Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

ALES Nedir? ALES Sınav Tarihleri

ALES Nedir?

Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de lisans eğitimi alan öğrencilerin master yapabilmeleri için belli şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Diploma notu, ALES sınav sonucu ve üniversitelerin yapmış oldukları mülakatlar, Türk öğrencilerin standartta 2 yıl süren yüksek lisans programlarına kabul edilmeleri için başarılarının değerlendirilmesinde büyük rol oynamaktadır.

Bu yazımızda Türkiye’de yüksek lisansın önemli adımlarından biri olan ALES nedir başlığı altında sınavın detayları ve ALES sınav tarihleri konularına değinerek sizinle faydalı bilgiler paylaşıyor olacağız.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olarak bilinen ALES, Türkiye’de yüksek lisans programlarına kabul alabilmek ve mezun olabilmek için gereken önemli bir sınavdır.

ALES, Akademik kariyer planlaması yapan ve Türkiye’de, uzman, araştırma görevlisi, öğretim üyesi, tercüman, okutman kadrolarından birinde yer almak isteyen öğrencilerin öğrenim görecekleri kurumlara iletilmesi gereken bir sınavdır. Tamamen kâğıt üzerinde ve çoktan seçmeli olarak uygulanan bu sınav doktora veya sanatta yeterlilik programlarına başvuracak öğrenciler için de uygulanmaktadır. Ayrıca yurtdışı yüksek lisans için gönderilecek adayların seçiminde de ALES sınavına gerek duyulabilir.

ALES Bölümleri

ALES bölümleri sayısal ve sözel olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Her bölümden 50, toplamda 100 sorudan oluşan ALES sınavındaki bölümlerde yer alan konuları aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

ALES Sayısal Bölüm : Temel Kavramlar, Kümeler, İşlem, Olasılık, Sayısal Mantık, Problemler (işçi, havuz, yaş vb.), Sayı ve Kesir Problemleri, Oran – Orantı, Denklemler, Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlikler, Üslü Sayılar, Köklü Sayılar, Eşitsizlikler, Sıralama, Mutlak Değer, Rasyonel Sayılar, Çözümleme, Asal Çarpanlar, Dörtgenler, Analitik Geometri, Üçgende Uzunluk ve Alan, Katı Cisimler, Çember ve Daire, Açıortay, Kenarortay, Benzerlik, Üçgende Uzunluk ve Alan, Katı Cisimler, Çember ve Daire, Açıortay - Kenarortay - Benzerlik, Üçgende Uzunluk ve Alan, Katı Cisimler, Çember ve Daire, Bölünebilme Kuralları, Geometri, Açılar, OBEB – OKEK

ALES Sözel Bölüm : Anlatım Bozuklukları, Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Anlatım Biçimleri, Paragraf, Sözel Mantık

Geçmiş yıllardaki ALES sınav sorularına ÖSYM’nin resmi sayfasında yer alan ALES çıkmış sorular kısmından ulaşabilir, bu sorular üzerinden kendinizi test edebilir veya soru tarzlarını görerek sınavla ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.

ALES sınavı esnasında bilginizi hızlı ve efektif şekilde kullanmanız büyük önem taşımaktadır. Özellikle sözel bölümdeki uzun paragraf içeren soruları fazla vakit kaybetmeden yanıtlayabilmenin tekniklerini öğrenmek ve matematikte eksik olan konuları hızla tamamlayabilmek adına bir kurumdan profesyonel destek almanız da kısa sürede sınava hazır hale gelebilmenize faydalı olacaktır. Ayrıca sınava öğrencilerin istedikleri kadar girme hakkı olduğundan mezun olmadan önce de kendinizi denemek ve eksiklerinizi görmek anlamında tavsiye edilmektedir.

ALES Sınavına Kimler Girebilir?

2018 yılına kadar İlkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda 2 kez uygulanan, 2018 yılı itibariyle de yılda 3 kez yapılmaya başlanan ALES sınavına başvurabilmek için üniversitede eğitim görüyor olmanız veya bir lisans programından mezun olmanız gerekmektedir. Ayrıca Doktora veya sanatta yeterlilik programlarına dâhil olacak adaylar istedikleri üniversitede eğitim görmek için ALES sınavına girmektedir. Mühendislik tamamlama yerleştirme işlemleri için de ALES sınavı puanı (en az 50 puan) istenmektedir. Yurtdışında da lisans eğitiminizi tamamlamış olabilirsiniz. Bu durumda Türkiye’de gerekli şartları sağlamanız halinde denklik alarak siz de ALES sınavına girebilirsiniz.

ALES Sınav Tarihleri

ALES Sınavının 2018 itibariyle yılda 3 kez uygulanan bir sınav olduğundan bahsetmiştik. Şimdi ALES Sınav tarihleri ile ilgili detayları paylaşmaya geldi sıra. Aşağıdaki tabloda ALES sınavlarının yeni isimleri ve 2021 yılı tarihlerini inceleyebilirsiniz.


Başvuru Tarihleri 
Ödeme İçin Son Gün 
Geç Başvuru Tarihleri 
Sınav Tarihi
ALES 1 (İlkbahar Dönemi)
12.03.2021 - 22.03.2021
23.03.2021
1.04.2021
2.05.2021
ALES 2 (Sonbahar Dönemi)
03.08.2021 - 11.08.2021
12.08.2021
17.08.2021
19.09.2021
ALES 3 (Güz Dönemi)
06.10.2021 - 14.10.2021
15.10.2021
21.10.2021
21.11.2021

ales-sinav-tarihleri

ALES Başvurusu

  • Öğrenciler e-devlet şifreleri ve nüfus kimlikleriyle ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kayıt olarak başvuru merkezine gitmeksizin internet üzerinden https://ais.osym.gov.tr/ adresi veya “ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasını” kullanarak başvuru yapabilmektedir.
  • Pandemi dolayısıyla öğrencinin “HES Kodu” nun Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı olması zorunluluğu bulunmaktadır.
  • İşlemlerinizi yetkili kurumlardan birinde yapmak istemeniz halinde resmi sayfada yer alan başvuru merkezlerine buradan ulaşabilirsiniz.
  • ALES sınavına başvurabilmek için bir başvuru formu doldurmak gerekmektedir. Bu Aday Başvuru Formu ÖSYM’nin resmi sayfasında yer almaktadır.
  • ALES Sınav Ücreti 145 TL olarak belirlenmiştir. Adayların ödemelerini zamanında yapmaları çok önemlidir. Aksi halde sınavları iptal edilebilir. Ayrıca yukarıdaki tabloda yer alan geç başvuru tarihlerinde işlem yapılması halinde aynı gün yapılması gereken ödeme %50 artırımlı (217,5 TL ) olarak yapılmalıdır.


Ödemeler web üzerinden yapılabileceği gibi anlaşmalı bankalar üzerinden de yapılabilmektedir.

Sınav Ücretinin Yatırılacağı Bankalar
Akbank
Kuveyt Türk Katılım Bankası
Vakıf Katılım Bankası
Albaraka Türk Katılım Bankası
Halkbank
Ziraat Bankası
Finansbank
ING Bank

Yukarıdaki bankalardan Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı işlemlerine izin verirken Vakıf Katılım Bankası ise sadece şubeler ve ATM’lerden ödeme kabul etmektedir. Ancak geç başvuru tarihlerinden birinde kayıt yapılması halinde ödeme aynı gün içerisinde, resmi web sayfası üzerinden “E-İşlemler” bölümünde bulunan “Ödemeler” kısmından yapılmak zorundadır.

ALES Puan Hesaplama

ALES sınavında 4 yanlış cevap 1 doğru soruyu götürmektedir. ALES sınavında soruların katsayıları sayısal, sözel ve eşit ağırlık olarak 3 farklı şekilde hesaplanmaktadır.

Aşağıdaki tabloda bu katsayıları detaylıca inceleyebilirsiniz.

ALES Puan Türü
Sayısal testi
Sözel Testi
Sayısal Puanı
0,75
0,25
Sözel Puanı
0,25
0,75
Eşit Ağırlık Puanı
0,50
0,50

Katsayılar sayesinde öğrencinin ağırlıklı ortalaması hesaplanmaktadır. Ağırlıklı hesaplama ise aşağıda yer alan formül kullanılarak 100 üzerinden bir puana karşılık gelecek şekilde sonuçlanmaktadır.

Sınavı geçerli olan adayların standart sapması 10, ortalaması 50 olarak alınmaktadır.

ALES PUANI=70+30+2[AP-X]-S2(B-X)-S

AP: Yukarıdaki katsayılara göre hesaplanmış olan Ağırlıklı puan

B: Ağırlıklı puanların en büyüğü

X: Ağırlıklı puanların ortalaması

S: Ağırlıklı puanların standart sapması

ALES Sınavı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

  • ALES Sınavı 10.15’de başlamakta ve 150 dakika (2,5 saat) sürmektedir.
  • Sınavın ilk 110 dakikası ve son 15 dakikasında salonu terk etmeleri yasaktır.
  • Adayların sınavdan en az 55 alması gerekmektedir.
  • Tezsiz yüksek lisans programlarında senatolarca 55’den daha düşük bir puan kabul edilebilir. Bazı kurumlarda tezsiz master programlarında ALES sonucu istenmeyebilir.
  • Lisans diplomasıyla doktora gibi ya da sanatta yeterlilik gibi bir programa başvurmak isteyen adayların puanının en az 80 olması gerekmektedir.
  • ALES sınavı geçerlilik süresi 5 yıldır.
  • Adaylar sınav sonuçlarını https://sonuc.osym.gov.tr adresi üzerinden görüntüleyebilmektedir.


ALES Nedir, ALES sınav tarihleri hakkındaki yazımız bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Yurtdışında yüksek lisans ile ilgili herhangi bir sorunuz olması halinde bilgi istek formumuzu doldurabilir, eğitim danışmanlarımızla doğrudan iletişime geçebilir ya da dilerseniz randevu alarak ofisimize gelebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED