Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Bachelor of Science ve Bachelor of Arts Nedir?

Bachelor of Arts (BA) ve Bachelor of Science (BSc)

Lisans derecesinin bir başarı göstergesi kabul edildiği zamanları geride bırakmış olsak da yükseköğrenimin ilk basamağı diyebileceğimiz lisans programlarını tamamlamadan akademik anlamda uzmanlaşmak pek mümkün olmuyor. Ayrıca günümüzde lisans programları artık yüksek lisans okumak, özel bir alanda uzmanlaşmak ve kariyer yapmak adına çoğunlukla bir basamak olarak görülüyor.

Lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi alan öğrencilerin bölümlerinin içerikleri ve unvanları hakkında fikir sahibi olmamızı sağlayan kısaltmalara mutlaka rastlamışsınızdır. Bachelor of Arts ve Bachelor of Science derecelerinin kısaltması olan BA ve BSc, özellikle Amerika ve İngiltere’de tercih edilen en popüler 3-4 yıllık lisans programları olarak gösterilmektedir. Türkiye’de %100 İngilizce eğitim veren üniversitelerde de bu programlar yer almakta ve uluslararası geçerliliği olduğundan ülkeler arasında tanınmaktadır.

BA ve BSc lisans programları derece olarak eşit akademik ağırlığa sahip olsalar da, içerikleri ve öğrenciye kazandırdıkları farklıdır. Bachelor of Arts programları genel olarak öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmek ve iletişimlerini kuvvetlendirmek üzerine yoğunlaşırken, Bachelor of Science programları ise analitik becerileri ileri seviyeye taşımak, pratik bir bakış açısı kazandırmak ve belli bir konuda uzmanlaşmayı amaçlamaktadır.

Birleşik Krallık üniversitelerinde 19.yüzyıldan sonra BSc ve BA olarak anılmaya başlanan bilim ve sanat içerikli lisans programları, öncesinde içeriklerine bakılmaksızın tümüyle Bachelor of Arts olarak geçmekteydi. Bachelor of Science ise Bachelor of Arts programlarından çok sonra, ilk olarak 1860 yılında Londra Üniversitesi’nde kabul edildi.

BSc veya BA lisans programlarını tamamlayarak Bachelor Degree (Lisans Diploması) almak isteyen bir öğrenci, ilgi alanlarına göre tam zamanlı programlardan birini seçerek, ülkelerin eğitim sistemlerine göre 3 veya 4 yılda programını başarıyla tamamlamalıdır. Tam zamanlı lisans programlarında çoğunlukla 40’a yakın ders alınması ve 120 kredi elde edilmesi gerekir. Genel olarak bunların içinden 10-12 derse denk gelen 36-40 kredilik kısmı seçtiğiniz bölümde okuyacağınız alana yöneliktir.

Bachelor of Arts Nedir - BA nedir?

Latince Baccalaureus artium kelimesinden gelen, beşeri bilimler olarak da bilinen ve özellikle batı dünyasında akademik öğrenmenin temeli olduğu iddia edilen BA Degree programları, hem Yunanlılar hem de Romalılar döneminden beri önemsenen özgür sanat ve prensiplere dayalı uygulamayı temel almaktadır. Ülkemizde Sosyal Bilimler Fakültesi olarak geçen BA programları, insan olmanın ne anlama geldiği ve varoluşun altında yatan evrensel ilkeler üzerine çalışan, liberal Sanat (doğa bilimi ve beşeri bilimler, sanat ve sosyal bilimler) konularının yanında, seçmeli dersler ve genel eğitim içeren disiplinler arası lisans programlarına verilen isimdir.

Bachelor of Arts bölümleri özelinde programlar sunuyor diye baktığımızda Ekonomi, Dijital medya, Siyasal bilimler, İşletme, Fotoğrafçılık, Siyaset, Kriminoloji, Ürün Tasarımı, Turizm Yönetimi, Pazarlama İletişimi, Görsel Efektler, Bilgisayar Animasyonu Teknik Sanatlar ve bunun gibi daha pek çok bölümün yer aldığını söyleyebiliriz.

BA Lisans programları ülkeye ve belirli uzmanlıklara göre 3 ya da 4 yıl sürebilmektedir. Örneğin, İngiltere’de üniversite eğitimleri genel olarak 3 yıl iken Amerika’da 4 yıldır. Amerika’da üniversite eğitimi sırasında, ekstra yaz ve kış dönemlerinde belirli kredilerde ders alma imkânı sunulduğu için öğrenciler bu dönemlere dâhil olan programlarını 3 yılda tamamlayabilme fırsatını da elde edebilirler.

Bachelor of Arts ne demek artık biliyorsunuz. BA lisans programlarını başarıyla tamamlayarak BA degree almaya hak kazandığınızda sorunlara eleştirel olarak nasıl yaklaşmanız gerektiğini bilen, güçlü yorumlama, yazma ve ikna edici deliller elde etme yeteneklerine sahip birer mezun olursunuz. Tüm bu kazanımlar sayesinde özellikle fikirlerini diğer insanlara sunma konusunda yeterli özgüven ve yeteneğe sahip olmayan insanları geride bırakarak başarılı bir kariyer hayatının kapılarını aralarsınız.

Bachelor of Science Nedir - BSc Nedir

Latincede Baccalaureus Scientiae olarak ifade edilen Bachelor of Science, kariyer seçeneklerinizi oldukça genişleten bilim, matematik ve hesaplama konularına ağırlık veren, araştırmaya dayalı dersleri ve laboratuvar uygulamalarıyla size hem teknik hem de pratik anlamda uzmanlık kazandırmayı amaçlayan disiplinler arası lisans programları derecesine verilen addır.

Bachelor of Science (BSc) lisans programlarıyla laboratuvarda uygulamalı olarak yaptığınız çalışmalarla kendinizi geliştirme imkânını elde eder, öğrenim dönemleri içerisinde staj yapma ya da yerleştirme (Work Placement) fırsatları ile de henüz öğrenciyken kendi alanınızda deneyim kazanma avantajını yakalarsınız.

Bachelor of Science degree programlarıyla kıyaslanabilen, Avustralya, Çin, Almanya, Yeni Zelanda, Singapur, Amerika ve İngiltere’de ki üniversitelerde rastlayabileceğiniz Bachelor of Engineering (BEng), yalnızca mühendislik alanında pratik kazandırmaya yönelik bir eğitim sunarken, BSc programları araştırma, uygulama, deneylerle raporlama, analiz teori ve ilkeler hakkında bilgi verme ve bunların pratik olarak uygulanmasına odaklanmaktadır. Mühendislik dışında da daha fazla uzmanlık alanına da yer veren BSc mezunlarını kurumsal dünyaya daha hazırlıklı olmalarını sağlamayı hedeflemektedir.

İngiltere’de birçok bölümde denk gelebileceğiniz işe yerleştirme işlemi, tanınmış endüstrilerde ve bölümünüzde uzmanlaşmanıza yardımcı olacak şekilde okul tarafından yaklaşık 1 yıla kadar düzenlenebilmektedir. Bu süreçte önemli bir çalışma deneyimi elde ederek özgeçmişinizi güçlendirirken endüstride network oluşturarak kariyerinize daha hızlı yön verebilirsiniz. Dünyanın en iyi üniversiteleri denildiğinde akla gelen önemli ülkelerden biri olan İngiltere’de üniversite eğitimi sonrasında da hükümetin siz öğrencilerine sunduğu pek çok avantaj bulunmaktadır.

Bachelor of science hangi bölümler özelinde programlar sunuyor diye baktığımızda, Siber psikoloji, Yazılım Mühendisliği, Tasarım Mühendisliği, Oyun Tasarımı, Veri bilimi ve Çevre Bilimi, Ekonomi, Spor Yönetimi, Bilgi Teknolojileri Yönetimi, Siber Güvenlik Yönetimi, Veri Bilimi ve Analitiği, İşletme Yönetimi, Mimarlık, Psikoloji, Pazarlama gibi geniş yelpazedeki bölümleri pek çok bölümde görebiliriz.

Geniş kapsamlı araştırma alanlarına sahip olan BSc Degree programları, akademik kariyer yapmak ve teknik alanlarda uzmanlaşmak isteyen fen bilimlerine ilgi duyan öğrenciler için uygundur. Bachelor of Science degree programlarının süreleri ülkelerin eğitim sistemine ve programların içeriğine göre 3 ila 5 yıl arasında değişmektedir.

BA Degree programlarından sonra Bachelor of science ne demek onu da öğrendiğinize göre, üniversitelerin lisans programları sayfalarında, bölümlerin hemen önüne iliştirilen bu kısaltmalar artık size çok daha anlamlı gelecek ve bölümleri incelerken program içeriğinin size uygun olup olmadığının bilinciyle araştırma yapabileceksiniz.

Hangi üniversitenin Bachelor of Science veya Bachelor of Arts programına katılmak istediğiniz konusunda kararsızsanız çoğunluğu İngiltere üniversitelerinden oluşan Yurtdışı Üniversite listemize göz atabilirsiniz.

bachelor-of-science-ve-bachelor-of-arts-farki

BA ve BSc Arasındaki Farklar

Lisans programlarında bazı alanlarda aynı akademik konu size hem BA hem de BSc olarak sunulabilir. Böyle bir durumda akademik hedeflerinizi ve ilgi alanlarınızı göz önünde bulundurarak programlara katılım için gerekli olan eğitim müfredatını da kontrol ederek karar vermeniz en doğrusu olacaktır.

Özellikle Ekonomi, Bilgisayar Bilimi ve Psikoloji gibi BSc ağırlıklı görünen dersler bazı üniversitelerde BA olarak karşınıza çıkabilir. Programların biri liberal sanat yaklaşımına destek olurken diğeri bilim, matematik mühendisliğe fokuslanmaktadır.

Bachelor of Arts
Bachelor of Science
BA olarak kısaltılır 
BSc olarak kısaltılır
Sosyal Bilimler Fakültesi
Fen Bilimleri Fakültesi
Latince Baccalaureus Artium kelimesinden gelir
Latince Baccalaureus Scientiae kelimesinden gelir

Ağırlıklı olarak Sosyal bilimler, İngilizce, İletişim, Sanat,

Beşeri bilimler, Tiyatro, Müzik, Doğa bilimi alanlarında eğitim verilir.

Ağırlıklı olarak Fizik, Kimya, Matematik, Biyoloji,

Mühendislik, Bilgi Teknolojileri alanlarında eğitim verilir

Yazma becerileri ve iletişim odaklı 
Bilimsel, araştırma, uygulama ve pratik odaklı
Daha az uzmanlık seçeneği sunması
Daha çok uzmanlık seçeneği sunması


Merak ettiğiniz BA ve BSc lisans programlarıyla ilgili tüm sorularınız için bilgi istek formu doldurabilir, buradan bizi arayarak doğrudan iletişime geçebilir veya randevu alarak ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED