Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

GAP Year Nedir?

GAP Year Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz

GAP Year nedir, çoğunlukla lise veya üniversite eğitiminden sonra 9 ay veya 12 aylık bir ara vererek bu süreçte farklı deneyimler yaşama fırsatına denmektedir. Kendisini geliştirerek veya belirli bir alan için deneyim kazanmak için harcadıkları bir yıl olan GAP Year’ın Türkçe karşılığı ‘’Boşluk Yılı’’ olarak bilinmektedir. GAP Year, becerilerinizi ve deneyim kazanma fırsatını sunarak, hayatınıza yön verme aşamasında ne yapmak istediğinizi düşünmeniz ve anlamanız için oldukça uzun bir zaman tanımaktadır. Bu zamanı verimli geçirmeniz kariyer hayatınızda özgeçmişinizi daha dolu ve değerli gösterecektir.

GAP Year programlarında, çoğunlukla kendi ülkesinde veya farklı bir ülkede gönüllü çalışmalar yaparak, farklı yerleri keşfetmek için gezi turlarına katılım sağlayabilir, yeni bir dil öğrenmek için dil kurslarına gidebilir, staj programlarına katılım göstererek veya kültürel etkileşimler gibi kişisel büyüme, gelecek hedeflerine daha profesyonel bir şekilde odaklanma veya sorumluluk duygusunu kazanabilme gibi konularda bu zamanı değerlendirebilmektedirler.

GAP Year Nasıl Yapılır?

Birçok kuruluşlar, kolejler veya seyahat şirketleri GAP Year programları düzenleyebilmektedirler. GAP Year programını seçerken güvenilir olmasına ve kurumların iyi bir itibara sahip olmaları önemli noktalardan biridir. Bunun yanı sıra kendi hedefleriniz ve ilgi alanlarınızı doğrultusunda en uygun programı tercih etmeniz oldukça önemlidir. GAP Year nasıl yapılır, nelere dikkat etmeniz gerekir, bu konuları birkaç maddeyle özetledik :

- GAP Year programını neden yapmak istediğinizi belirlemeniz oldukça önemli bir noktadır, kişisel gelişiminize katkıda bulunmak için mi, gezmek için mi veya çalışma deneyimi kazanmak istediğiniz için mi GAP Year programını yapmak istiyorsunuz. Burada bu programdaki amacınızın ne olduğunu belirleyin.

- Planlamalarınızı yapın, hangi ülkeye gitmek istediğinize nasıl bir deneyim kazanmak istediğinize ve ne kadar bir bütçe ayırabileceğinizin planlamasını yapmanız bu zamanı daha verimli geçirmenize yardımcı olacaktır.

- Yurtdışındaki programları, gönüllü çalışma fırsatlarını veya seyahat programları gibi seçenekleri ve bu konuda ihtiyacınız olacak finansal kaynakları araştırarak ayarlamalarınızı yapmanız serüveniniz sırasında bu konulara odaklanmadan ilerlemenizi sağlayabilmektedir.

- Bütün planlamalarınız ayarladıktan sonra 1 senelik boşluğunuzu değerlendirmeye ve faklı deneyimlere yelken açmaya başlayabilirsiniz.

GAP Year Örnekleri

GAP Year yani Türkçe karşılığı boşluk yılı olan bu programda asıl amaç kişisel ve akademik alanda gelişimi desteklemek, farklı kültürleri deneyimlemek ve kendini keşfederek yeni yetenekleri ortaya çıkarmak diyebiliriz. Buradaki boşluk zamanında nasıl bir projeye katılabilirim ya da ne yapabilirim derseniz sizlere fikir oluşturabilmek adına GAP Year örnekleri listeledik :

- Yurtdışında yeni bir ülkede dil öğrenme programlarına katılabilirsiniz.

- Doğa gezileri yaparak veya doğa gezileri yapan gruplara katılım sağlayarak çevre bilincinizi arttırabilirsiniz.

- Farklı kültürleri tanımak için veya yeni deneyimler kazanmak için seyahat edebilirsiniz.

- Gönüllü olarak sosyal yardım projelerinde çalışabilir kendinizi geliştirebilirsiniz.- Staj programlarına katılarak çalışma deneyiminizi kazanabilirsiniz.

Bunlar dışında daha birçok farklı alternatifler bulunmaktadır. Burada asıl amaç kendinize uygun ve severek yapabileceğiniz bir programa katılarak kendinize ayırdığınız bu zamanı oldukça verimli ve kaliteli geçirmenizdir.

GAP Year Avantajları

GAP Year, okul dönemlerinizde sınavlara odaklandığınız bir dönemde kendinizi keşfetmek ve ilerdeki hayatınızda mutlu bir kariyer hayatı yaratmak adına oldukça faydalı bir programdır diyebiliriz. Çünkü GAP Year’da kendinize ayırdığınız bu 9 ay ve 1 senelik zaman diliminde tamamen kendinizi geliştirmeye ve kendinizi keşfetmeye odaklandığınız için başarılı bir iş hayatına sahip olma oranınızı daha da yüksek tutmanıza destek olacaktır. GAP Year avantajları nelerdir bana ne katacak derseniz :

- Sorumluluk duygusunun daha baskın olduğu bir birey olmanıza, bağımsızlık kazanmanıza ve problem çözebilme becerilerinizin daha da geliştirebilmenize fırsat tanıyacaktır.

- Farklı kültürleri tanıma şansınızın bulunduğu GAP Year’da yeni bakış açıları kazanabilmenizi sağlamaktadır.

- Gönüllü projelerle veya staj fırsatları ile farklı deneyimler kazanarak kariyer yolunda bir adım daha öne çıkma fırsatı tanımaktadır.

- Uzun süreli eğitim sonrası vereceğiniz 1 yıllık bir ara ile yeni deneyimler kazanmanın ardından bir sonraki eğitim veya kariyer hayatında daha enerjik ve motive olmuş bir şekilde başlamanızı sağlar.

Fakat, GAP Year herkese uymayabilir. Herkes için aynı avantajı veya dezavantajı sunmayacağı için boşluk yılına karar vermeden önce planlamalarınızı, maliyetleri ve gelecek planlarınızı göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. 

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED