akademik dersleri bir arada alıp daha sonra bölüme geçebiliyorlar.

Ayrıca, mesleki sertifika ve diploma programları da mevcut. Bunlar liseden sonra başvurulan programlardır. Örneğin Türkiye’de makine mühendisliği bölümünden mezunsunuz ama kariyerinizi Kanada’da aşçılık ile değiştirmek istiyorsunuz. Benzer bir durumda hem lise hem de üniversite transkripti ile istediğiniz okula başvuru yapabiliyorsunuz. Başvuru yaptığınız bölümün istediği ders lise transkriptinizde olmayıp üniversitenin dersleriyle uyumluysa kabul ediliyorsunuz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED