Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Harçsız Öğrenci Pasaportu

Harçsız Öğrenci Pasaportu Hakkında Tüm Detaylar

Harçsız öğrenci pasaportu, 25 yaşının altında bulunan ve eğitim öğretim hayatına devam eden öğrencilerin herhangi bir harç ücreti ödemeden alabilecekleri bir pasaport türüdür. Umuma mahsus pasaport yani bordo pasaporttan tek farkı harç ücretine tabii tutulmamasıdır.

Harçsız Öğrenci Pasaportunu Kimler Alabilir?

Bir diğer deyişle harçsız umuma mahsus pasaportu olarak da bilinen pasaportu kimler alabilir ve harçsız öğrenci pasaportu şartları nelerdir :

  • 25 yaşını doldurmamış aktif öğrenciler
  • Uçuş ekibi personelleri
  • Kültürel, ticari veya sosyal bir fayda amacıyla gidenler ve yüksek lisans, doktora eğitimi görmek isteyenler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından izni bulunanlar
  • Spor, gezi, ticari, kültürel veya sosyal bir mefat içeriğinde Rektör, Dekan veya Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü tarafından geçerli bir izni bulunanlar
  • Herhangi bir harç bedeli ödemesine tabi tutulmaksızın defter bedeli ödeyerek harçsız öğrenci pasaportu alma hakkına sahiptirler.


Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

Harçsız öğrenci pasaportu nasıl alınır, 25 yaşını henüz doldurmamış bir öğrenciyseniz, harç ücreti ödemeden pasaport alabilmeniz için https://randevu.nvi.gov.tr internet adresinden veya Alo 199 (Çağrı Merkezi) üzerinden randevu almanız gerekmektedir. Randevu sırasında pasaport türlerinde öğrencilere özel olarak özellikle belirtilen bir pasaport bulunmamaktadır. Randevu aşamasında bordo pasaport başvurusunda bulunmanız ve bu durumu Nüfus Müdürlüğündeki görevli kişilere bildirmeniz gerekmektedir.

Bunun beraberinde randevu tarihinizde T.C kimliğinizi ve öğrenci belgenizi yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Öğrenci olduğunuzu beyan eden belegeler dışında diğer evarklarınızla birlikte 25 yaşına kadar geçerliliği bulunan pasaportunuza sahip olabilirsiniz. Fakat 24,5 yaşını geçtiyseniz harçsız öğrenci pasaportundan maalesef ki faydalanamazsınız. Bunun sebebi ise, harçsız öğrenci pasaportu süresi başvurularında pasaportları en az 6 ay verildiğinden dolayı pasaportların geçerlilik süreçlerinin minimum 6 ay olmalıdır. Dolayısıyla harçsız öğrenci pasaportu başvuru gününüz ile 25 yaşınızı dolduracağınız gün arasında en az 6 ay olması gerekmektedir. Bunların dışında harçsız öğrenci pasaportu için hangi belgeler gerekli diye soracak olursanız işte sizlere harçsız öğrenci pasaportu için gerekli belgeler :

- T.C kimlik kartı, geçici kimlik belgesi veya nüfus cüzdanı

- Son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf

- Öğrenci Belgesi (Başvurunuz sırasında sistemde öğrencilik durumunuzun doğrulanması halinde herhangi bir belge talep etmeyebilirler)

 - Başvuru öncesi PTT şubeleri, anlaşmalı bankalar veya Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi olan https://ivd.gib.gov.tr web sitesinden de harçsız öğrenci pasaportu ödemesini gerçekleştirebilirsiniz. (Ödeme bilgileri detaylarına sistemden kontrol sağlanabilir başvurunuz sırasında herhangi bir dekont ya da makbuz talebinde bulunmayabilirler)

- Daha önceden alınmış bir pasaportunuz var ise ve iptalini henüz gerçekleştirmediyseniz başvuru esnasında yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.

- Ergin olmayan veya başvurusu kısıtlı olan kişiler için yasal temsilcilerinde randevu tarihinde Nüfus müdürlüğünde bulunmaları gerekmektedir. Fakat başvuru merkezinde bulunamamaları gibi bir durumda ergin olmayan kişi için muvafakatname mutlaka bulundurulmalıdır.

- İstenilen belgeler değişkenlik gösterebileceği gibi güncel ve detaylı olarak T.C. İç İşleri Bakanlığının Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde görüntüleyebilirsiniz.

Öğrenci pasaportu kaç günde çıkar, başvurunun sonrasında çoğunlukla 5-7 iş günü içerisinde vermiş olduğunuz adrese PTT kargo tarafından tarafınıza ulaştırılmak üzere yola çıkıyor olacaktır. Tabi dilerseniz pasaportunuzu PTT kargo şubesinden bizzat kendiniz de alabilir, pasaportunuzun geleceği tarihlerde vermiş olduğunuz adreste bulunmayacaksanız sizin yerinize pasaportunuzu alacak kişilerin bilgilerini de başvuru aşamasında belirterek sizin dışınızda yetki verdiğiniz bir diğer kişiye de teslim edilebilmesini sağlayabilirsiniz.

Açık öğretim Öğrencileri Harçsız Pasaport Alabilir mi?

Açık öğretim öğrencileri harçsız pasaport alabilir mi, bu haktan yararlanabiliyorlar mı bu tarz sorularda oldukça merak edilen konular olmaktadır. Açık öğretim öğrencilerini de bu durum kapsıyor mu diyecek olursanız, evet ikinci öğretim, açık öğretim ve uzak eğitim kapsamında lisans, ön lisans veya lisansüstü düzeylerde eğitim görüyor ve 25 yaşını almamış aktif öğrenci iseniz sizlerde harçsız öğrenci pasaportunda sadece defter bedeli ödeyerek faydalanabilirsiniz.

Harçsız Öğrenci Pasaportu Ücreti

Harçsız öğrenci pasaportu ücreti, pasaport başvurularında hususi ve hizmet damgalı pasaportlar dışında diğer pasaportlar defter ve harç bedeli ödemekle yükümlüdürler. Bunun beraberinde eğitim öğretime devam eden ve 25 yaş altında bir öğrenci iseniz harç bedeli ödemeden sadece defter bedeli ödemeniz yeterli olacaktır. Pasaport süreleri 6 ay, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl ve 4-10 yıl olarak verilmektedir. Her bir süre için ise farklı miktarlarda harç ücretleri ödenmektedir. Harçsız öğrenci pasaportu ne kadar, harçsız öğrenci pasaport başvurusunda bulunuyorsanız harç ödemesinden muaf olduğunuz için defter ücreti dışında bir ödemeye tabi tutulmamaktasınız. Defter ücreti için ödemeniz gereken miktar 790.00 TL olup 2024 yılı için geçerlidir. Her yıl güncel defter ücretleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından güncellenmektedir

Harçsız Öğrenci pasaportu ile Nerelere Gidilir?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi Bordo pasaporttan tek farkı harç bedelinden muaf olmanız durumudur. Bu yüzden Bordo pasaport ile harçsız öğrenci pasaportu arasında ekstra bir farklılık bulunmamaktadır. Peki harçsız öğrenci pasaportu ile nerelere gidilir, hangi ülkelere giriş yapılabilir, bununla ilgili detaylı bilgiler için T.C Dış İşleri Bakanlığına ait Türk Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Uygulamaları web sayfasından harçsız öğrenci pasaportunuz ile giriş yapabileceğiniz ülkeler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Harçsız öğrenci pasaportu ile ilgili daha detaylı bilgiye T.C. İç İşleri Bakanlığının Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden ulaşabilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED