Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere'nin En Meşhur 9 Tatlısı

İngiltere’nin En Meşhur 9 Tatlısı

Köklü ve ihtişamlı tarihi geçmişiyle İngiltere, birçok gelenekselleşmiş ve dünyaca bilinen yemeklerine sahip mutfak kültürüne sahiptir. Tabi ki İngiliz mutfağı denilince akla ilk kızarmış balık ve patatesin beraber verildiği Fish & Chips gelmektedir. İngilizlerin vazgeçemediği yiyecekler bölgeler arası değişiklik gösterse de başta patates, balık, fasulye, bezelye ve sütlü çayları gelmektedir. 

Bu yazımızda İngilizlerin vazgeçemediği, 5 çaylarının olmazsa olmaz baş tacı tatlılarına yer verdik. İngiliz mutfağı bir Türk mutfağı kadar geniş ve zengin olmasa da kendine has birçok yiyeceğe sahiptir. İngiliz mutfak kültürü bünyesinde geçmişten beri bulundurduğu birçok farklı milletin etkisine sahiptir. Bu kültürde tabi ki başta 300 yıl boyunca da resmi dil olarak kullanılan Fransızların etkisi büyüktür. Ek olarak Çin, Hint, İtalyan etkileri hissedilmektedir.

Gelenekselleşmiş İngiliz yemekleri hakkında daha fazla bilgi için sayfamızda yer alan Geleneksel İngiliz Yemekleri yazımızı okuyabilirsiniz.

Aşağıda İngiltere'nin en meşhur 9 tatlısı hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Scone: İngilizlerin meşhur 5 çaylarının yanında tatlı veya tuzlu olarak meyveli veya sade çeşitleriyle tükettikleri çörek türüdür. Çilek reçeliyle tüketmeyi seven İngilizler üzerine bir de tereyağı sürerek lezzetine lezzet katmaktadırlar.

Banoffee Pie : İlk olarak 1972 senesinde İngiltere’nin Sussex bölgesindeki bir köyündeki restoranda yapılmıştır. Bisküvi, krema, tereyağı, muz ve dulce de leche ile hazırlanan bir tür turta olan bu tatlının ismi banana ve toffee'den gelmektedir.

Eton Mess Trifle : Adını İngiltere’nin Eton şehrinden alan tatlının hikayesi oldukça ilginç sayılmaktadır. Pikniğe gitmeye karar veren bir grup genç yanlarına birkaç atıştırmalık ve bir de Pavlova tatlısı almışlardır. Fakat giderken Pavlova tatlısını düşüp parçalanmıştır. Tatlının ziyan olmasını istemeyen gençler dağılmış pavlova parçalarını bardaklara bölüştürerek toplamışlardır. Ve ismi de “Eton’da ki karmaşa” olarak kalan Eton Mess olarak kalmıştır. İlerleyen yıllarda tatlı farklı meyveler eklenerek zenginleştirilmiştir.

Sticky Toffee Pudding : İngilizlerin karamel sevenler için lezzet şöleni olan bu tatlısı gelenekselleşmiş tatlıları arasına girmeyi başarmıştır. Alt tarafı toffee sosuyla kaplanmış ıslak tatlı hurma keklerinin üzerinde genellikle dondurmayla servis edilmektedir. Bu yapışkan karamelli puding tatlısı sonbahar, kış ve tatillerde en çok tercih edilen rahatlatıcı ve lezzete doyuran bir tatlıdır.

Crumble (Apple Crumble) : kırıntı şeklinde tatlı veya tuzlu olarak yapılan bir tatlı çeşididir. Tatlının geçmişi ikinci dünya savaşına kadar uzanmaktadır. Savaş sırasındaki yaşanan kıtlıklar yüzünden artan hamur işi malzemelerinin değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. İçerisinde elma, fındık, tarçın gibi malzemelerin bulunduğu bu turta İngiliz Elma Tatlısı olarak da bilinmektedir.

Bath Bun : Geleneksel İngiliz tatlı ekmeği olan bu çörek dairesel şekilde, parlak bir yüzeye sahip ve üzerinde şeker parçaları ve kuş üzümü bulunan hafif baharatlı bir tatlı çeşididir. Bu tatlı çörek 1679 yılında İngiltere’nin şehri olan Bath şehrinin bir kasabasında ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Bakewell Tart : The Great British Baking Show tarafından da iyice popüler yapılan klasik bir İngiliz tatlı çeşidi olan Bakewell, tereyağlı bir hamur yapılıp içine ahududu reçeli, kızartılmış badem parçaları, badem kremasının bir araya getirilerek hazırlanmasından oluşmaktadır. Bakewell tatlısı 20. Yüzyılda Bakewell Pudigi’nin bir çeşidi olarak Derbyshire kasabasında geliştirilmiştir.

Manchester Tart : Manchester turtası Viktorya döneminde aşçılık yapan bir kadının Machester pudinginin varyasyonlarını yapmasıyla meydana gelmiş bir İngiliz tatlısıdır. Tatlı, içinde ahududu reçeli, muhallebi dolgusu, dilimlenmiş muz, Hindistan cevizi ve üzerinin Maraschino kirazlarıyla kaplanmasıyla yapılmaktadır.

Cupcake : İnce bir kâğıttan veya yuvarlak bir kek kalıbında pişirilen küçük boyuttaki kek çeşididir. Kekin üzerine istenilen soslarla, renkli pasta süsleriyle veya kremşanti ile desen verilerek kek çeşitlendirilebilir.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED