Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İtalya’nın En Meşhur Yemekleri

İtalya'nın Ünlü Yemekleri

İtalya, tarihi güzellikleri, zengin kültürü ve eşsiz sanat tarihiyle bilinmesinin yanı sıra mutfak kültürüyle de dünya çapında tanınmakta ve oldukça dikkat çekmektedir. Moda, tarih ve mimaride göstermiş oldukları başarıyı yemeklerine de yansıtan İtalya, sahip olduğu zengin mutfağı sayesinde de en çok ziyaret edilen ülkeler arasındadır. Her damak tadına hitap eden İtalyan yemekleri neden bu kadar meşhur? Sorunun yanıtı için İtalya’nın en meşhur yemekleri nelerdir birlikte göz atalım!

İtalya Mutfağı

İtalya denince akla ilk gelen yemekler makarna, pizza olsa da sadece bunlarla bitmiyor. .Köklü bir geçmişe sahip olan İtalya Mutfağı tarihi MÖ 4. Yüzyıla kadar dayanıyor. Antik Yunan, Antik Roma, Arap ve Yahudi mutfaklarının da etkisinde kalan İtalya Mutfağı yüzyıllar içerisinde gelişerek zenginleşti.

 Akdeniz yeme-içe alışkanlıklarına sahip olan İtalyanlar için domates, zeytinyağı, fesleğen ,balzamik sirke, sarımsak, kekik ve peynir vazgeçilmez malzemeleridir. Sosların büyük yeri olan İtalyan mutfağında meyve, sebze, et ve deniz ürünleri de sık sık tüketilir.

İtalya, şarap üretmesiyle bilinen bir ülkedir. İtalya’nın en meşhur içecekleri arasında yer alan şaraplar genellikle yemeklerine eşlik ederler. İtalya kahve kültürü de oldukça dikkat çekmektedir. Sabahları genelde Cappuccino gibi sütlü kahveler tüketirken, öğleden ve yemekten sonra genelde espresso tüketmeyi tercih ederler. Bağımlılık yapan İtalya dondurmaları, tazeliği, lezzeti ve zengin çeşit bakımından dolayı popülerliğini sürdürmektedir.

italyanin-en-meshur-yemekleri

İtalya’nın En Meşhur 11 Yemeği

1) Pizza Napoletana : Hepimizin severek yediği pizza, İtalya’yı dünyada temsil eden bir yemektir. Aynı zamanda Margarita pizza içeriğinde domates, zeytinyağı, mozeralla ve fesleğen bulunmaktadır. Margherita di Savoia’nın şerefine Güney İtalya’da, Napoli’de yapılmıştır. Aynı zamanda bu pizza İtalyan bayrağının renklerini anımsatan malzemeleriyle de ünlüdür.

2) Risotto : Adını sık sık duyduğumuz Risotto, kuzey İtalya yemeğidir. Risotto’nun en önemli malzemesi İtalya’nın Arborio kentinde bulunan arborio pirincidir. Çoğu risotto türünde beyaz şarap, tereyağı ve soğan bulunmaktadır. Balık, et ve sebzelerden de yapılır.

3) Lazanya : Bizim mutfaklarımıza da giriş yapan Lazanya, dünya üzerinde de adı sık duyulan bir İtalyan yemeğidir. Adını pişirilen kaptan almıştır. Lazaya kabına göre kesilen taze makarnaların aralarında bolonez sos ve peynir bulunur. Üzerine de beşamel sos koyulup pişirilen çok lezzetli bir yemektir.

4) Gnocchi : Diğer adıyla Niyokki, ana malzemeleri irmik, buğday unu, mısır unu, patates ve yumurtadır. İçeriğini istediğiniz gibi peynir, karides, midye ve sebzelerle zenginleştirebilirsiniz.

5) Minestrone : Anlamı çorba olan’ minestra’ kelimesinden adını almıştır. İçerisinde havuç, patates, kereviz sapı ve makarna bulunmaktadır. Vitamin yönünden oldukça zengin olan bu çorbanın yapımı çok kolaydır. Aynı zamanda doyurucu özelliğe sahiptir.

6) Bruschetta : İtalya’nın en popüler atıştırmalıklarından biridir. Fesleğen, sarımsak, peynir çeşitleri, domates ve zeytinyağıyla bir karışım elde ediliyor. Bu karışım kızarmış ekmeklerin üzerine yerleştirilerek servis edilir. Yapımı çok kolay olduğu için İtalya’da davetsiz gelen misafirlere bruschetta ikram edilir.

7) Caponata : İtalya’nın Sicilya bölgesine ait olan Caponata, hem dünyada hem İtalya da rağbet gören lezzetlerden biridir. İçerisinde soğan, sarımsak, yeşil zeytin, domates, zeytinyağı gibi birçok malzeme bulunduran bir patlıcan yemeğidir.

8) Tortellini : Şekli bakımından dikkat çeken Tortellini, Bolonya’da ortaya çıkan bir makarna çeşididir. Dolgusunda iki çeşit bulunan bu makarna çeşidinde genellikle parmesan ve domuz eti bulunmaktadır. Vejetaryen olanlar için ıspanak, domates dolgulu tortelliniler de vardır. İsteğe göre tereyağı, tavuk suyu gibi farklı tatlarla da servis edilir.

9) Fettucine : Lezzetli makarnayla adını dünyaya duyuran İtalya, Fettucine makarnasıyla oldukça tanınır. Ülkemizde de çoğu kafe ve restoranlarda rastlayabileceğimiz bir makarna türü olan Fettucine, genellikle krema ve mantar kullanılır .En çok Alfredo soslu olanı tercih edilir.

10) Tiramisu : Dünyada birçok kişi tarafından bilinen Tiramisu ülkemizde de oldukça sevilmekte ve mutfaklarda yerini almaktadır . İtalyancada Al götür beni, Beni al anlamlarına gelmektedir. Kahve ve likörle ıslatılmış Savioardi, kakao tozu ve mascarpone peyniri ile yapılan oldukça lezzetli bir tatlıdır. Hafif ve keskin bir tat bırakır.

11) Panna Cotta : Kuzey İtalya’nın Piedont bölgesine ait geleneksel bir tatlı olarak tanımlanır. İtalyanca pişmiş krema anlamına gelen Panna Cotta, sütlü bir tatlıdır. Karamelli ve kırmızı meyve çeşitleriyle ipeksi kremaya sahip hafif bir tatlıdır.

İtalya’daki En iyi Restoranlar

İtalya’nın geleneksel yemekleri, başarılı şefleri ve eşsiz mutfağı dünya çapında birçok insan tarafından beğenilmektedir. İtalya’ya gittiğinizde sayısız, birbirinden iyi restoranlar görmeniz oldukça mümkündür.

Aldıkları ödüller ve başarılarıyla İtalya’daki en iyi restoranlar arasında birkaçı şunlardır:

- Osteria Francesca : Şef Massimo Bottura’ya ait Üç Michelin yıldızlı restoranları arasında yer almaktadır. Modena kasabasında yer alan bu restoran, geleneksel İtalyan yemeklerine modern tatlar da ekliyor. Lezzetlerinin yanı sıra tabaklarında adeta sanat eseri barındırıyorlar.

- Piazza Duomo : Güler yüzlü çalışanları ve kusursuz hizmetiyle bu restoran Dünya’nın En İyi 50 Restoranı arasında 29.sırada yer almaktadır. Tabağınıza dokunmak isteyecek kadar eşsiz görsellerle servis edilen edilen yemekleri içerisinde bulunan sebzeler ve otlar restoranın kendi bahçesinden geliyor.

- Le Calandre : 3 Michelin yıldızıyla ödüllendirilen, elegant ve lüks bir dekoru olduğunu göreceğiniz bu restoranın yenilikçi bir imajı olsa da Geleneksel İtalyan Yemekleri de en kaliteli ,en taze şekilde sizlerle buluşmaktadır. Yine de fazlasıyla İtalyan bir restorandır.

İtalya kültür ve gelenekleri hakkında daha fazla bilgi almak için İtalya'nın ilginç gelenekleri blog yazımıza göz atabilirsiniz. 

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED