Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere'nin Geleneksel Yemekleri

İngiltere’nin Geleneksel Yemekleri

Dünyanın en güçlü sanayi ülkelerinden olan İngiltere tüm dünyaya yayılan sömürgelerinden dolayı güneşi batmayan ülke olarak anılmaktadır. Köklü geçmişi, eşsiz mimarileri, kendine özgü yapıları ile önemli bir kültür merkezidir. Nezakete ve görgü kurallarına oldukça önem veren ülke zengin eğlence hayatları ve kahvaltı tabaklarında bulunan fasulyeleri ve çaya süt katmaları ile dikkat çekmektedir.

Kendine has damak tatları, soldan akan trafikleri, eğitime verdiği önem ve yatırımları ve eğitim için en önemli olanı tüm dünyaca bilinen en köklü üniversitelere ev sahipliği yapmasından dolayı birçok kişi tarafından oldukça araştırılmaktadır.

Bizler de bu yazımızda İngilizlerin kendine has damak tatlarından olan tariflerinden sizlere birkaç örnek verdik.

Geleneksel İngiliz yemekleri, İngilizler ile özdeşleşen tatları ve görüntüleriyle bizi İngiltere’de yemek yiyormuşçasına hissettiren bazı tatları sizler için derledik.Yazımızda İngilizlerin vazgeçemediği kızarmış balık ve her türlüsünü yaptıkları patates, rastlanmış etler, isminin bile bazı insanlar mutluluk verdiği beş çayları gibi birbirinden farklı yiyeceklerin anlatıldığı içerikleri bulabilirsiniz.

Geleneksel 7 İngiliz Yemeği

1.Fish&Chips (Kızarmış balık ve patates) 
İngiliz yemeği denilince tabi ki ilk akla gelen yemekler arasında Fish&Chips gelmektedir. Bu eşsiz tat İngiliz mutfağını tek başına başarıyla temsil edebilecek bir yiyecektir. Genellikle yapımında Morina balığı tercih edilir. Dışı çıtır çıtır içi yumuşacık pişmesine özen gösterilen bu yiyecek kızarmış patates ve İngiliz birası Ale ile muhteşem bir uyum yakalamaktadır
2.Jacket Potatoes
Patentesin en çok yakıştığı kaşar ve tereyağı ile harmanlanan bu lezzet şöleni Türklerin kumpirine benzemesiyle dikkat çekmektedir. Fakat bizlerdeki gibi fırınlanıp tereyağı ile yağlanan patates üstüne envai çeşit salata türü meze koymak yerine fasulye – cheddar, kıyma – cheddar ya da ton balığı – cheddar ikililerinden biriyle lezzet tamamlanıyor.
3.Sunday Roast (Geleneksel Pazar yemeği)
İngiliz mutfak geleneğiyle özdeşleşen Roast kavramı artık İstanbul’daki beş yıldızlı otellerde de sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Sunday Roast geleneksel İngiliz mutfağında önemli bir yere sahiptir. İnsanların pazar günleri öğle yemeğinde bu lezzeti tatmak için restoranlarda ya da publarda bir araya geldiğini görebilirsiniz. Ağır ateşte büyük bir parça halinde fırınlanan domuz, dana ya da hindi eti ince dilimli halde kesilerek servis edilmektedir.
4.English Breakfast (İngiliz kahvaltısı)
İngiliz kahvaltısını duymayanınız yoktur. Birçok farklı lezzeti bir tabakta sundukları bu lezzet patlamasında fasulyeden yumurtaya kadar birbirinden değişik tatların bir arada buluşması çoğunuz için alışık olunmayan bir kahvaltı olabilir. Bu lezzet patlaması tabakta, sahanda göz yumurta, sosis, bacon (pastırma), hash browns (patates mücveri), soslu fasulye, domates, tereyağlı kızarmış ekmek gibi lezzetleri bir arada deneyimleyebilirsiniz.
5. İngiliz 5 Çayı (Afternoontea)
İngiltere sınırlarını aşıp tüm dünyaya yayılan özellikle İngiliz kadınlarının bir araya gelerek sosyalleşmek için sıklıkla kullandıkları bir konsepttir. Oraya çıkışı 19. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Bu konsept katlı tepsilerde birbirinden lezzetli mini somonlu peynirli sandviçler, muffin, reçeller, kek, crumpet gibi tatlı ve tuzlunun bir arada bulunduğu iki çeşit atıştırmalıklar tüketilmektedir. Bu gelenek haline gelen konseptte dikkat edilen bazı kurallar vardır. İngiltere çay kültürü hakkında sizler için daha detaylı bilgiyi İngiliz 5 Çayı Geleneği blog yazımızda bulabilirsiniz.
6.Steak Pie, Gammon Steak, Kidney Pudding 
Fish&Chips’den sonra en çok tükettikleri arasında tütsülenmiş domuz eti yanında pişmiş ananas ve göz yumurta ile servis edilen Gammon Steak, kuşbaşı formunda doğranmış dana etinin tart hamuruyla buluşması ve yanında bezelye ve patates çeşitleriyle servis ettikleri biftekli tart anlamına gelen Steak Pie ve krep hamuruna benzer bir hamur kıvamıyla yapılan ufak doğranmış dana veya kuzu böbreğiyle birleştirildiği Kidney Pudding İngilizlerin vazgeçilmezleri arasında yerini almayı başarmıştır.
7. Sticky Toffee Pudding
Bu kadar yiyeceklerden sonra tatlıdan da bahsetmesek olmazdı. İngilizlerin damak zevkine hitap eden bu lezzet, bol tereyağlı ve hurmalı ıslak kek, üzerine karamel sosu ve genellikle yanında vanilyalı dondurma eşliğinde servis edilmektedir.
  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED