Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere’de Yüksek Lisans Başvurusu Nasıl Yapılır?

İngiltere’de Yüksek Lisans Başvurusu Hakkında Detaylı Bilgiler

Dünyanın en gözde ülkeleri arasında yer alan İngiltere yüksek refah seviyesi ve modern hayat tarzının yanı sıra köklü eğitim sistemiyle de ilgi odağı haline gelir. İngiltere, lise, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından oldukça sık tercih edilir.

Eğitim ve iş hayatında kariyer hedeflerine odaklanan her öğrenci adayının ilk tercihi haline gelen İngiltere’de yüksek lisans eğitimi veren pek çok farklı üniversite vardır.

İngiltere yüksek lisans alanında dünyanın önde gelen okulları ile ün kazanmıştır. Ülkenin eğitim kalitesi ve çeşitli alanlardaki uluslararası başarılarını koruyabilmesi için öğrenci kabullerinde özel bazı standartlar uygulanmaktadır.

İngiltere yüksek lisans yapma şartları diğer Avrupa ülkelerine kıyasla çeşitli farklılıklar gösterebilir. İngiltere’nin köklü eğitim kurumlarının dünya çapında geçerliliği olan diploma ve sertifikalarına sahip olarak geleceğini güvence altına almak için yüksek lisans şartlarına uyum sağlamalısın.

Yüksek Lisans Nedir?

"Yüksek lisans nasıl yapılır?’’ sorusu yanıtlanmadan önce yüksek lisansın tanımını bilmek gerekir. Yüksek lisans İngilizcesi ‘’master’’ olarak bilinen lisansüstü eğitim, lisans sürecini tamamlamış bireylerin uzmanlaşmak istedikleri alanda araştırma, üretme ve aktif şekilde akademik çalışmalar yürütmesini sağlayan bir program olarak tanımlanabilir.

Yüksek lisans eğitimi, lisans eğitimini tamamlayan bireylerin alanında uzmanlaşarak uzmanlaştıkları alanda bilimsel tez ve makaleler üretmesi ile devam eder. Öğrenciler yüksek lisans eğitimi sırasında çalışma alanlarını belirleyerek teorik ve teknik konularda alanlarına fayda sağlayabilecek üretimler gerçekleştirmelidirler.

Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Yüksek lisans yapabilmek için tercih ettiğin ülke ve kurumun belirlediği şartları yerine getirmen gerekir. Yüksek lisans başvuru şartları kişilerin akademik çalışmalarını yürütmek istediklerini alanı belirlemeleri ve ardından seçecekleri okulun kriterlerine göre değişim gösterir.

Yüksek lisansa başvuru yapabilmek için talep edilen belgelerin yanı sıra birtakım sınavlara girerek geçerli puan almalısın. Lisans eğitimi süresince alınan notların toplamı, yani genel not ortalaması da yüksek lisans eğitimine başvuru yapacak öğrencilerin dikkat etmesi gereken unsurların başında yer alır.

Eğitim almak istediğin ülke ve kurumun eğitim sistemini detaylı bir şekilde öğrenmen, süreci kolaylıkla tamamlamanı sağlar.

Başvuru sürecinin tamamlanıp sonuçların açıklanmasının ardından akademik takvim belirlenir. Kabul edilen öğrenciler, kesin kayıt yaptırdıktan sonra vize işlemlerini tamamlayarak eğitim dönemi başlamadan başvurdukları ülkeye ulaşmalıdırlar.

Yüksek lisansın genel tanımı ve nasıl yapılır kısmına göz attığımıza göre İngiltere yüksek lisans şartları, başvuru için gerekli evraklar vb. gibi bazı önemli noktaları aşağıda görebilirsiniz.

İngiltere’de Yüksek Lisans Başvurusu için Gerekli Şartlar

İngiltere’de yer alan eğitim kurumları, yüksek lisans başvuruları sırasında adayların çeşitli şartları yerine getirmesini talep eder. Bu şartların başında istenilen not ortalamasına sahip olmak bulunur. Not ortalaması, üniversitenin belirlediği seviye ile eşdeğer veya üzerinde olmalıdır.

Yüksek lisans başvurusu yapan öğrencilerden not ortalamasının yanı sıra;

  • Transkript
  • Diploma
  • Akademik referans mektubu
  • İş yeri referans mektubu
  • Niyet mektubu (Essay/Personal Statement)
  • Geçerli dil yeterlilik belgesi (Academic IELTS) talep edilmektedir.


Belgelerin eksiksiz bir şekilde tamamlanması başvurunun olumlu sonuçlanmasına katkı sağlamaktadır. Ancak henüz mezun olmayan adaylar veya IELTS belgesini almamış adaylar da başvuru yaparak İngiltere üniversitelerinin sağladığı şartlı kabul olanağından faydalanmaktadır.

İngiltere yüksek lisans ücretleri birbirinden farklı pek çok etkene bağlı olarak değişim gösterir. Üniversite, bölüm, imkanlar başta olmak üzere pek çok unsur fiyatların belirlenmesinde rol oynar. İngiltere yüksek lisans koşulları hakkındaki diğer blog yazımıza bu link üzerinden ulaşabilirsin.

İyi Bir Lisans Eğitimi

İyi bir lisans eğitimi, yüksek lisans süreci için son derece önemlidir. Lisans döneminde alanın ile ilgili çalışmalar yaparak bilgilerini sağlamlaştırmak gelecekteki araştırma sürecine etki eder. Kişisel katkıların yanı sıra lisans dönemindeki not ortalaman, yüksek lisans başvuru sürecinde büyük rol oynar.

Özellikle İngiltere gibi eğitime önem veren ülkelerde başvuru yapacağın yüksek lisans programlarından kabul almak için lisans eğitimine başladığın andan itibaren not ortalamanı yüksek tutmalısın. Eğitim süresi boyunca gönüllü çalışmalar, kulüp etkinlikleri ve projeler de yüksek lisans başvurunda değerlendirilir.

Yeterli Seviyede İngilizce

İngiltere’de yüksek lisans eğitimi almak isteyen tüm öğrenci adaylarının yeterli seviyede İngilizce bilmesi gerekir. Özellikle İngiltere yüksek lisans başvuru şartları arasında dil yeterliliği son derece önemlidir. Eğitim kurumlarına göre puanlama sistemi değişse de yapılan IELTS sınavından 9 üzerinden minimum 6.0 skorunun alınması gerekir.

Uluslararası geçerliliğe sahip olan IELTS sınavı, İngiltere’de yüksek lisans başvuru sürecinde kullanılabilir. Ancak bu sınavın geçerlilik süresinin dolmadığına dikkat etmelisin.

Araştırma, analiz ve yazım aşamalarına ağırlık verilen yüksek lisans süresi boyunca evrensel bir dil olarak kabul edilen İngilizceye hakim olmak akademik açıdan büyük önem taşır.

IELTS sınavından yüksek skor almanın yollarını öğrenmek için blog yazımızı inceleyebilirsin.

Akademik Referans Mektubu

İngiltere’de yer alan pek çok üniversite minimum bir adet akademik referans mektubu talep eder. Yazılan referans mektuplarının öğrencileri tavsiye eder nitelikte yazılması ve yazan kişinin akademik başarılarının bulunması oldukça önemli bir kriterdir. Ayrıca iş tecrübesine sahip adaylar aktif olarak veya geçmişte çalıştıkları iş yerlerinden de bilgi ve donanımlarının İngiltere’de yüksek lisans yapmaya yeterli olduğunu kanıtlayacak referans yazısı da alabilirler.

Niyet Mektubu (Essay/Personal Statement)

İngiltere’de yüksek lisans eğitimine başvuru yapan öğrencilerden niyet mektubu talep edilir. Niyet mektubunda bireyin ülke ve kurumu seçme sebepleri, alan ile ilgili hayalleri gibi bazı detaylara yer verilmelidir. Mektubun samimi ve gerçekçi olmasına dikkat edilmelidir.

Niyet mektubu örneği için bu link üzerinden blog yazımızı inceleyebilirsin.

Akademik CV - İş Deneyimi

İngiltere’de yüksek lisans başvuruları sırasında talep edilen akademik CV ve iş deneyimi, bireyin eğitim ve iş hayatındaki geçmişinin göz önüne alınmasını sağlar. Öğrencinin lisans döneminde aldığı notlar, dahil olduğu projeler, gönüllü çalışmalar, kulüp etkinlikleri gibi unsurlar akademik CV kapsamında değerlendirilir.

Alana dair iş deneyimi bulunan öğrencilerin iş geçmişleri ile ilgili CV ve kariyer özeti sunmaları da tavsiye edilir. CV hakkındaki blog yazımızı bu link üzerinden inceleyebilirsiniz.

İngiltere’de Yüksek Lisans Başvurusu Yapın

İngiltere’de yüksek lisans başvurusu yaparak uluslararası eğitim ve iş hayatında çeşitli avantajlar elde edebilirsin. Dünyanın en köklü geçmişlerinden birine sahip olan İngiltere’de yüksek lisans deneyimi, motivasyonlar yaratarak amaç ve hedeflerin gerçekleştirilmesine yardımcı olur.

İngiltere’de yüksek lisans programına dahil olarak dünyanın her yerinde geçerliliği olan diploma ve sertifikalar sayesinde kariyer hedeflerini gerçekleştirebilir, eğitim aldığın süre boyunca tanıştığın insanlar farklı alanlarda çalışmalar yürüterek kendine özel bir iş ağı kurabilirsin.

Global Yurtdışı Eğitim İngiltere’de yüksek lisans yapabilmek için ihtiyacın olan her adımda sana destek olarak güvenli ve konforlu bir gelecek kurmanı sağlar.

İngiltere’de yüksek lisans yapmak için bilgi istek formu doldurabilir ya da bizimle buradan iletişime geçebilirsin

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED