Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere Lise Başvurularında Uygulanan Sınavlar

İngiltere Lise Başvurularında Uygulanan Sınavlar Hakkında

İngiltere'de eğitim almak tarih, kültür ve akademik mükemmellik arasında benzersiz bir keşiftir. Büyüleyici manzaralar ve canlı şehirlerin ortasında yer alan İngiltere, her seviyede benzersiz eğitim yolculuğuna kapı açıyor. Oxford ve Cambridge gibi saygın kurumların başı çektiği ülke, birinci sınıf eğitim ve küresel perspektiflerin bir araya gelmesiyle mükemmelliği yakalamakta. Akademik mükemmelliğin dünyadaki başkenti İngiltere’de lise okumak başarılı bir gelecek hayali kuran birçok öğrencinin hayallerini süslemektedir.

Bu yazımızda İngiltere lise başvurularında uygulanan sınavlar hakkında bilgi vereceğiz. Ancak öncesinde kısaca İngiltere’de lise sistemini ve neden İngiltere’de lise eğitiminin öğrenci ve veliler tarafından tercih edildiğine değinelim.

İngiltere’de Lise Okumak

İngiltere lise eğitimi baştan sona dönüştürücü bir deneyimdir demek yanlış olmaz. Öğrencinin karakterini, dünyaya bakışını ve geleceğini şekillendiren hayatının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. İngiltere’de eğitim almak sadece akademik başarı odaklı değildir. Öğrenciler, sürekli gelişen ve dönüşen dünyada zorluklara adapte olmak ve fırsatları yakalayabilen çok yönlü bireyler haline de gelmektedir. Dilerseniz İngiltere lise avantajları konusuna kısaca göz atalım.

1. Akademik mükemmellik : İngiltere’deki eğitiminin temelinde akademik mükemmellik yatmaktadır. Müfredatlar eleştirel düşünmeyi, yaratıcılığı ve çeşitli konularda uzmanlaşmayı ön plana çıkarmayı amaçlamakta ve mesleğinde yetkin eğitimciler tarafından uygulanmaktadır.

2. Bütünsel gelişim : İngiltere eğitim süreci ders kitaplarının ötesine varmaktadır. Öğrenciler spor, sanat ve sosyal sorumluluk gibi birçok müfredat dışı faaliyete katılmaya teşvik edilir. Bu, akademik becerilerin yanı sıra kişisel ve karakter gelişimi de besleyen bütüncül bir süreçtir.

3. Destekleyici öğrenme ortamı : Alanında yetkin öğretmenler sadece ders anlatmaz aynı zamanda öğrencilere mentorlük de yaparak öğrencinin gelişme ve tam potansiyeline ulaşma fırsatına sahip olmasını sağlar.

4. Kültürel çeşitlilik ve kapsayıcılık : İngiltere uluslararası bir ortamda eğitim gören öğrencinin, eğitim deneyimi zenginleştirerek kabul, empati ve küresel anlayışın geliştiği bir ortam yaratmaktadır.

5. Geleceğe hazırlık : Öğrenciler lisede ilerledikçe sadece akademik bilgilerle değil, aynı zamanda temel yaşam becerileriyle de donatılırlar. Kariyer rehberliği, danışmanlık ve gerçek dünya deneyimlerine maruz kalma, öğrencilerin yüksek öğrenim, mesleki eğitim veya doğrudan işgücüne girme gibi gelecekteki yolları hakkında bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olur.

İngiltere Lise Sistemi

İngiltere’de high school olarak adlandırılan lise eğitimi yaşları 11 ila 16 arasını kapsamaktadır. İngiltere lise sistemi iki temel aşamadan oluşmaktadır; Key Stage 3 (11-14 yaş) ve Key Stage 4 (14-16 yaş).

Lise başlangıcında öğrenciler matematik, fen bilimleri, beşeri bilimler, diller ve sanat dahil olmak üzere çeşitli konuları kapsayan geniş bir müfredatla görmektedir. Bu yaklaşım, hem akademik hem de kişisel gelişimi teşvik ederek çok yönlü bir eğitim sağlamayı amaçlamaktadır.

Öğrenciler Key Stage 4'e denk gelen General Certificate of Secondary Education (GCSE) sınavlarına girerler. GCSE'ler, öğrencilere temel eğitimlerine devam ederken ilgi duydukları belirli konularda uzmanlaşma şansı sunar. Bu esneklik, bireylerin eğitimlerini kendi isteklerine ve kariyer hedeflerine göre şekillendirmelerine olanak tanır.

İngiliz eğitim sisteminin benzersiz bir yönü de öğrencilere tanınan artan özerkliktir. GCSE sonrası öğrenciler, akademik eğitimlerine devam etmek üzere A- Level eğitimi alabilir ya da çıraklık veya teknik kurslar aracılığıyla BTEC olarak bilinen mesleki yeterlilikleri takip etmek arasında seçim yapabilmektedir. Bu seçim, öğrencilerin farklı yollar izlemelerini sağlayarak onları üniversiteye veya iş gücüne hemen girişe hazırlar.

İngiltere'deki eğitim ortamı, kapsamlı okullardan akademilere kadar, her biri farklı yapılara ve öğrenme yaklaşımlarına sahip bir dizi kurumu da içermektedir. İngiltere lise eğitim sistemi hakkında detaylı bilgiye bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

İngiltere Lise Giriş Sınavları

İngiltere lise eğitimi öğrenciye birçok avantaj sunarken doğal olarak öğrenciden bazı yeterlilikler de beklemektedir. İngiltere’deki liseler aday öğrencinin İngilizce dil ve akademik yeterliliğine göre bir değerlendirme yapmaktadır. Liseler genelde kendi sınavlarını yapsalar da bazı liselerin kabul ettiği çeşitli sınavlar bulunmaktadır. Sizler için aşağıda bir liste hazırladık.

- IELTS UKVI : International English Language Testing System, İngiltere’de çalışmak veya okumak isteyen bireylerin dil yeterliliklerini ölçen ve dünyada yaklaşık 150 ülkede tanınan bir dil yeterlilik sınavıdır. IELTS sınavının genel ve akademik olmak üzere türü bulunmaktadır. İngiltere’de eğitim almak isteyen bireylerden konsoloslukça istenen sınav IELTS UKVI sınavıdır. Bu sınavın IELTS sınavından tek farkı belirlenen sınav merkezlerinde kameralı ortamda sınavın gerçekleşmesidir. IELTS UKVI hakkında detaylı bilgiye bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

- Cambridge Assessment English : Cambridge Assessment English, dil becerilerini ölçen uluslararası bir sınavdır. Genellikle İngilizce dil yeterliliğini ölçmek amacıyla kullanılır. Farklı seviyelerdeki sınavlar, başlangıçtan ileri düzeye kadar çeşitlilik gösterir. Yaygın olanı Cambridge English: Proficiency (CPE), Cambridge English: Advanced (CAE), Cambridge English: First (FCE) gibi seviyelerden ooluşmaktadır. Dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini içeren testlerle dil yeteneklerini değerlendirir. 130 ülkede uygulanan sınav İngiltere lise başvuruları için istenebilmektedir.

- Oxford Placement Test : OPT İngilizce dil becerilerini değerlendirmek ve uygun seviyeye yönlendirmek için bilgisayara da uyarlanabilen bir sınavdır. İngilizce kullanımı ve dinleme becerilerini de kapsamaktadır. Oxford Placement Test hakkında daha fazla bilgiye bu siteden ulaşabilirsiniz.

- CAT4 ve CogAT: Bilişsel yetenek testi olan CAT4 ve CogAT öğrencilerin sözel, sayısal, niceliksel ve mantıksal akıl yürütmeyi içeren IQ testlerine benzer bir muhakeme testidir. Özellikle İngiltere ve İrlanda okullarında öğrencinin muhakeme yeteneğini test etmek için bazı okullarca istenebilmektedir.

- ISEB : 1903 yılında Common Entrance (CE) sınavlarını yürütmek üzere kurulan ISEB (Independent Schools Examinations Board) 50 ülkeden 620 kurumun kabul ettiği sınavdır. İngiliz eğitim sistemine uygunlu ölçmekte ve +11 ve +13 gibi yaş gruplarına yönelik sınavlar oluşturmaktadır. ISEB resmi sayfasını incelemek için bu linke tıklayabilirsiniz.

- UKiset : Cambridge University Press & Assessment ile ortaklaşa geliştirilen UKiset, uluslararası öğrencilerin İngiliz bağımsız okullarının yanı sıra İngiliz müfredatına sahip uluslararası okullara başvurmaları için uyarlanabilir bir sınavdır. Sınavda öğrencinin akademik ve dil yeterliliği ölçülmektedir. UKiset resmi web sitesine bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yukarıda da değindiğimiz gibi okullar kendi sınavlarını yapabildikleri gibi listelediğimiz sınavları da talep edebilmektedir. Her okulun kendi koşul ve gereksinimleri olduğunu unutmamak gerektiğini hatırlatmak isteriz.

İngiltere’de lise eğitimi hakkında detaylı bilgi almak için bilgi istek formu doldurabilir ve dilerseniz bize bu link üzerinden ulaşabilirsiniz

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED