Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Dijital Çağın Dijital Meslekleri

Dijital Çağın Dijital Meslekleri

Her yıl katlanarak değişen ve gelişen teknolojiler ile birlikte ihtiyaçlar da aynı oranda değişti ve gelişti. Buna bağlı olarak ilgi alanları, istekler de bunlardan geri kalmadı. Artık meslekler bile çağa ayak uydurmaya başladı. Değişen bu süreç ile ilgili günümüzde bir çok farklı meslek grubu da ortaya çıktı. Günümüzün dijital çağına uygun dijital mesleklerine hazırlayan bir çok bölüm henüz Türkiye'deki üniversiteler tarafından sunulmuyor. Ancak İngiltere Üniversiteleri'nde bu bölümlerden bazılarına rastlamak mümkün.

Dijital Sağlık ve Yapay Zeka

Dijital Sağlık ve Yapay Zeka bölümü henüz Türkiye'de bulunmuyor. Ancak konu itibariyle çok yaygın bir uygulama olduğundan, 2019 sonlarında Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsü kuruldu. Yapay Zeka üzerine Türkiye’de seminerler ve sunumlar düzenleniyor. Amaç; teknolojiyi sağlık alanında yetkin ve etkin bir şekilde kullanabilmek. Örneğin, hastalar bu sistem sayesinde vücutlarındaki radyasyon miktarına kadar görebilecekler.

Geleceğin mesleği diyebileceğimiz Dijital Sağlık ve Yapay Zeka Bölümü, İngiltere'de Bournemouth University bünyesinde sunulmaktadır. Bournemouth Üniversitesi detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Virtual Reality (Sanal Gerçeklik)

Dijital çağın dijital meslekleri denilince akla gelen bir diğer meslek ise Virtual Reality. Peki nedir bu virtual reality?

Virtual Reality için Artırılmış Gerçeklik de diyebiliriz Sanal Gerçeklik de. Sanal Gerçeklik, teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal öğrenme ortamları, gelişen teknolojinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmesiyle birlikte öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek için tasarlanmış platformlardır.

Virtual Reality bölümleri ise yine İngiltere üniversitelerinden University of Arts London ve University of Nottingham bünyesinde sunulmaktadır.

Tıp Mühendisliği

Tıp Mühendisliği bölümü, Kings College London ve University of Leeds’de mevcut. Belki de çoğunuzun ilk defa duyduğu Tıp Mühendisliği, özetle tıp ile mühendisliğin birleşimi denebilir. Tıp Mühendisliği; sağlık alanında karşılaşılan sorunların çözümü ve gereksinimlerinin karşılanması için gerekli tanı, tedavi ve araştırma amacıyla kullanılan aygıt ve biyomalzemelerin mühendislik uygulamaları ile geliştirilmesi, üretilmesi ve verimli kullanılmasını hedefleyen bir mühendislik dalıdır.

Siber Güvenlik Mühendisliği

7’den 70’e artan bilgisayar ve internet kullanımının avantajları olduğu kadar kullanıcılar açısından dezavantajları da bulunuyor. Özellikle çeşitli sektörlerin önde gelen firmaları genellikle tüm verilerini internet ortamında saklıyor. Rakip firmalar ile aralarındaki rekabetten dolayı bazen karşılıklı firmanın üst düzey verilerine siber saldırılar yapılabiliyor. Bu sebepten kurulmuş siber güvenlik şirketleri var ve üniversiteler yine bu sebepten siber güvenlik mühendisleri yetiştiriyor. Türk üniversitelerinde de sunulmaya başlayan bu bölüme talep gittikçe artmaktadır. Siber Güvenlik Mühendisliği görevi; bağlı olduğu firmanın internet ortamında bulunan gizli verilerin korunması adına uygulamalar geliştirmek ve siber saldırılardan korunmak için yeni sistemler kurmaktır. Son yılların en trend mesleği haline gelen Siber Mühendisliği eğitimini İngiliz Üniversiteleri University of Portsmouth ve City University of London bünyesinde almak mümkündür.
  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED