Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

En Sık Kullanılan İngilizce Atasözleri ve Deyimleri

İngilizce’de En Sık Kullanılan Atasözleri ve Deyimler

İngilizce, dünyanın en zengin dillerinden biridir. Eski tarihlerden beri, pek çok millet tarafından konuşulan bu dilde; dünyanın en ünlü edebi eserleri verilmiş, İngilizce tüm kıtalarda konuşulmaya başlanmıştır. Şu anda da evrensel bir dil olan İngilizce, çoğu kişi tarafından bilinmekte, iletişim aracı olarak kullanılmaktadır. Günlük hayatta da başka ülkelerde yaşayan ya da başka ülkelerden olan kişilerle konuşmak için İngilizce’yi kullanırız. Bu noktada atasözleri ve deyimleri kullanarak konuşmak; dile daha hakim olduğunuzu kanıtlayacak, konuşmanızın daha doğal görünmesini sağlayacaktır. 

İngilizce’de en sık kullanılan bazı atasözleri şunlardır:

Two wrongs don’t make a right.

Eğer bir kişi size kötülük yaparsa ve siz de bu kişiden intikam almaya çalışırsanız; işler daha da kötüye gider. Kısacası iki yanlış bir doğru yapmaz.

The pen is mightier than the sword. 

İnsanların istenilen bir davranışı yapması ve bu noktada onları etkilemek açısından, fikirler ve sözler çok daha kuvvetlidir. Atasözünde de bahsedildiği gibi kalem kılıçtan keskindir.

Better late than never.

Geç olsun güç olmasın gibi bir anlama gelen bu atasözü en sık kullanılanlardan bir tanesidir. Bir işin hiç yapılmamasındansa ya da gerçekleşmemesindense geç de olsa yapılması ya da gerçekleşmesi en iyisidir. 

Practice makes perfect.

Bir konuda başarılı olmak isteniyorsa alıştırma yapmak çok önemlidir. Ne kadar alıştırma, o kadar mükemmelliyet.

Easy come, easy go.

Kolay elde edilen kolay gider anlamındaki bu atasözü şarkılara bile konu olmuştur. (Bruno Mars’ın Grenade şarkısı buna örnek olarak verilebilir.) Örneğin; bir parayı piyango, kumar gibi yollarla kolayca kazandığında; onu harcaması da o kadar hızlı olmaktadır. 

When the going gets tough, the tough get going.

Güçlü kişiler zor bir durumla karşılaştıklarında vazgeçmezler ve savaşırlar. Durumun üstesinden gelmek için, daha da sıkı çalışırlar. 

Keep your friends close and your enemies closer.

Arkadaşlarını kendine yakın tut, düşmanlarını daha da yakın anlamına gelen bu atasözü de oldukça sık kullanılan bir İngiliz atasözüdür. 

İngilizce’de en sık kullanılan bazı deyimler şunlardır:

The best of both worlds

İki dünyanın da en iyisi çevirisine denk gelen bu deyimde anlatılmak istenen aynı anda olan iki farklı fırsatın da en iyi şekilde değerlendirilmesidir. 

Speak of the devil

İyi insan lafın üstüne gelir ya da iti an çomağı hazırla anlamlarına gelen bu deyim bir kişi hakkında konuşulurken o kişinin ortama girmesini anlatmaktadır. 

When pigs fly

Domuzlar uçmaya başladığında anlamına gelen bu atasözünde anlatılmak istenen bir şeyin hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğini ifade etmektir. Türkçe’de de bunu “kırmızı kar yağdığında” tabiri ile ifade etmek mümkündür. 

A piece of cake

Bir durumun, olayın çok kolay olduğunu ifade etmek için kullanılan bu deyim en popüler İngiliz deyimleri arasında yerini almaktadır. 

You can’t judge a book by its cover

Bir kitabı kapağına bakarak anlayamazsın şeklinde çevirisi olan bu deyimin anlamı oldukça derindir. Bir kişiyi ya da olayı sadece göründüğü şekilde yorumlamak, doğru olmayacaktır. 

Let the cat out of the bag

Yanlışlıkla bir sırrı ortaya çıkarmak anlamına gelen bu deyimin çevirisi için, “kediyi çantadan çıkarmak” ya da bir anlamda “ağzındaki baklayı çıkarmak” tabirleri kullanılabilir.

Break a leg

Şeytanın bacağını kırmak anlamına gelen bu atasözü, başarı durumları için kullanılmaktadır. Bir şeye başlayacak olan kişiye iyi şanslar dilemek için kullanılmaktadır. 

İngilizce’de en sık kullanılan atasözleri ve deyimlerden bazıları yukarıda bahsedilenlerdir. Bu atasözleri ve deyimleri öğrenip günlük hayattaki konuşmalarınızın içine katmanız daha iyi bir İngilizce konuşmanızı sağlayacağı gibi, dil konusunda kendinizi de daha rahat hissetmenize yardımcı olacaktır. 

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED