Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere'de MBA ve Çalışma İzni

İngiltere'de 1 Yılda MBA Diploması + 2 Yıl Çalışma İzni

Liderlik, yönetim, finans, ekonomi, girişimcilik, iletişim ve pazarlama becerilerinizi geliştirip daha üst çıkartabileceğiniz yurtdışı MBA (Master of Business Administration) eğitiminizi toplam 1 yılda tamamlayabileceğinizi biliyor muydunuz? İngiltere’de MBA programına katılıp çalışma iznine sahip olabilirsiniz. Ayrıca mezun olduktan sonra toplam 2 yıl tam zamanlı çalışma izni ile İngiltere’de kalıp kariyer hayatınıza orada devam edebilirsiniz.

İşletme yönü daha zayıf olan özellikle mühendislik çıkışlı ya da kurumsal şirketlerde üst düzey pozisyonda çalışmayı hedefleyen öğrencilerin tercihi yurtdışı MBA programlarından yana oluyor. Amerika, Kanada gibi ana dili İngilizce olan ülkelerde MBA programlarının çoğunluğu 2 sene sürerken İngiltere’de sadece 1 senede MBA programınızı tamamlayabilirsiniz! Bu sayede hem zaman hem de maddi açıdan ciddi tasarruf edebilirsiniz. Yurtdışı MBA programlarında genellikle minimum 2 yıllık iş tecrübesi beklenirken İngiltere’de pek çok üniversite yeni mezun olan ya da olacak olan adayları da programlarına kabul etmektedir.

Yurtdışı MBA programına katılacak olan adayların akıllarından birçok soru işareti oluyor. En çok merak edilenler ise; MBA diploması ile neler yapılabileceği, size neler kazandıracağı, Program kabul şartları ve MBA programı ile Master arasındaki farklardır.

Yurtdışı MBA Programının Size Kazandıracakları

Gün geçtikçe iş hayatındaki rekabetçi ortam artıyor. Üniversite mezunu olan adaylar veya iş tecrübesine sahip adaylar bile diğer iş arayanlar ile rekabet edebilmek veya mevcut oldukları pozisyonunda yükselmek/ daha iyi bir konuma gelmek için yurtdışı MBA programlarını tercih ediyor. MBA programları size daha üst düzey iş imkânı sunmanın veya kendi işletmenizi kurmanın ilk adımını atmanıza yardımcı olacak. Yurtdışı MBA programının size kazandıracaklarını kısaca detaylandırmak gerekirse;

  • Daha iyi kariyer fırsatları
  • Yönetim becerilerini geliştirmek
  • Network ağınızı zenginleştirmek
  • Kişisel güvenirlik ve marka oluşturma
  • Girişimcilik, Pazarlama, Ekonomi, Finans, Liderlik, İletişim ve Kişilik becerilerinizin geliştirilmesi
  • Endüstri bağlantıları kurma


MBA ile Master Arasındaki Farklar

Yeni mezun olan ya da iş hayatında olup eğitimini bir adım daha ileri seviyeye taşımak isteyen öğrenciler MBA ile farklı bir alanda yüksek lisans arasında bir ikilemle karşı karşıya kalırlar. Yurtdışı MBA veya lisans eğitimi aldığınız bölüme yönelik sunulan yurtdışı Master programları arasında bazı farklılıklar vardır. Bu farkları bilmek ve anlamak sizin ihtiyacınız için en uygun programa karar verirken oldukça önemlidir. MBA ile Master arasındaki farklılıkları şu şekilde belirletebiliriz;

1- Kazanacağınız Beceriler;

MBA programları rekabetçi iş hayatında sizi profesyonel bir yönetici haline getirmek için tasarlanmıştır. Master programlarının ise birçoğu akademik odaklıdır. Yani, MBA programı mesleki becerilerinize daha odaklıyken master programları akademik becerilerinize odaklıdır.

2- Öğrenim Tarzı;

Master ve MBA program arasındaki bir diğer önemli fark öğrenim tarzıdır. Master programlarında sınıf içi dersler, seminerler, sunum ve iş teorilerine odaklanma vardır. MBA programlarında ise iş hayatında olabilecek muhtemel tartışmalar ve akabinde ortaya çıkacak olan problemlerin çözümleri ile birlikte gerçek iş hayatından örnekler ele alınır. Olabilecek muhtemel problemler ve diğer çalışmalar genellikle küçük gruplar halinde tartışılır, analiz edilir ve ağırlıklı olarak teorik değil pratik eğitim alırsınız.

3- Konuların Kapsamı;

MBA programlarında konular genelleştirilir ve iş dünyasının her alanında temel bilgilerinizi geliştirir. Finans, muhasebe ve diğer alanlarda karşılaşacağınız farklı senaryolar konusundaki mesleki becerilerinizi geliştirir. Ayrıca son zamanlarda MBA programları dijital pazarlama, girişimcilik, tedarik zinciri yönetimi, yenilebilir enerji ve proje yönetimi vb. gibi farklı alanlarda da karşımıza çıkmaktadır. Tercih edilecek spesifik program ile bir arada verilen MBA programlarının master’dan farkı ise bu alanlarda çalışan profesyoneller için tasarlanmış olmasıdır.Master programlarındaki konular ise örneğin insan kaynakları veya pazarlama gibi konuları daha ayrıntılı olarak ele alır ve sadece o konu hakkında bilgi verir.

4- İş Deneyimi;

Bazı üniversiteler MBA programına katılacak olan adaylardan minimum 2 yıl veya 3 yıl tam zamanlı iş tecrübesine sahip olmasını beklerken, Master programlarına başvuru yapacak olan adaylarda böyle bir şart aranmamaktadır. Ancak bazı üniversitelerde iş tecrübeniz olmasa dahi MBA programına katılım gösterebilirsiniz.

5- Kariyer Hedefi

Her iki programdan da çok çeşitli istihdam olduğundan dolayı farklı fırsatlardan faydalanabilirsiniz. Ancak özellikle gelecek iş hayatında CEO, Genel Müdür, Yönetim kadrosunda yer almayı veya kendi işletmenizi kurmak istiyorsanız MBA programını tercih etmek sizin için çok daha doğru bir seçenek olacaktır. Eğer Direktör, Müdür, CFO vb. gibi pozisyonlarda çalışmayı hedefliyorsanız spesifik bir alanda tercih edeceğiniz Master programları sizin için uygun olacaktır.

MBA Programı Kabul Şartları

Bir yurtdışı MBA programı denildiği vakit akla ilk gelen şartlardan biri adayın tam zamanlı iş tecrübesine sahip olup olmadığıdır. Ancak İngiltere’de yer alan bazı üniversiteler iş tecrübesi olmayan adayları da programlarına kabul etmektedir. Programa üniversite son sınıfta olan ve henüz mezun olmayan adaylar da başvuru yapıp, şartlı kabul alarak yerlerini ayırabilir ve mezun olur olmaz programa hemen başlayabilirler. Böylece vakit kaybından etkilenmezler. Yurtdışı MBA programına katılmak isteyen bir adaydan talep edilen ilk 3 şart ise;

  • Minimum 2.40 ve üzeri Lisans GPA skoruna sahip olmak
  • İleri düzey İngilizce seviyesi (Minimum IELTS 6,0 ya da karşılığı TOEFL, Pearson, Duolingo vb. gibi bir test ile İngilizce seviyenizi kanıtlanmanız talep edilmektedir)
  • Toplam 2 yıl ya da 3 yıllık tam zamanlı iş tecrübesine sahip olmak (** Bazı üniversiteler iş tecrübesi olmayan adayları da kabul etmektedir)


Geleceğinize yön verecek olan yurtdışı MBA programları ile eğitim hayatınızı en üst düzeye çıkartmak sizin elinizde! İngiltere MBA programları veya İngiltere Yüksek Lisans eğitimi hakkında daha detaylı bilgi almak için bizleri arayabilir, randevu alarak ofislerimizi ziyaret edebilir veya bilgi istek formu doldurarak sizinle iletişime geçmemizi sağlayabilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED