Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Avrupa Dil Günü : Diller Hakkında İlginç Bilgiler

Avrupa Dil Günü : Diller Hakkında İlginç Bilgiler

Toplum, kültür ve temel iletişimin ortaya çıkışı dilin doğması ile başlar. İlk çağlarda insanlar beraber hareket edebilmek için çıkardıkları seslere anlamlar yükleyip çeşitli tonlar ekleyerek bilinen ilk dilleri yaratmayı başarmışlardır. İfade biçimlerine duyulan ihtiyaç, yeni ses ve farklı anlamlar ile gelişmeye devam etmiştir.

Dillerin gelişmesiyle beraber farklı topluluklar kendilerine özgü iletişim biçimleri yaratmıştır. Böylece dil çeşitliliği artarak toplulukları birleştirmiş ve dil akrabalıklarının temelini atmıştır.

Dünya üzerinde yüzlerce dil bulunur. Bu diller hakkında bilinmeyen oldukça fazla detay ve bilgi vardır. Dil ile ilgili bilinmezlikler arasında öne çıkarak merak uyandıran konuların başında ise keşfedilmemiş ve çözümlenemeyen diller gelir.

Avrupa’da konuşulan diller her ne kadar çeşitli köken ve lehçelere sahip olsa da ülkeler, resmi dilleri ile tanınır. Fakat her ülke içerisinde yaşam tarzlarına ve bölgelere göre birbirinden farklı lehçeler ortaya çıkabilir.

Nisan 1997 yılından itibaren kutlanan Avrupa Dil Günü, dillerin gelişmesi ve korunması amacıyla oluşturulur. Dilsel politikaların belirlenmesi ve AB üye ülkelerinin beraberlik ilkesi, dil gününün ortaya çıkışında son derece büyük bir rol oynar. Yaşayan bir yapı olarak isimlendirilen dil için özel bir gün belirlenir ve 26 Eylül Avrupa Dil Günü ilan edilir.

Dünyada Kaç Dil Var?

Dünya üzerinde konuşulan, keşfedilmiş bilinen 7.000 dil vardır. Bu dillerin her biri farklı lehçe ve alt dillerden oluşur. Bu dillerin bazıları çok küçük topluluklar tarafından konuşulurken bazıları ise dünyanın farklı noktalarında ve çeşitli alanlarda kullanılır.

Dünyada en çok konuşulan diller, ülke nüfusları ve güncel iletişim göz önüne alınarak belirlenir. Bilinenin aksine İngilizce dünyada en çok konuşulan ikinci dildir. En çok konuşulan dillerin başında ise Çince gelir. Yüksek nüfusa sahip olan Çin’in resmi dili olan Çince, nüfusun yanı sıra ticari ilişkileriyle de dünyaya hakim olmayı başarır.

Küresel bir dil olarak kabul edilen İngilizcenin, toplam 508 milyon kişi tarafından aktif olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Köklü geçmişi ve zengin yapısı ile öne çıkan İngilizcenin ise 160 farklı lehçesi bulunur. İngilizceye hakim olan kişilerin kolaylıkla ayırt edebildiği bu lehçeler dile uzak olanlar için epey karışık görünebilir.

İngilizcenin gelişimine en çok katkı sağlayan isim oyun yazarı ve şair William Shakespeare’dir. Shakespeare; yarattığı özgün eserler ile İngilizceye tam 1700 kelime kazandırarak dilin zenginleşmesine önemli ölçüde katkı sağlamıştır.

Diller her ne kadar ülkelerin ve kültürlerin mirası olarak görülse de Amerika’da federal düzeyde resmi dil bulunmaması oldukça dikkat çekicidir. Çok uluslu bir yapıya sahip olan ülkede yaklaşık 300 farklı dil konuşulur. İngilizce, Amerika’da en yaygın kullanılan dil olarak öne çıksa da resmi dil değildir.

Diller farklı dil aileleri ve alt kategorileri ile araştırılmaya değer konular arasında yerini alır. Dünyanın en fazla nüfus oranlarından birine sahip olan Hindistan’ın resmi dili Hintçe, 497 milyon insan tarafından konuşulur. Bu özel dilin yüzlerce farklı lehçeye sahip olduğu bilinir.

Tutkunun dili olarak bilinen İspanyolcanın 392 milyon insan tarafından konuşulduğu tahmin edilir. Orta Amerika ülkelerinin büyük bir bölümü de İspanyolcayı kullanır. Bazı ülkelerde resmi dil olarak kullanılmasa da ikinci veya üçüncü olarak tercih edilebilir.

Dillerin bölgesel kullanımına bakıldığında ise özellikle Avrupa’da en çok konuşulan dillerin başında Rusça gelir. 277 milyon insanın konuştuğu Rusça ise en çok konuşulan diller arasında yer alır. Rusça, Birleşmiş Milletler’in temel aldığı 6 dilden biri olarak da göze çarpar.

Avrupa dilleri söz konusu olduğunda ticari sektörlerde Rusçanın kullanımı oldukça yaygındır. Rusça; Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Ukrayna, Polonya, Estonya, Litvanya, Türkmenistan, Gürcistan, Ermenistan başta olmak üzere pek çok ülkede konuşulur.

Palindrom Nedir?

‘’Palindrom’’ kelimesinin geçtiği ilk kaynaklardan biri ünlü düşünür Pisagor'un ‘’The Golden Verses’’ adlı eseridir. Ortaya çıktığı ilk günden itibaren palindrom şeklinde yazılan birçok şiir ve öykü yayımlanmıştır. Osmanlı padişahları, devlet adamları ve ünlü şairleri de palindrom kullanarak çeşitli eserler ortaya çıkarmıştır.

Antik Yunanda doğan ‘’palindrom’’ kelimesinin anlamı ‘’ters giden’’ veya ‘’geri geri ilerleyen’’ olarak bilinir. Tarihte hem Pisagor hem de Herakleitos’un eserleri arasında görülen bu terim, kullanım biçimi ters veya düz olsa da anlamları değişmeyen dil kullanımlarının bütünü olarak görülür.

Palindrom ters veya düz şekilde yazıldığında, okunuşunda herhangi bir anlam değişikliği olmayan kelime ve cümleleri tanımlar. Bu durum, yazılış ve okunuş olarak rakam ve sayıları da kapsar.

Bilinen En Uzun Kelime Hangisidir?

Dillerin birçoğu sonradan eklemeli bir yapıya sahip olduğu için dünyanın en uzun kelimesi konusunda fikir birliğine varılamamıştır. Öne çıkan en uzun kelimeler ise şu şekilde sıralanabilir :

- Methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl…isoleucine

Bu kelimenin telaffuz edilmesi toplamda üç saat kadar sürer. Bilinen en büyük protein olan Titin’in kimyasal karşılığı olarak kullanılan kelime uzun yapısı ile göz korkutur.

- Antidisestablishmentarianism

Bu kelime ise 19. yüzyılda İngiltere’de başlayan düzensizlik karşıtı bir isyanın tanımı olarak ortaya çıkar.

Kaybolan Diller

Dünya üzerinde toplamda yirmi beş bin dilin kaybolduğu düşünülür. Hala varlığını koruyan dillerin %43’ü ise kaybolma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Dillerin kaybolmasında etki eden unsurların başında ise göç hareketleri yer alır. Zorunlu göçler zaman içerisinde bireylerin asimile olmasına ve konuşulan dillerin kaybolmasına sebep olabilir.

Dünya üzerinde az sayıda insanın konuştuğu bazı diller bulunması oldukça ilgi çekicidir. Herhangi bir ailesi grubuna dahil olmasa da Kamerun’un Bontoid bölgesinde ‘’Busuu’’ dilini konuşan yalnızca 8 kişi olduğu bilinir. 2011 yılında yapılan araştırmalara göre Busuu dilini konuşan 3 kişi kaldığı belirtilir.

Global Yurtdışı Eğitim ile dillerin tarihinden güncel konuşma biçimlerine kadar birçok detayı kapsayan eğitim seçeneklerini inceleyerek dilediğin öğrenime bir adım daha yaklaşabilirsin.

Dili yalnızca bir araç olarak görmeyen ve kültürlerin birer temsili olarak kabul eden Global Yurtdışı Eğitim, birbirinden farklı dil ve kültürler tanımak isteyen herkese kapılarını açarak kusursuz bir deneyim vadediyor.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED