Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Dünyada En Çok Konuşulan Diller

Dünyada En Çok Konuşulan Diller Hangileridir?

Dünya üzerinde konuşulduğu bilinen ortalama 7.000 dil mevcuttur. Farklı ülkelerin, kültürlerin ve etnik kökenlerin, kendi arlarında ve bölgelerinde iletişim kurabilmek için kullandıkları kendi dilleri vardır. Bu diller arasından bazıları daha küçük coğrafyalarda ve küçük topluluklar tarafından konuşulurken bazı diller ise milyonlarca insan tarafından ortak iletişim kurmak amacıyla konuşulmaktadır.

Dil, insanların düşüncelerini, duygularını, isteklerini ortak öge ve kurallardan yararlanarak karşısındakine aktardığı çok yönlü, çok gelişmiş bir sistemdir. UNESCO tarafından yapılan güncel araştırmaların verilerine göre dünyada kullanılan binlerce dil bulunmaktadır. Toplumlararası iletişimi sağlayan ve doğal bir araç olan dillerin her birinin kendine özgü kullanım alanı bulunmaktadır.

Dillerin kullanım oranlarına bakıldığında her bir dil kullanıldığı coğrafyadan ve farklı faktörlerden etkilenmektedir. Bu veriler doğrultusunda “dünyada en çok konuşulan diller hangileridir?” listesini Wikipedia’dan alınan veriler doğrultusunda aşağıda sıraladık. Sizlerde listeyi incelemek için bu link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

Dünya üzerinde kullanılan ve en çok konuşulan ilk 5 dili aşağıda sizler için detaylandırdık. Sizlerde yazımızın devamında en çok konuşulan diller ve içeriğini okuyabilirsiniz. Güzel Türkçemiz ise yapılan araştırmaya göre Ethnologue 2023 sıralamasında ortalama 90 milyon insan tarafından kullanılıp konuşularak 18. Sıradan listeye dahil olmuştur.

  • İngilizce
  • Mandarin – Çin Lehçesi
  • Hintçe
  • İspanyolca


- İngilizce

İngilizce “Ethnologue 2023” verilerine göre dünya üzerinde en çok konuşulan ve kullanılan dil olarak yıllardır varlığını sürdürmektedir. İngilizce aynı zamanda birçok ülkenin resmi dili olarak kullanılmaktadır. Son yapılan araştırmalara göre, yaklaşık 1,5 milyar insan İngilizce konuşmaktadır.

Evrensel bir dil olan İngilizce seyahat, iş ve uluslararası iletişim, siyaset, turizm ve daha onlarca ortak alanda kullanılan en yaygın dil haline gelmiştir

- Mandarin (Çin Lehçesi)

Mandarin Çincesi, yaklaşık 1,1 milyar konuşmacısıyla dünyada en çok konuşulan ikinci dilidir. Çin, Tayvan ve Singapur'un resmi dili olmasının yanı sıra Malezya'daki dört resmi dilden biri ve Hong Kong'daki altı resmi dilden biri olarak kullanılmaktadır.

Mandarin Çincesi dört tonlu bir dildir, bu da Mandarin dilini diğer dillere kıyasla benzersiz kılar. Aynı zamanda zengin bir tarihe ve kültüre sahiptir, bu da onu öğrenmeyi daha da ilginç hale getirmektedir. Böylesine büyük bir nüfus tabanına sahip olan Mandarin Çincesi, uluslararası iş ve siyaset dünyasında hayati bir rol oynamaktadır.

- Hintçe

Hintçe, Hindistan ve Fiji'nin resmi dilidir ve Hindistan'da en çok konuşulan dil olarak kullanılmaktadır. Hindistan'ın 22 programlanmış dilinden biri olan Hintçe, yakın zamanda yapılan bir tahmine göre, 600 milyondan fazla insan tarafından kullanılmakta ve konuşmaktadır ve bu da onu en yaygın konuşulan üçüncü dil yapmaktadır.

Hintçe, Sanskritçe ve diğer bölgesel dillerden gelen etkilerle yüzyıllar öncesine dayanan zengin bir geçmişe sahiptir. Devanagari alfabesi kullanılarak yazılır ve kelime dağarcığı Sanskritçe, Farsça, Arapça, İngilizce, Portekizce ve diğer Avrupa dillerinden kelimelerden oluşur.

- İspanyolca

Yaklaşık 560 milyon konuşmacısıyla İspanyolca en çok konuşulan diller arasında dördüncü sırada yer almaktadır. İspanyolca 21 ülkenin resmi dili ve diğer pek çok ülkenin de ikinci dili olarak kullanılmaktadır. Uluslararası ticaret, diplomasi ve turizmde hayati bir öneme sahip olan İspanyolca Birleşmiş Milletler ‘in altı resmi dilinden biridir.

- Fransızca

Fransızca ortalama 300 milyondan fazla konuşanı ile Avrupa'da en çok konuşulan dillerden biridir. Fransızca 29 ülkede resmi dildir ve Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve diğer birçok uluslararası kuruluşun çalışma dili olarak kullanılmaktadır. Fransızca ayrıca diplomasi, edebiyat, felsefe ve bilim dili olarak kullanılmış uzun bir geçmişe sahiptir.

Aşağıda sizler için dünyada en çok konuşulan dillerin sıralaması yer almaktadır. Sizlerde aşağıdaki listeyi inceleyerek “Dünyada en çok kullanılan dil hangisi?” Ve “Türkçe en çok konuşulan kaçıncı dil?” hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

İşte dünya üzerinde en çok konuşulan 29 dilin listesi. Listenin tamamını incelemek için Wikipedia – Ethnologue 2023 linkini tıklayabilirsiniz.

Dil 
Dil Ailesi
Ortalama Konuşan Sayısı
İngilizce
Indo - European
1.456 milyar
Mandarin Çincesi 
Sino - Tibetan 
1.138 milyar
Hintçe
Indo - European
609 milyon
İspanyolca
Indo – European
559 milyon
Fransızca
Indo – European
310 milyon
Arapça
Afro – Asiatic
274 milyon
Bengalce
Indo – European
273 milyon
Portekizce
Indo – European
264 milyon
Rusça
Indo – European
255 milyon
Urduca
Indo – European
232 milyon
Endonezce 
Austronesian
199 milyon
Almanca
Indo – European 
133 milyon
Japonca
Japonic
123 milyon
Nijerya Pidgin
English Creole
121 milyon
Mısır Arapçası
Afro – Asiatic 
102 milyon
Marathi 
Indo – European
99 milyon
Telugu
Dravidian
96 milyon
Türkçe
Ural – Altaic
90 milyon
Tamilce
Dravidian
87 milyon
Yue Çince
Sino – Tibetan
87 milyon
Vietnamca
Austroasiatic
86 milyon
Wu Çince
Sino – Tibetan
83 milyon
Tagalogca
Austronesian
83 milyon
Korece
Koreanic
82 milyon
İran Persçesi
Indo – European
79 milyon
Hausa dili 
Afro – Asiatic
79 milyon
Swahili
Niger - Congo
72 milyon
Javanese
Austronesian
68 milyon
İtalyanca
Indo – European
68 milyon

                         

Bu kadar çok farklı dil kullanılıp konuşulurken, her dilin kendine özgü bir kültürü ve tarihi olduğunu unutmamak gerekir. İngilizce'den İspanyolca'ya, Çince'den Hintçe'ye, bu diller dünya çapında milyonlarca insan tarafından kullanılmaktadır. Bu dillerin yüzyıllardır var olduğunu ve günlük yaşamda kullanılmaya devam ettiğini, bunun da dünyada en çok konuşulan diller olmalarını sağladığını belirtmek gerekmektedir.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED