Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Kuzey İrlanda Gezilecek Yerler

Kuzey İrlanda'da Mutlaka Görmeniz Gereken 9 Yer

Kuzey İrlanda, günümüzde Birleşik Krallık’a bağlı özerk bir ülkedir. 1532 yıllarına kadar dayanan geçmişiyle Kuzey İrlanda, İrlanda Krallığının bir parçasıydı. İrlanda Krallığı, İngiltere Krallığının siyasi, idari, askeri ve ekonomik yönetimi altında bağımsız bir krallık olarak hükmünü devam ettirmekteydi. Fakat daha sonraları 16. Yüz yılda İrlanda’da başlayan İngiliz ve İskoç yerleşimi ile yerel halk arasında anlaşmazlıklar ve mezhep farklılıkları yaşanmaya başlamıştır. 20. Yüz yıla gelindiğinde, 1916 yılı Paskalya isyanı ile İrlanda bağımsızlık mücadelesi vermeye başlamış ve 1921 yılında İrlanda Cumhuriyeti olarak bağımsızlığını kazanmıştır. Kazanılan bu bağımsızlık sonucunda Kuzey İrlanda, Birleşik Krallık yönetiminde Birleşik Krallığı oluşturan dört ülkeden biri olarak özerkliğini sürdürmektedir. Kuzey İrlanda para birimi olarak “Sterlin” kullanmaktadır.

Birleşik Krallığa bağlı ve krallığın en küçük ülkesi olarak varlığının sürdüren Kuzey İrlanda’nın nüfusu yaklaşık 2 milyondur. İrlandalı şansının (Luck of the Irish) çıktığı topraklar olan Kuzey İrlanda, korunmuş doğasıyla, eşsiz mimarisiyle, ilginç gelenekleriyle, merak uyandırıcı efsaneleriyle, göz kamaştırıcı Atlantik ve İrlanda Denizi’ne nazır manzaralarıyla Büyük Britanya’nın en aykırı ülkesidir.

Birleşik Krallık vizesi ile seyahat edebileceğiniz Kuzey İrlanda’da görülmesi gereken yerler arasında ilk olarak Kanlı Pazar olayının yaşandığı Londonderyy şehri ve başkenti Belfast gelmektedir. Birbirinden güzel birçok görülmeye değer yerler her sene binlerce turist ve öğrenciyi kendine çekmektedir. Kuzey İrlanda’ya ne zaman gidilir? diye düşünecek olursak Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları gezmek için en uygun aylardır. Aşağıda sizler de sizin için hazırlanan Kuzey İrlanda'da görülmesi gereken 9 yer listemizi inceleyebilirsiniz.

- Titanic Belfast

Kuzey İrlanda’nın dev ruhunun sembolü olan Titanic Belfast, Titanik gemisinin inşa edildiği, denize indirildiği, tasarlandığı ve ilk yolculuğuna çıktığı yerdir. Titanic Belfast müzesi içerisinde 1912’deki ilk yolculuğunda batan Titanikten kurtulan hikayeleri ve kalıntıları keşfedebilirsiniz. Müze içerisindeki galeride yaptığınız tarihler arası bir yürüyüş sizi Harland and Wolf tersanesine – o dönemde dünyanın en büyük tershanesi- ve o dönemde en görkemli gemiyi inşa eden zanaatkarları keşfetme şansına götürmektedir.

Müze içerisinde gemide hayatını kaybedenlerin hüzünlü hikayelerine şahit olabilir, geri de kalan bir can yeleğini görebilirsiniz. Ayrıca o tarihte derin izler ve acılar bırakacak olan kazadan hemen önce insanlara eğlenceli dakikalar yaşatan müzisyenlerden arda kalan bir kemanı ve bir yolcuya ait Atlantik Okyanusu’nun dondurucu sularında saat 1:37’de durmuş bir cep saatini de görebilirsiniz.

- Giant Causeway

Devler Kaldırımı, olarak da bilinen Giant Causeway Kuzey İrlanda’da volkanik kökenli jeopolik bir yapıdır. Bazalt sütunları olarak adlandırılan volkanik bir patlamayla oluşan yer 50-60 milyon yıl önce meydana geldiğini tahmin edilmektedir. Sayıları 40 bini bulan Bazalt sütunlarının en büyüğü 12 metre yüksekliğe sahiptir. Bu doğal eser 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine eklenmiştir. Bu doğa mirasına ülkemizde yapılan araştırmalarda Sinop iline bağlı Boyabat ilçesinde rastlanmıştır.

- Belfast City Hall

Belfast’ın en gösterişli ve en etkileyici binalarından biri olan City Hall 1906 yılından bu yana belediye binası olarak hizmet vermektedir. City Hall, Belfast şehir merkezinde kolayca ulaşılabilinen ve görülen bir konumda yer almaktadır.

- Dunluce Kalesi

Dunluce Castle, Kuzey İrlanda'da artık harap olmuş bir Orta Çağ kalesidir. County Antrim'de bir bazalt çıkıntısının kenarında yer alan kaleyi anakaraya bağlayan bir köprü ile erişilebilmektedir. Kalenin her iki tarafı da son derece dik inişlerle çevrilidir ve bu çevrili alanlar bir zamanlar İrlanda kalesinin bulunduğu bu yere çekilen ilk Hıristiyanlar ve Vikingler için önemli bir faktör olmuş olabilir.

2011 yılında yapılan büyük arkeolojik kazılarda, 1641 İrlanda ayaklanmasında yerle bir edilen "kayıp Dunluce kasabasının" önemli kalıntılarına kalede rastlanmıştır. Ve hala günümüzde kasabanın büyük bir kısmı keşfedilmeyi beklemektedir.

- Ulster American Folk Park

Ulster Amerikan Halk Parkı, Kuzey İrlanda da yer alan bir açık hava müzesidir. Keşfedilmeyi bekleyen 30'dan fazla sergi binasıyla müze, üç yüzyıllık İrlanda göçünün hikayesini anlatmaktadır. Geleneksel el sanatlarının sergilendiği müze, 18., 19. ve 20. yüzyıllarda Amerika'ya gitmek üzere Ulster'den ayrılan insanlara odaklanmaktadır. Müze, Kuzey İrlanda Ulusal Müzeleri'nin bir parçasıdır.

Ulster’i ziyaret eden turistler, sergilenen binaların ocaklarında ve ızgaralarında yapılan taze pişmiş sodalı ekmek ve balkabağı turtası da dahil olmak üzere geleneksel İrlanda ve öncü Amerikan yemeklerini tadabilmektedir. Müzede ayrıca tarımsal sergiler ve bir dizi çiftlik hayvanı da yer almaktadır.

- SS Nomadic, Titanik Yapımcılarının Son Gemisi

SS Nomadic, Titanic Belfast içerisinde sergilenen Harland and Wolf şirketinin 1910 – 1911 yılları arasında inşa edilen bir gemidir. Gemi şirket tarafından inşa edilen son gemidir ve Titanik ile ayın görünüme sahip olan gemi çoğu lüks kaplamasıyla ziyaretçileri dikkatini çekmektedir. SS Nomadic gemisi İkinci Dünya Savaşı’nda birlik taşıyıcı ve mayın tarama gemisi olarak hizmet vermiştir.

- St. George’s Market

St. George’s 1890 – 1896 yılları arasında inşa edilen bir Pazar alanıdır. Pazar içerisinde taze, yerel ürünler bulunmaktadır. Pazar yeri NABMA Büyük Britanya Pazar Ödülleri tarafından İngiltere’nin En İyi Büyük Kapalı Pazara 2023 olarak seçilmiştir.

- Marble Arch Mağraları

Marble Arch Mağaraları, Kuzey İrlanda'nın County Fermanagh bölgesinde bulunan bir dizi doğal kireçtaşı mağarasıdır. Mağaralar adını, Cladagh Nehri'nin altından aktığı doğal bir kireçtaşı kemeri olan yakındaki Marble Arch'tan almaktadır. 5 kilometre (7,1 mil) uzunluğundaki Marble Arch Mağaraları, Kuzey İrlanda'daki bilinen en uzun mağara sistemini oluşturmaktadır ve karstik bir yapı olarak Britanya Adaları'nın en iyilerinden biridir.

- Tollymore Forest Park

Tollymore Orman Parkı, Kuzey İrlanda'da 2 Haziran 1955 tarihinde kurulan ilk devlet orman parkıdır. Newcastle kasabası yakınlarındaki Bryansford'da, Mourne ve Slieve Croob Olağanüstü Doğal Güzellik Alanı’dır. Shimna Nehri, en eskisi 1726 yılına tarihlenen 16 köprü ile geçilen parkın içinden akmaktadır. Ormanda farklı renkli oklarla işaretlenmiş dört yürüyüş parkuru bulunmaktadır; bunların en uzunu 8 mil (13 km) uzunluğundaki "uzun mesafe parkuru "dur. The Sunday Times'ın 2000 yılı için İngiltere'deki en iyi yirmi piknik alanı listesinde yer almıştır.

İrlanda hakkındaki diğer blog yazılarımıza aşağı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED