Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Kanada Kolej Programları

Kanada Kolej Programları Hakkında Genel Detaylar

Popüler bir eğitim destinasyonu olan Kanada, Atlantik’in doğu kıyısında bulunan çoğunluğu Fransızca konuşan Quebec’ten Pasifik kıyısındaki British Columbia’ya kadar uzanan 10 eyaletiyle birbirinden farklı mirasları ve kültürel yapısıyla her yıl binlerce uluslararası öğrenciyi bünyesine çekmektedir.

Yaşam standartları açısından kaliteli ve rahat olmasının yanı sıra, akademik mükemmelliği ile de küresel bir üne sahip ülkedir. Eğitime harcana yüksek düzeydeki miktarlar beraberinde yüksek eğitim standartlarını getirmesinden kaynaklı olarak Times Higher Education’ın her sene düzenli yaptığı en iyi üniversite sıralamalarında en iyi 100 üniversite arasında birçok üniversitesi yer almaktadır.

*Times higher education 2024 üniversite dünya sıralamalarında Kanada üniversitelerini görmek için bu linke tıklayabilirsiniz.

Kanada en iyi üniversiteleri denildiğinde ilk olarak Toronto Üniversitesi’ni ve British Columbia Üniversitesi’ni söyleyebiliriz. Bu üniversiteler araştırma etkisi açısından yüksek kaliteye ve saygın araştırmaları sayesinde tanınmaktadır. Kanada Uluslararası Eğitim Bürosu’nun 2021’de yaptığı bir ankete göre uluslararası öğrencilerin %95’i ülkede eğitim almaktan oldukça memnun olduğu gözlemlenmiştir.

Kanada Üniversite Sistemi

Kanada yüksek öğretim sistemi özel ve kamu kurumlarını içermekte olup iki ana üniversite grubuna sahiptir. Bunlar U15 ve Kanada Üniversiteleri olarak söylenebilir.

- U15 Kanada Araştırma Üniversiteleri için bu linke tıklayınız.

U15 üniversitelerini 15 Kanada araştırma üniversitelerinden oluşan bir birlik olarak açıklayabiliriz. Bu araştırma üniversitelerinin arasında McGill Üniversitesi, Alberta Üniversitesi ve McMaster Üniversitesi gibi eski ve prestijli üniversiteler yer almaktadır.

Kanada Üniversiteleri, çeşitli üniversitelerinin yanında mutfak sanatlarından iş analizine kadar birçok çeşitli alanlardaki profesyonel mesleki ve eğitim kurslarının karışı olan orta öğretim sonrası kolejleri de temsil etmektedir.

Kanada'da üniversite dereceleri olarak genellikle dört veya beş yıllık programlar olarak sunulurken, Kanada kolejleri derece olarak yaklaşık iki veya üç yıl gibi daha kısa süreli olmaktadır.

Kanada'da Eğitim Almak

Kanada kolejleri için başvurulabilecek birkaç farklı zamanları mevcuttur. Bunlar Eylül, Ocak ve Mayıs alımlarını içermektedir. Eylül alımı açık ara en popüler olanıdır çünkü Kanada'daki üniversitelerin çoğu Eylül başlangıcına göre düzenlenmiştir. Başvurular genellikle 11 ay öncesinde açılıp son başvuru tarihleri kuruma göre değişiklik göstermektedir.

Öğrencilerin akademik performanslarına ek olarak, Kanada üniversiteleri bazen yazılı bir kişisel profil, bir video veya bir portföy gibi ek bilgileri de dikkate almaktadır.

Kanada üniversite başvuru tarihleri eyaletlere göre de farklılık göstermektedir. Hem Ontario eyaletinin hem de British Columbia eyaletinin kendi merkezi üniversite başvuru sitemleri bulunmaktadır.

Ontario'da üniversiteye başvurmak için Ontario Üniversiteleri Başvuru Merkezi'ne (OUAC), British Columbia'daki üniversitelere ise Education Planner BC üzerinden başvuralar yapılabilmektedir. Her iki eyalette üniversite başvuruları için ücret alabilmektedir.

- Kanada'da eğitim almadan önce dil sınavına girmem gerekiyor mu?

Kanada iki dilli bir ülke olmasından dolayı çoğu kurs İngilizce veya Fransızca olarak verilmektedir. Eğer her iki dil de ana dil gibi konuşulmuyorsa, başvurunuzun bir parçası olarak muhtemelen bir dil sınavından geçmek gerekecektir.

İngilizce için en popüler dil yeterlilik sınavı IELTS akademik sınavıdır. Ancak diğer yaygın sınavlar arasında TOEFL ve Cambridge English Advanced Test bulunmaktadır.

IELTS'i geçmek için gereken minimum puan genellikle her bantta 5.5'ten az olmamak üzere 6.0'dır, ancak genellikle Kanada'daki üniversiteler her bantta 6.0'dan az olmamak üzere 6.5 isteyebilmektedir. Fransızca için ise en yaygın sınavlar arasında TEF, TCF, DALF ve DELF yer almaktadır.

Kanada'da Eğitim Maliyeti

Kanada'daki her üniversite, programa, öğrencinin kendi ülkesine, eyalete ve derece seviyesine bağlı olarak değişmektedir. Tabi ki eğitim maliyetine ek olarak yaşam masraflarının da eklenmesi gerektiğini unutmamak gerekir.

Uluslararası lisans öğrencileri için öğrenim ücretleri önemli ölçüde değişmektedir. Ne okumak istediğinize ve hangi kurumu seçtiğinize bağlı olarak yıllık 11.000 C$ ile 59.000 C$ arasında değişebilir. Uluslararası öğrenciler için genel ortalama yıllık ortalama 20.000 C$ olmaktadır. Bu fiyatların değişiklik gösterebileceğini unutmamak gerekir. Her üniversitenin web sitesini kontrol ederek öğrenim ücretlerinizin ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz.

Kanada Kolej Programları

Aşağıda bazı Kanada kolejlerinde sunulan popüler eğitim programlarını görebilirsiniz. Fakat uluslararası öğrenciler programlara kayıt olmadan önce kolejlerin web sayfasını kontrol ederek programa uygunluklarını kontrol etmeleri gerekmektedir. Kolejlerin uluslararası öğrencilerden yerine getirmesi gerektiği bazı şartları olabilmektedir.

Agriculture, Animal & Related Practices
Career & Preparation
Education, Community & Social Services
Fire, Justice & Security 
Professions & Trades 
Arts & Culture
Computer & Telecommunications
Energy, Enviromental & Natural Resources
Health, Food & Medical
Transportation & Logistics 
Business, Finance & Administration
Culinary Hospitality Recreation & Tourism
Engineering & Technology
Media


Kanada Kolejleri

Algonquin College
Canadore College
Confederation College
Fleming College
Humber College 
College Boreal
Centennial College
Durhan College
George Brown College
La Cite College
Cambrian College
Conestoga College
Fanshawe College
Georgian College
Lambton College
Loyalist College
Niagara Parks School 
The University of Guelph, Ridgetown Campus
Sheridan College 
Michener College 
Sault College
St. Clair College
Mohawk College 
Northern College
Seneca College
St. Lawrence College
Sault College

Kanada Koleji ve Üniversite Farkları

Kanada kolejleri, uygulamalı sanat ve teknoloji yüksekokulları, tam zamanlı ve yarı zamanlı diploma ve sertifika programlarına sahiptir. Birçok kolej ayrıca uygulamalı çalışma alanlarında lisans dereceleri de sunmaktadır.

Yüksekokullar, üniversitelere kıyasla daha doğrudan kariyer odaklı olma eğilimindedir. Bu da pratik veya uygulamalı eğitim sundukları anlamına gelir. Genellikle bir sertifika programı 1 yıl veya daha az, bir diploma programı ise 2 veya 3 yıl sürebilmektedir.

Kolejlerde ayrıca meslek öncesi ve çıraklık eğitimi, dil eğitimi ve beceri yükseltme programları da bulunabilmektedir. Kanada üniversiteleri, derece verebilen kurumlardır. Tüm üniversitelerin lisans dereceleri ve birçoğunun lisansüstü (Yüksek Lisans ve doktora) programları mevcuttur. Lisans derecelerinin tamamlanması genellikle 3-4 yıl sürmektedir. Lisansüstü bir programa (Yüksek Lisans) gitmek istiyorsanız genellikle bir "onur derecesi" (dördüncü yıl) gereklidir ve birçok üniversite, öğrencilerin konu alanlarını birleştirerek (örneğin, Kimya ve Biyoloji alanlarında lisans derecesi) "çift anadal" yapmalarına izin vermektedir.

*Bu yazı bilgilendirme amaçlı yazılmış olup bilgiler Times Higher sitesinde Kanada hakkında bilgiler baz alınarak yazılmıştır. Yazı ile detaylı bilgiye bu link üzerinden ulaşabilirsiniz. Kanada Üniversiteleri sayfamızı bu link üzerinden ziyaret edebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED