Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Kanada Lise Değişim Programı

Kanada Lise Değişim Programı Hakkında

Kanada çok kültürlülük, yüksek yaşam standartları, üst düzey bir eğitim sistemi ve nefes kesici doğa harikalarının ahenk içerisinde bulunduğu, dünyanın her kesiminden bireylerin hayallerini süsleyen, ilham veren, modern insanın yarattığı bir harikalar ülkesi.

Vatandaşlarına sunduğu sağlık, eğitim ve ekonomik refah seviyesi ile dünyada saygın ülkeler arasında yer alan Kanada’da eğitim almak, dünya üzerinde birçok öğrenci için, etkisi hayat boyu sürecek bir yolculuğun en önemli adımlarından biri olarak görülebilir.

Bu yazımızda sizlere Kanada Lise Değişim Programı hakkında bilgi veriyor olacağız. Ancak dilerseniz öncesinde bu eşsiz ülkenin eğitim sisteminden biraz bahsedelim.

Kanada Eğitim Sistemi

Kanada dünya üzerinde eğitime en çok önemi gösteren ülkeler arasında bulunmaktadır. Bunu bir iki örnekle daha iyi anlayabiliriz. OECD 2021 raporuna göre Kanada’da en az lise seviyesinde eğitim görmüş olanların oranı % 94’dür. Ayrıca OECD 2022 raporunda Kanada’da yükseköğrenim görmüş yetişkin kişilerin oranı %62,74 olarak dünya liderliğini almıştır.Times Higher Education 2023 dünya sıralamasında 18. sırada yer alan University of Toronto ev sahipliği yapan Kanada’nın eğitim sistemine daha yakından bakalım.

Kanada eğitim sistemi birçok ülkede olduğu gibi ilkokul, ortaokul ve lise sonrası eğitimden oluşmaktadır. Ontario ve bazı eyaletler dışında zorunlu eğitim 16 yaşına kadar devam etmektedir. İlkokul öncesinde ise bazı eyaletler 4 ancak genellikle 5 yaşındaki her çocuk anasınıfına gidebilir. Bazı eyaletlerde anasınıfı da zorunlu eğitim kapsamına alınmaktadır.Kanada’da kamu eğitiminin, yönetimi ve denetiminden eyalet hükümetleri sorumludur. Kanada iki resmi dilli bir ülke olduğundan bazı eyalet eğitim müfredatlarında Fransızca yoğun programlar da bulunmaktadır.

Kanada’da lise eğitimi eyaletlere göre 7-11 sınıflar ya da 8-12. sınıflar arasında, 16-18 yaşına kadar sürmektedir. Kanada’da lise eğitimi devlet veya özel okullarda verilmektedir. Devlet okulları Kanada vatandaşlarına ücretsiz eğitim sunmaktadır ancak uluslararası öğrencileri de kabul etmektedir. Uluslararası öğrenciler Kanada devlet okullarında ücretsiz eğitim alamamaktadır.

Liseyi tamamladıktan sonra öğrenciler üniversitelerde, kolejlerde veya meslek okullarında lise sonrası eğitime devam edebilirler. Kanada, araştırmaları, yenilikleri ve akademik mükemmeliyetleriyle tanınan dünyaca ünlü birçok üniversiteye sahiptir. Ülkede ayrıca teknoloji, sağlık, iş ve sanat gibi çeşitli alanlarda uzmanlık eğitimi sunan kolejler ve meslek kurumları da bulunmaktadır.

Kanada Lise Değişim Programı Nedir?

Kanada lise değişim programı, dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin Kanada kültürünü tanımalarına, Kanada liselerinde eğitim görmelerine ve ev sahibi ailelerle birlikte yaşamalarına imkan sağlayan benzersiz bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Bu program, katılımcılar arasında kültürel değişimi, küresel anlayışı ve kişisel gelişimi teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Kanada lise değişim programları lise öğrencilerini kapsadığında yaş aralığı eyaletlere göre değişiklik gösterse de genellikle 14-18 yaş arasını kapsamaktadır diyebiliriz. Program süresi ise genellikle 1 akademik yılı kapsar ancak programa ve yürütücü kuruluşa göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bir sömestr dönemini kapsayacak şekilde olabileceği gibi daha kısa da sürebilmektedir.

Bu programın uygulanması, eğitim kurumları, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve devlet destekli girişimler de dâhil olmak üzere farklı kurum ve kuruluşlar arasında farklılık göstermektedir. Bu kuruluşlar değişim sürecini kolaylaştırmak için işbirliği yaparak öğrencilerin kaldıkları süre boyunca uygun destek ve rehberlik almalarını sağlarlar.

Eğer siz de, unutulmaz bir deneyim arayan, ufkunu genişletmeye hevesli ve yeni kültürleri kucaklamaya açık başarılı bir öğrenciyseniz Kanada lise değişim programını değerlendirmelisiniz. Çünkü bu program çeşitliliğe değer veren, dil becerilerini geliştirmek ve küresel bir zihniyet geliştirmek isteyen öğrenciler için idealdir. Kanada lise değişim programının avantajlarını aşağıda görmeniz mümkün.

  • Özgüven ve kişisel gelişim,
  • Sorumluluk yetisi gelişimi,
  • Analitik ve eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesi,
  • Dünyayı küresel bir vatandaş olarak görebilme yeteneği
  • Kültürlerarası öğrenme becerisi kazanma
  • Toplumsal rollerin gelişimi
  • Dil öğrenme becerisinin gelişimi


Kanada lise değişim programına katılmak için uygunluğa gelince, öğrencilerin genellikle iyi bir akademik duruma sahip olması, eğitim dilinde yeterlilik sağlaması ve belirli yaş aralığında olması beklenmektedir. Her programın son başvuru tarihleri, vize düzenlemeleri ve program süreleri ile ilgili kendi koşulları olabilir. Bu süreci takip etmek için başvuracağınız kurumun resmi internet sayfasını takip etmeniz önerilir.

Kanada lise ve Kanada Dil okulları hakkında bilgi almak için bilgi istek formu doldurabilir ya da bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED