Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İtalyan Kültürü ve Gelenekleri

İtalyanların Renkli Gelenekleri ve Kültür Yelpazesi

Batı medeniyetinin başlangıcı ve kültürel güç olarak kabul edilen İtalya, Roma İmparatorluğu, Rönesans, Barok, Avrupa entegrasyonu gibi tüm dünyayı etkileyen olayların başlangıç noktasıdır. İtalyan kültürü, kökleri Antik Roma İmparatorluğu ve ötesine uzanan binlerce yıllık bir geleneğin birleşimidir.

İtalya kültürü sanat, yemek, aile, mimari, müzik ile iç içedir. Aynı zamanda Rönesans’ın önemli bir merkezi ve Mussolini yönetimindeki faşizmin doğum yeri olarak bilinmektedir. Dünyanın birçok yerini önemli ölçüde etkileyen, abartılmaya değer, lezzet ötesi ve eşsiz mutfağı ile İtalya yemeklerinin yanı sıra gelenekleri ile de adından söz ettirmektedir.

İtalyan gelenekleri, bayramların, azizlerin, tarihteki önemli olayların kutlandığı festivallerle doludur. Partiler, geçit törenleri, canlı müzik gösterileri, maskeli balolar gibi eğlenceler düzenlenerek insanların eğlenmesi ve günlük yaşantılarındaki streslerden biraz uzak kalması istenmektedir. İtalyanlar ünlü karnavallarında birbirinden ilginç, dikkat çekici birçok maske kullanırlar. Bu yüzden karnavallar her şeyin serbest olduğu bir yer olarak ün kazanmıştır.

İtalyanlar aile yapısına önem vermektedir ve aileleri ile birlikte yemek yemeyi çok sevmektedirler. Haftada en az bir iki kez bir araya gelmeye özen göstermektedir. Genellikle pazar günleri bir aile evinde bir araya gelinerek büyük bir akşam yemeği düzenleyip bolca sohbet etmekten hoşlanmaktadırlar. Gençler arkadaşları ile birlikte günlük olarak buluşmayı, şehir meydanında publarda, pizzacılarda, sinemada veya eğlence mekanlarında sık sık vakit geçirmektedir.

- İtalyan dilinin yaygınlaşması

İtalyanca 1860 yıllarında İtalya’nın birleşmesinden önce de yazılı idari ve edebi dil olarak mevcuttu fakat konuşma dili olarak insanlar bölgesel lehçeleri çok daha fazla kullanmaktaydılar. Bu da İtalyancanın konuşma dili olarak benimsenmesini yavaşlatmıştır. 19. Yüzyılın sonları 20. Yüzyılın başlarında yaşana göçler standart İtalyancanın yaygınlaşmasında önemli rol oynamıştır. Böylece insanlar birbirleriyle ortak bir dilde anlaşabilmesi standart İtalyancayı öğrenmek zorunda kalmışlardır.

- İtalyanlar neden geleneklerine bu kadar önem verir?

İtalyan geleneği doğrudan onların atalarıyla bağlantılı olmasından ve İtalyan tarihi hakkında çok fazla şey barındırmasından kaynaklı olarak halk geleneklerine bağlanmakta ve sahip çıkmaktadır. Bu gelenekler yüzyıllar boyunca İtalyan yaşamını etkilemiştir ve hala da modern zamanlarda geleneklere fazlasıyla yer verilmektedir.

İtalya'da yaşam, asla kaybolmayan kültür ve geleneklerin bir karışımıdır. İtalyanlar açık sözlü, misafirperver ve sıcakkanlı insanlardır. Beden diline önem veren İtalyanlar için tanımadıkları biri ile ilk karşılaşmalarında gülümsemeye özen göstermektedirler. Aynı karşılığı karşı taraftan da bekleyebilirler aksi takdir de kendilerinden hoşlanılmadığını düşünebilirler.

İtalya Yemek Kültürü

İtalyan mutfağı dünya çapında birçok medeniyetin yemek kültürünü etkilemiş ve birçok kişi tarafından bir sanat dalı olarak görülmektedir. Şarap, peynir ve makarna İtalyan yemeklerinin önemli parçalarıdır ve Makarna, penne, spagetti, linguine, fusilli ve lazanya gibi yaygın formlar da dahil olmak üzere çok çeşitli şekillerde yapılmaktadır.

İtalyanlar “İtalya mutfağı” ile gurur duymaktadır ve bu konu da hiç de haksız sayılmazlar. Kahvaltı bizim için bir günün başlangıcı belki de en çok sevdiğimiz öğün olsa da İtalyanlar kahvaltı öğünlerini espresso, cappuccino, kruvasan, nutellalı ekmek veya ekmeklerinin üzerine marmelat gibi pratik yiyecek veya içeceklerle geçiştirmektedir.

Büyük bir öğle ve akşam yemeği vazgeçilmezleridir. Ana yemekleri gelenekselleşmiş öğünlerden oluşmaktadır ve onları çocuklarına veya diğer nesillere aktarmaktan çok hoşlanmaktadırlar. Ana yemeklerinde (primo piatto) tipik olarak bir makarna, gnocchi, pilav veya lazanyadan oluşmaktadır. İkinci yemekte (secondo piatto) hep bir garnitür bulunmakta ve yanında et veya balık içermektedir. Ve yemeklerini bir çatlı çeşidiyle bitirmektedirler.

- Yemek İtalyanlar için bir araya gelmek demektir!

Yemek yemek İtalya yemek kültürü için herkesin bir araya geldiği önemli bir andır ve birbirleriyle vakit geçirmek için sıklıkla yemek organizasyonu düzenlemektedirler. Herkes masaya oturmadan ve “Buon appetito” demeden yemeğe başlamayı kalabalık olarak anlayabilirler. Aynı şekilde herkes yemeğini bitirmeden masadan kalkmayı da kaba bir davranış olarak algılamaktadırlar.

- İtalya’da her bölge aynı şeyleri yemez!

"İtalyan yemeği" her bölgede farklılık gösterebilmektedir. Bizler hep İtalyanların pizza, makarna yediklerini düşünürüz. Aslında pizza orta İtalya’dan gelmektedir. İtalya’nın kuzeyine gittiğimizde balık, patates, sosis, domuz eti ve farklı peynir türleri en yaygın tüketilen yiyeceklerdir.

Daha İtalya’nın güneyine indiğimizde domates yemeklerinin sofralara hâkim olduğunu görebiliriz. Domatesler ya taze olarak servis edilir ya da sos olarak pişirilir. Güney mutfağında ayrıca kapari, biber, zeytin ve zeytinyağı, sarımsak, enginar, patlıcan ve ricotta peyniri de bulunur.

İtalyan kültüründe şarap da ayrı bir yer tutmaktadır. Dünyanın en ünlü üzüm bağlarından bazıların a ev sahipliği yapmaktadır. İtalya şarap bölgesi olarak birçok üzüm bağ alanları mevcuttur. İtalyan şarabı olarak bilinen en eski şarapların izleri Sicilya'nın güneybatı kıyısı yakınlarındaki bir mağarada keşfedilmiştir.

İtalya hakkında yazılan diğer bloglarımızı aşağıda görebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED