Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngilizce Kelime Ezberlemenin Püf Noktaları

İngilizce Kelime Ezberlemenin Püf Noktaları

İngilizce konuşabilmek için yalnızca dil bilgisine hakim olmak yeterli değildir. Bunun yanında, ne kadar fazla kelime bilinirse o kadar akıcı konuşabilirsiniz. Tıpkı anadilimizde konuşmak için kelimelere ihtiyaç duyduğumuz gibi.

Peki, binlerce kelime nasıl ezberlenir?

        1.   Liste yap!

      Öğrenmek istediğin kelimelerin her hafta bir listesini yap. Her ay öğrenmen gereken kelime sayısı hedefin olsun.  

           2.   Post-it kullan!

       Basit kelimeler ile başlayalım. Günlük yaşamında kullandığın her nesnenin üzerine İngilizce karşılığını post-it’e yazıp üzerlerine yapıştırabilirsin. Sürekli göz önünde olan kelimeleri ister istemez öğrenmiş olacaksın, ezberlemiş değil. Bu sayede daha kalıcı olacak.

           3.   Hikaye kur!

Yeni öğrendiğin bir kelimenin Türkçe veya İngilizce karşılığını aklına getirerek zihninde bir hikaye oluşturabilirsin. Örneğin; “engineer” kelimesinin Türkçe karşılığı “mühendis”. “Engin dayım ailenin tek erkek çocuğu. Üniversite sınavında büyük bir başarıyla girdiği mühendislik bölümünü 4 yılda bitirdi. 4 yıl sonunda çok başarılı bir mühendis oldu.” şeklinde hikayeler kurabilirsin.

      4.    Çağrışım! 

Bazı İngilizce kelimelerin akılda kalması çok güç olabiliyor. Böyle kelimeler için sana istediğin karşılığı çağrıştıracak cümleler bulabilirsin. Örneğin; “abondon” kelimesinin Türkçe karşılığı“vazgeçmek, terk etmek”. “Çok abandın, vazgeç! Masayı kıracaksın!” Yalnızca biraz beyin fırtınası.

       5.    Kendini ödüllendir!

Her hafta için belirlediğin öğrenmen gereken hedef kelime sayısına ulaşırsan kendini ödüllendir. Küçük bir çikolata ya da alışveriş ile kendini şımartabilirsin. Motivasyon önemli.

        6.    5 duyu organını kullan!

Öğrenmek istediğin kelimeleri önce yaz. Tekrar tekrar yaz ki beyninde iyice kodlansın. Ardından nasıl telaffuz edildiğini dinle. Sıra sende. Şimdi kelimeleri sesli oku. Kelimenin içinde geçtiği bir cümle kur ve bu cümlenin hayalini zihninde canlandır. Beynin bu kelimeyi görmüş duymuş ve tecrübe etmiş olacak. Böylece kelimeyi daha kalıcı bir şekilde öğrenmiş olacaksın.

 7.    Cümle kur!

Kelimeler tek başlarına bir anlam ifade etmez. Bu nedenle, dil kelime değil, cümlelerden oluşur. Bu yüzden, bol bol cümle kurmak ya da örnek cümleleri okumak gerekiyor.

 8.   Mobil Uygulamalar!

Playstore ya da Appstore’da binlerce kelime ezberleme,hafıza teknikleri üzerine uygulamalar bulabilirsin. Böylece, günde yalnızca 5 dakikanı ayırıp 1 ayda tahmin ettiğinde daha fazla kelime öğrenmiş olursun.

       9.    Tecrübe!

Öğrendiğin kelimeleri kendinle özdeşleştir. Tecrübe ettiğin hayatına dahil ettiğin her şeyin kolay öğrenildiği gibi İngilizce’de de aynı şey söz konusu. Farkında olmadan bir sürü kelimeyi öğrenmiş olacaksın bile!

      10.    Dinle, İzle, Söyle, Tekrar et!

Son olarak öğrendiklerini pekiştirmek adına bol bol oku. Yabancı şarkılar dinle ya da yeni bir yabancı diziye başla. Duyduğun ne  kadar kelime varsa hepsini not alman gerekebilir. Birçok kalıbı, kelimeyi bu şekilde kolaylıkla öğrenebilirsin. Veya öğrendiklerini yurtdışında bir dil okulunda pekiştirebilir, farklı ülkelerin kültürleriyle öğrendiğin kelimeleri daha kalıcı hale getirebilirsin. Yurtdışındaki dil okulları hakkında detaylı bilgi için  +90 212 227 0 227 telefon numarasından  bize ulaşabilir ya da bilgi istek formunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsin.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED