Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere’de Lise Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İngiltere Lise Eğitimi

İngiltere’de lise eğitimini tamamlayan öğrenciler eğitimi sürecinde pek çok avantajı olduğu gibi mezuniyet sonrasında da öğrenciler üniversite eğitimine devam ettiklerinde ülke de yaşama ve çalışma imkanına sahip olmaktadır. Bu nedenler ötürü uluslararası öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Lise eğitimini İngiltere’de tamamlayan öğrenciler çok kültürlü bir ortamda kendilerini geliştirdikleri gibi hem yabancı dil hem de İngiliz eğitim sisteme alıştıkları için bir sonraki akademik süreçte kendilerini oldukça rahat hissedeceklerdir. Bizim eğitim sistemimizden farklı olarak İngiltere’de öğrenciler lisedeyken üniversitede okumak istedikleri bölüme yönelik dersler alabildikleri için kendilerini bir sonraki adıma hazırlayabilmektedir.

İngiltere’de lise okumak sadece dersten ibaret değildir. Sizin derslerden ayrı olarak spor ve sanat dallarından biriyle ilgili ve o konuda aktif olmanız da önemsenmektedir. İngiltere’deki liseler öğrencilerine akademik odaklı eğitimin yanı sıra kişisel gelişim odaklı destekler sağlamaktadır. Çok dilli bireyler yetiştirilmesine oldukça önem veren eğitim sisteminde öğrenciler İngilizcenin yanında Fransızca, İspanyolca, Almanca gibi yabancı dil konuşabilme becerisini kazandırmayı hedeflemektedir.

İngiltere zorunlu eğitim 5 yaşında başlayıp 16 yaşına kadar devam etmektedir. Lise eğitimi ise genel olarak 11 yaşında başlamaktadır. GCSE, öğrencilerin lise süreçlerinin zorunlu ilk yılına denk gelmektedir. Bu program da öğrenciler Matematik, Fen bilimleri, İngilizce, Müzik, Edebiyat, Fizik, Kimya, Tarih, Coğrafya, Spor vb. gibi geniş yelpazede derslerden eğitim almanın ardından becerilerini değerlendirme amaçlı bir sınava tabi tutulurlar. GCSE eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler dilerlerse BTEC gibi mesleki ve teknik programlara devam ederek lise eğitim sürecini tamamlayabilir dilerlerse de üniversite eğitimleri için A-Level, IB veya American Diploma gibi programlarla akademik eğitimlerine hazırlık yapabilirler.

GCSE, A-Level, IB gibi programlar ve İngiltere lise hakkında detaylı bilgi için internet sayfamızda bulunan İngiltere Liseleri blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

İngiltere’de Lise Eğitimi Almanın Avantajları

  • İngiliz müfredatının çeşitliliği
  • İngilizcenin anavatanında eğitim almak
  • Hedef dili akıcı ve aktif olarak konuşma
  • Yerel İngiliz öğrencilerle eğitim alabilme
  • Üniversiteyi İngiliz öğrencilerle aynı akademik şartlarda okuma fırsatı
  • Uluslararası hazırlık programı olan “Foundation” programından muaf olma
  • İngiliz kültürünü ilk elden yaşayarak ve deneyimleyerek öğrenme
  • Gelecek akademik ve mesleki kariyer için sağlam temeller oluşturma
  • Öğrencileri sadece akademik yönden değil spor, sanat ve sosyal konulara teşvik ederek kişisel gelişimlerini destekleme
  • Üniversiteden 3 yılda mezun olma
  • Pek çok farklı milletten öğrenci tanıyarak vizyon geliştirme


İngiltere’deki Liseler

- Geleneksel İngiliz Liseleri

- Uluslararası Kolejler

- Amerikan Kolejleri

- İngiltere Devlet Liseleri

İngiltere Lise Konaklama Seçenekleri

İngiltere lise konaklama seçenekleri konusunda yurt konaklaması, aile yanı konaklama veya yatılı kampüs gibi seçeneklerden bahsedebiliriz. Özel okullar genel olarak kampüs konaklama veya bağımsız konaklama sunarken, devlet liseleri genellikle aile yanı konaklama sunmaktadır.

- Yatılı Kampüs Konaklama (Boarding School)

İngiltere boarding school, öğrencilerin eğitim aldıkları alanda kampüs içerisinde konaklayabilmesi olarak bilinmektedir. En fazla talep gören konaklama seçeneklerinden olmasıyla beraber erkek ve kız öğrenciler kendileri için özel hazırlanan ayrı birimlerde konaklamaktadır. Yatılı okul bünyesinde öğrencileri 7/24 kontrol eden “house mistress” denen görevliler bulunmaktadır. Ayrıca herhangi aksi bir duruma hazırlıklı olmak içinde revirler hizmet vermektedir.

- Yurt Konaklama

Genellikle kampüs dışında yer alan yurtlar toplu taşımayla, yürüyerek ve bisikletle kolay ulaşılabilir konumda bulunmaktadır. Akranları ile bir arada konaklayan öğrenciler hem sosyalleşme olarak aktif olacaktır hem de ders konusunda birbirine destek olabilecek avantajlar elde edeceklerdir. Yurtlarda kız ve erkek öğrenciler farklı katlarda kalmaktadır.

- Day School (Gündüzlü Liseler)

Bu lise türü öğrencilere konaklama imkânı sunmamaktadır. Konaklama ihtiyacı olmayan öğrenciler day school bünyesinde kabul görmektedir. Ailesi ile İngiltere’de kalacak veya İngiltere’de bir yakının yanında kalacak öğrenciler bu tür liseleri tercih edebilmektedir. Bu okulların çoğu vize için sponsor olacak yetkiye sahip olmadığı için daha çok yerel İngiliz öğrenciler veya İngiltere’de oturumu bulunan uluslararası öğrenciler için uygun olduğunu söyleyebiliriz. Tabi ki kısıtlı da olsa vize sponsorluğu sağlayabilen day school’larda mevcuttur.

- Aile Yanı Konaklama

Aile yanı konaklamalarda öğrenciler okulun anlaşmalı olduğu ve uzun yıllardır çalıştığı ailelerde kalmaktadır. Aile yanında kalan öğrenciler İngiliz kültürünü ilk elden tanıklık ederek unutulmaz bir deneyim kazanmaktadır.

İngiltere Lise Sınavları

- IELTS UKVI Academic : Sınav içeriği olarak IELTS sınavından pek bir farkı olmayan IELTS UKVI, İngiltere veya Birleşik Krallık’ta eğitim için vize başvurusunda bulunacak öğrencilerden istenmektedir. Detaylı bilgi için IELTS UKVI blog yazımızı okuyabilirsiniz.

- UKISET Sınavı : UK Independent School’s Entry Test sınavı İngiltere’de lise eğitimi alacak öğrencilerden bazı İngiliz kolejleri tarafından istenen sınavdır. Sınavın amacı öğrencilerin İngiliz eğitim sistemine uygunluğunu ölçmektir. Bu sınav sayesinde öğrencilerin hem İngilizce dil yeterliliği hem de akademik yeterliliği ölçülmektedir.

- Cambridge Assessment English : Uluslararası geçerliliği olan Cambridge Assessment, 130 farklı ülkede İngilizce yeterliliğini ölçmek için kullanılan sınavdır. Lise eğitimini yurtdışında almak isteyen öğrenciler genellikle KET, PET, FCE veya CAE skorlarını karşılaması gerekmektedir.

- SLEP Sınavı : Secondary Level English Proficiency Test, öğrencilerin İngilizce dili olarak okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerilerinin test edildiği bir sınavdır. İngiltere, Amerika veya Kanada’da lise eğitimi almak isteyen öğrencilerden istenebilmektedir.

- PLEP Sınavı : Pre – Intermediate Level English Proficiency Test, genellikle Avrupa’da lise eğitim almak isteyen öğrencilerden İngilizce dil yeterliliğini göstermek amacıyla yapılan sınavıdır. Genellikle İskoçya, İngiltere, İsviçre, Fransa gibi ülkelerin liseleri bu sınavı talep edebilmektedir. Avrupa dışında da bazı ülkelerdeki liselerde de bu sınav istenebilmektedir.

Bu yazımız bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İngiltere liseleri hakkında detaylı bilgi için bu link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

İngiltere’nin en iyi liselerinden bazılarını görmek için internet sayfamızda bulunan İngiltere’nin En İyi Liseleri blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED